Článek
Salát Niçoise
Salát původem z oblasti francouzského města Nice (Niçoise vyslovujte nisuáz).
POČET PORCÍ: 2
INGREDIENCE:
Na salát
- 100 g zelených fazolových lusků
- 125 g římského salátu
- 50 g salátové okurky
- 50 g rajčat
- 75 g vařených brambor
- 2 vejce
- 100 g čerstvého tuňáka
- 5 g ančoviček
- 40 g černých oliv
- olivový olej
- sůl, koriandr
Na zálivku
- 4 lžíce olivového oleje extra virgin
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžička hrubozrnné hořčice
- sůl a čerstvě namletý pepř
- 2 lžíce hladkolisté petržele
POSTUP:
- Fazolky spařte, ihned ponořte do studené vody a sceďte.
- Nakrájejte zeleninu: salát na nudličky, rajčata a okurku zbavenou semínek na tenké plátky, brambory na plátky, vejce uvařená natvrdo na čtvrtky.
- Tuňáka opečte na olivovém oleji dorůžova, nechte vystydnout a nakrájejte na plátky.
- Připravte si zálivku. Olej vyšlehejte metličkou s octem a hořčicí do emulze, osolte a opepřete.
- Zeleninu promíchejte s dresinkem, upravte na talíř, ozdobte vejcem a tuňákem, ančovičkami a olivami.
- Nakonec posypejte petrželkou.
Kulajda se zastřeným vejcem posypaná žloutkovým prachem
POČET PORCÍ: 2
INGREDIENCE
- 30 g másla
- 30 g hladké mouky
- 500 ml mléka
- 50 ml vody
- 2 hrsti hub (čerstvé nebo sušené)
- 2 vejce + 1 žloutek
- 100 ml smetany 33%
- 2 brambory
- kopr
- cukr
- ocet
- sůl
POSTUP:
- V kastrolu rozpusťte máslo, zaprašte ho moukou a restujte dozlatova.
- Přilijte mléko a metličkou rozmíchejte jíšku na bešamel, pak přilijte vodu, osolte.
- Přidejte oloupané a na menší kostičky nakrájené brambory, vařte, dokud nezměknou a neprovaří se mouka.
- Do polévky přihoďte orestované houby a provařte.
- Ochuťte cukrem a převařeným octem a vše ještě povařte.
- Poté přilijte smetanu, kterou musíte při nalévání míchat, aby se nesrazila.
- Do hotové polévky nasypejte nasekaný čerstvý kopr a už ji dál nevařte, aby kopr nezešedl.
- Připravte si zastřená vejce: Do kastrůlku nalijte vodu a ocet. Octa se nemusíte bát, ten zařídí, aby se vejce lépe zatáhlo. Až se voda začne vařit, ztlumte teplotu, ponořte naběračku a do ní vyklepněte vejce. Lžící kružte po okraji naběračky, aby se vejce celé obalilo bílkem, a posléze ho vyklopte z naběračky do kastrůlku. Vařte při mírné teplotě asi 5 minut, pak vejce přendejte do talíře s polévkou.
- Připravte si žloutkový prach: Žloutek z vejce uvařeného natvrdo rozdrobte a nechte schnout v troubě při 70 °C. Občas plech vyndejte a žloutkový prach promíchejte.
Vejce mimóza barvená v červené řepě
POČET PORCÍ: 2
INGREDIENCE
- 4 vejce
- 1 lžíce majonézy
- 10 g římského salátu
- 10 g frisée salátu
- 5 g salátu mizuna (lze nahradit rukolou)
- 1 červená řepa
- citronová šťáva
- špetka mleté papriky
- nať estragonu
- olivový olej
- sůl, pepř
- petrželka
POSTUP:
- Řepu oloupejte a nakrájejte na menší kostičky.
- Vejce uvařte natvrdo, zchlaďte, oloupejte, rozkrojte podélně napůl a vyjměte žloutky.
- Bílky vložte do nakrájené řepy, aby byly celé obalené.
- Žloutky, mletou papriku a nasekaný estragon rozmíchejte, opepřete, osolte.
- Přidejte lžíci majonézy a citronovou šťávu, promíchejte dohladka.
- Směs naplňte do cukrářského sáčku a naplňte půlky bílků.
- Každé vajíčko ozdobte lístkem petrželky a položte na směs salátových listů ochucených solí, pepřem a olivovým olejem.
- Podávejte s opečeným toastovým chlebem.
Vaječná galantina na pražské šunce
Galantina je tlačenka či roláda (vařená, ne pečená) podávaná zastudena.
POČET PORCÍ: 2
INGREDIENCE:
Na tlačenku:
- 5 vajec
- 15 g hrášku
- 25 g listové kapusty
- 25 g mrkve
- 3 g plátkové želatiny
- 50 ml vody
- 50 ml smetany 33%
- 25 g pražské šunky
- sůl, pepř
Servis
- 25 g pražské šunky
- 10 g salátu frisée
- 10 ml olivového oleje
- 5 ml octa
- 2 uvařené žloutky
- pažitka
- pepř
POSTUP:
- Vejce uvařte natvrdo, vychlaďte, oloupejte.
- Oddělte bílky od žloutků.
- Žloutky odložte na ozdobu.
- Mrkev, hrášek, šunku a kapustu nasekejte na menší kousky, vložte do smetany a přiveďte k varu.
- Osolte a dále nevařte.
- Přidejte na malé kousky nakrájený bílek a lehce zamíchejte.
- Opepřete a přidejte rozpuštěnou želatinu.
- Připravenou směs vlijte do formy a nechte ztuhnout.
- Připravte si servis. Plátky šunky vyskládejte na talíř. Tři žloutky vložte do misky, pokapejte olejem a octem a promíchejte.
- Na šunku na talíři rozložte plátky tlačenky. Na tlačenku položte zbylé žloutky a doplňte salátem a pažitkou. Vše můžete zakápnout octem a opepřit.
Může se vám hodit na Zboží.cz: