Článek
Mazanec
INGREDIENCE
- 230 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 70 g másla
- 60 g cukru
- 40 g rozinek
- 20 g droždí
- 120 ml bio mléka
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- kůra z bio citronu
- mandlové lupínky
- špetka soli
POSTUP:
- Obě mouky smíchejte, ve směsi udělejte důlek, vlijte dvě třetiny mléka a rozdrobte droždí.
- Postupně zadělejte na těsto, které by mělo mít konzistenci podobnou těstu na lívance.
- Zaprašte hladkou moukou a nechte odpočinout na teplém místě, dokud kvásek nevzejde.
- Následně do mísy s kváskem přidejte zbylé mléko, rozpuštěné máslo, cukr, sůl, citronovou kůru a vejce.
- Vypracujte hladké, nelepivé těsto, zapracujte rozinky a nechte opět 30 minut odležet na teplém místě.
- Mezitím předehřejte troubu na 160 stupňů.
- Odpočinuté těsto položte na plech vyložený pečicím papírem, vytvarujte bochánek a nechte přikryté utěrkou kynout ještě minimálně 60 minut.
- Vykynutý mazanec potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a navrchu prořízněte do kříže.
- Pečte asi 40-50 minut dozlatova.
Recepty na velikonoční mazanec: kynutý, tvarohový a brioškový
Boží milosti
Naprosto jednoduché a prosté velikonoční cukroví, které bylo součástí prostřených stolů především za dob našich babiček a prababiček.
Nicméně náš recept není až tak úplně klasický, protože jsme ho osvěžili trochou bílého vína. Kyselá chuť je totiž nepostradatelná, jinak bychom cítili jenom sladkost.
INGREDIENCE
- 250 g hladké mouky
- 50 g másla
- 50 g krupicového cukru
- 50 g zakysané smetany
- 2x žloutek
- 2 lžíce bílého vína
- špetka citronové kůry
- na smažení: 200 g oleje nebo sádla
- na obalení: 80 g moučkového nebo vanilkového cukru
POSTUP:
- Máslo nechte odstát v pokojové teplotě, smíchejte se všemi ingrediencemi a uhněťte těsto.
- Těsto nechejte odpočinout v lednici pod fólií 30 min.
- Z těsta vyválejte plát a vykrájejte obdélníčky, které uprostřed nakrojte.
- Smažte dozlatova v oleji nebo na sádle.
- Ještě teplé boží milosti obalte v moučkovém nebo vanilkovém cukru.
Tip: Během smažení by se měly boží milosti nafouknout. Pokud se to nedaří, na chvilku je přiklopte pokličkou. A místo bílého vína můžete do těsta použít tuzemák.
Staročeské Velikonoce: recept na jidáše, jarní polévku, trhanec a škvarkové placky
Velikonoční beránek s vaječným koňakem
INGREDIENCE
- 30 dkg bio hladké špaldové mouky
- 4 vejce
- 15 dkg moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžíce citronové kůry
- 2 dl slunečnicového oleje
- 1 dl vaječného koňaku
- 5 dkg kukuřičného škrobu
- 1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva
- máslo a hrubá nebo polohrubá mouka do formy
POSTUP:
- Celá vejce, cukry, olej a kůru šlehejte metlou dvě minuty, přilijte koňak a šlehejte minutu.
- Do mouky přimíchejte prášek do pečiva a společně s kukuřičným škrobem přimíchejte do těsta nejdříve měchačkou, pak použijte metlu.
- Těsto vlijte do máslem vymazané a moukou vysypané velké formy na beránka. Forma má 17 x 30 cm.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 60 minut. Vždy píchněte do těsta špejlí nebo párátkem, když se těsto nepřilepí, je upečeno.
- Hned vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.
Mrkvové cupcaky
INGREDIENCE
- 180 g hladké mouky
- 2 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 2 lžíce medu
- 70 ml kokosového oleje
- 1 vanilkový cukr
- 100 ml mléka
- 2 ks vejce
- 120 g nastrouhané mrkve najemno
Na krém
- 120 g neochucené lučiny
- 250 g polotučného tvarohu
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový moučkový cukr
POSTUP:
- Troubu předehřejte na 170 °C.
- Do velké mísy prosejte mouku, přidejte skořici a prášek do pečiva a důkladně promíchejte.
- V menší misce vyšlehejte med, olej, vanilkový cukr, mléko a vejce.
- Obsah menší misky přilijte do mísy s moukou.
- Směs spojte dohromady a přidejte nastrouhanou mrkev.
- Míchejte, dokud se vše důkladně nepropojí.
- Těsto rozdělte do dvanácti formiček na muffiny a dejte péct.
- Pečte 20-25 minut. Zda je těsto dostatečně propečené, otestujte špejlí.
- Suroviny na krém dejte do misky a vyšlehejte do hladka.
- Krém naneste na muffiny zdobícím sáčkem s řezanou trubičkou.
- K dekoraci použijte marcipán nebo hotové zdobení.
Recepty na velikonočního beránka z piškotového, třeného, tvarohového a kynutého těsta
Velikonoční cupcaky
INGREDIENCE
- 150 g třtinového cukru
- 150 ml oleje
- 2 vejce
- 150 g najemno nastrouhané mrkve
- 120 g hladké mouky
- 80 g pekanové mouky Alika
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
Na krém
- 300 g čerstvého smetanového sýra
- 90 g smetany ke šlehání
- 60 g cukru moučka
- 1 lžíce citronové šťávy (nebo podle chuti)
Na zdobení
- strouhaný kokos
- mandle v čokoládě
POSTUP:
- V míse metličkou promíchejte cukr, olej a vajíčka, přidejte mrkev.
- Zvlášť smíchejte hladkou mouku, mleté ořechy, prášek do pečiva, sodu a skořici, vše přidejte do tekuté směsi a krátce promíchejte, aby se suroviny spojily.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Formu na 12 muffinů vyložte papírovými košíčky a těsto do nich rovnoměrně rozdělte.
- Cupcakes pečte asi 20 minut, testujte špejlí.
- Nechte vychladnout na mřížce.
- Sýr, smetanu, cukr a citronovou šťávu vyšlehejte na pevný krém.
- Krém přendejte do sáčku s kulatou zdobící špičkou a na cupcakes nastříkejte krémová hnízdečka.
- Každé obalte v kokosu a doprostřed posaďte cukrová vajíčka.
Velikonoční mrkvový cheesecake
INGREDIENCE (forma o průměru 24 cm)
Korpus
- 200 g karamelových sušenek
- 50 g mletých pekanových ořechů
- 50 g jemně nastrouhané mrkve
- 40 g rozpuštěného másla
Náplň
- 700 g čerstvého smetanového sýra
- 200 g zakysané smetany
- 150 g cukru krystal
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička citronové kůry
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 vejce
- 3 lžíce hladké mouky
Na ozdobu
- 150 g čerstvého smetanového sýra
- 30 g smetany ke šlehání
- 30 g cukru moučka
- 1 lžička citronové šťávy
- Haribo Jelly Beans
POSTUP:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Dno kulaté otevírací formy vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem. Sušenky rozdrťte najemno a smíchejte s ořechy, mrkví a rozpuštěným máslem.
- Poté směs natlačte do formy tak, aby dno bylo rovnoměrně pokryté, a dejte na 10 minut předpéct.
- Připravte si krémovou náplň. V mixéru na nízké otáčky prošlehejte sýr, zakysanou smetanu, cukr, citronovou šťávu a kůru a vanilkový extrakt. Po jednom zašlehejte vajíčka a po lžících i mouku. Krém nalijte na předpečený korpus a uhlaďte stěrkou.
- Troubu zeslabte na 150 °C. Formu dejte na prostřední mřížku a pod ní hlubší pekáček, do kterého nalijte vroucí vodu.
- Cheesecake pečte cca 55-60 minut, střed by měl být skoro ztuhlý a jenom mírně se chvět, když formou lehce zahýbete.
- Poté ho nechte hodinu odpočívat ve vypnuté troubě, a nakonec několik hodin vychlaďte v lednici.
- Sýr, smetanu, cukr moučka a citronovou šťávu vyšlehejte na pevný krém, přendejte do sáčku s řezanou zdobící špičkou a na cheesecake ho ozdobně navrstvěte.
- Dozdobte bonbóny, jedlými květy či mrkvovými spirálkami.
Velikonoční perníčky: recepty na hned měkké, bílkovou polevu a zdobení
Velikonoční kuřátka s džemem
INGREDIENCE
- 500 g hladké mouky
- 1 ks droždí sušené
- 120 g cukru krupice
- 1 ks vanilkový cukr
- 2,5 dl mléka
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 1 žloutek
- špetka soli
- Extra džem rybízový
- na ozdobu: brusinky či rozinky, slunečnicová semínka či kousek mandle
POSTUP:
- Do velké mísy dejte prosátou mouku, udělejte do ní důlek a do něj nasypejte droždí.
- Přidejte lžičku cukru, a nakonec zalijte trochou vlažného mléka.
- Přikryjte utěrkou a nechejte v teple vzejít kvásek na dvojnásobek původního objemu.
- K vyběhnutému kvásku přilijte zbytek vlažného mléka s rozpuštěným máslem, vejce se žloutkem a špetku soli.
- Vařečkou či kuchyňským robotem vypracujte hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Vypracované těsto poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechejte alespoň hodinu kynout. Nesmíte zapomenout těsto v průběhu kynutí přetužovat (znovu propracovat).
- Z vykynutého těsta vyválejte hada a rozkrojte na stejné díly.
- Ty pak prsty roztáhněte a doprostřed naplňte lžičkou džemu a dobře uzavřete. To bude tělíčko.
- Připravte si ještě menší kuličky na hlavičky. Z boku dejte kousky brusinky či rozinky a jako zobáček použijte slunečnicové semínko nebo kousek mandle.
- Potřete tukem a pečte na 180 °C dozlatova. Ihned po vyndání z trouby potřete máslem, aby bylo těsto více vláčné.