Článek
Pečení perníčků vypadá jednoduše, ale není tomu tak. Někdy je těžké kvůli velké lepivosti těsta vůbec dosáhnout správné konzistence, jindy je nad lidské síly vyválet těsto a z něj vykrájet a přenést na plech všechny velikonoční tvary.
Tajemství tkví nejen ve správně zvoleném receptu, ale také v dodržování přesného postupu.
Recept na hned měkké perníčky
INGREDIENCE |
---|
400 g hladké mouky |
140 g moučkového cukru |
nevrchovatá čajová lžička jedlé sody |
2 vrchovaté čajové lžičky perníkového koření |
50 g holandského kakaa (můžete vynechat, pokud chcete pouze medové perníčky) |
2 vrchovaté polévkové lžíce medu |
2 velká vejce |
125 g másla |
1 žloutek a mléko na potření perníčků po upečení |
POSTUP:
- Všechny suroviny vypracujte v hladké těsto. Pokud se rozhodnete použít kakao, může se vám stát, že suroviny půjdou hůře zpracovat, jelikož některé značky kakaa více vysušují. V takovém případě se nebojte přidat trošku medu a tuku. Těsto podle tohoto receptu by mělo být krásně vláčné a tvárné, ale nemělo by se lepit.
- Hotové těsto vložte do uzavíratelné nádoby a nechte alespoň dvě hodiny odležet v lednici (můžete nechat i přes noc).
- Před pečením těsto pořádně propracujte, vyválejte přibližně na tloušťku 3 mm a tvary pečte na 180 °C.
- Doba pečení záleží na velikosti vykrajovaného tvaru. Může se pohybovat od 5 minut až po 15 minut v případě velkých perníčků.
- Hotový perníček by měl být při vytažení z trouby stále ještě měkký, ale nemělo by být možné do něj obtisknout prst.
- Hned po vytažení z trouby perníčky potřete směsí rozšlehaného žloutku s trochou mléka (cca dvě lžíce mléka na 1 žloutek).
- Pokud vám na perníčku zůstávají příliš znatelné stopy žloutku, směs ještě více zřeďte mlékem. Perníčky po vychladnutí skladujte v uzavřené nádobě.
TIP: V případě, že se chystáte zdobit bílkovou polevou, nechte perníčky raději ještě týden odležet, protože povrch perníčku stále pracuje a při unáhleném zdobení by vám poleva mohla v důsledku smršťování opadat.
Boží milosti - recepty na tradiční velikonoční cukroví
Recept na třenou bílkovou polevu
INGREDIENCE |
---|
1 bílek |
pár kapek citronové šťávy |
200 g moučkového cukru |
POSTUP:
- Bílek rozklepněte do misky, přidejte pár kapek citronové šťávy a po troškách začněte přisypávat moučkový cukr, který metličkou do bílku zamíchejte.
- Cukr přidávejte do té doby, dokud poleva nebude mít požadovanou konzistenci.
- I přes zažitou českou představu nesmí být poleva úplně hustá. Příliš hustá poleva jde špatně vymáčknout ze zdobicího sáčku a způsobuje jeho praskání.
Tento recept zvládne i začátečník. S polevou se krásně pracuje a v ledničce vydrží až tři dny.
Jehněčí pečeně by neměla chybět na žádné velikonoční tabuli
Inspirace na zdobení
Velikonoční barevné dny: Křesťanské tradice od Květné po Bílou neděli
Velikonoce 2024
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem v roce. Termín Velikonoc každoročně vychází na přelom března a dubna, letošní Velikonoční pondělí připadlo na 1. dubna 2024. Mezi nejznámější tradice a zvyky Velikonoc patří pletení pomlázky nebo barvení vajíček a kraslic.