Článek
Jidáše
INGREDIENCE
Na těsto
- 200 ml vlažného mléka,
- 40 ml smetany ke šlehání,
- 21 g droždí,
- 250 g hladké mouky,
- 250 g polohrubé mouky,
- 70 g cukru krupice,
- 30 g medu,
- 1 vejce,
- 1 žloutek,
- 100 g másla,
- špetka soli,
- vanilka,
- citronová kůra
Na potření
- 1 bílek,
- 30 g másla,
- 30 g medu
POSTUP:
- Z droždí, části vlažného mléka a lžíce hladké mouky nechte na teplém místě 15 minut vzejít kvásek.
- Do mísy nasypte hladkou a polohrubou mouku, cukr, přidejte špetku soli, vanilku, citronovou kůru a promíchejte.
- Vlijte žloutek, celé vejce, smetanu, med, vzešlý kvásek a vypracujte těsto. Nakonec zapracujte máslo.
- Hněťte asi 10 minut dohladka. Mísu s vypracovaným těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí objem.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Vykynuté těsto rozdělte na bochánky po 45 g.
- Vyválejte hady a tvarujte „jidáše“ - šneky, uzlíky atd. Jidáše rozložené na plechu s pečicím papírem nechte ještě 15 minut kynout.
- Před pečením je potřete bílkem a pečte 20 minut. Ještě horké potřete rozpuštěným máslem s medem.
Po pátečním půstu přicházela Bílá sobota a hodování, při němž nechyběla velikonoční nádivka s uzeným a kopřivami (hlavička, sekanina), mazance, jidáše. Další den, nedělní Boží hod velikonoční, sobotu v bohatosti stolu ještě překonával. Po silném vývaru se podávala pečená masa, jehněčí, kůzlečí, telecí a nesměl chybět ani beránek ze sladkého těsta. |
Boží milosti - recepty na tradiční velikonoční cukroví
Zelená polévka z bylinek
INGREDIENCE |
---|
50 g másla, 100 g cibule, 10 g česneku, 30 g hladké mouky (celozrnná hladká Pernerka), 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru, 200 ml smetany 33%, 30 g listů petrželky, 20 g listů libečku |
POSTUP:
- Na másle zpěňte cibuli nakrájenou na kostičky.
- Přidejte česnek nakrájený na plátky.
- Jakmile se česnek rozvoní, přidejte hladkou mouku a udělejte jíšku. Světlou jíšku zalijte vývarem a provařte 20 minut, vmíchejte smetanu, sůl a ještě dvě minuty provařte.
- Do hotové polévky přidejte otrhané listy petržele a libečku a vše rozmixujte do hladka.
- Pokud polévku chcete mít hladkou, propasírujte ji přes jemný cedník.
Tipy šéfkuchaře: Polévku můžete podávat s krutony. Místo petržele a libečku lze použít medvědí česnek.
Zelená jídla na Zelený čtvrtek přinášela na stůl vitaminy, po zimě tolik potřebné. Naši předkové využívali predevším mladé kopřivy. Kromě kopřivové nádivky a zelené polévky se vařil například kočičí tanec - zapečená uvařená čočka s kroupami, česnekem, sádlem, orestovanou cibulkou a majoránkou. V obdobě nazývané šumajstr nahrazovaly čočku fazole. |
Recepty na velikonoční nádivku: s masem, ale i pro vegetariány a vegany
Škvarkové placky
INGREDIENCE
- 200 g škvarků,
- 300 g hladké mouky,
- 125 ml mléka,
- 20 g droždí,
- 2 žloutky,
- 45 g rozpuštěného sádla,
- 10 g cukru,
- 2 g soli,
- 1 bílek,
- hrubá sůl a kmín na posypání
POSTUP:
- Škvarky umelte nebo nakrájejte najemno.
- Do mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr a nechte na teplém místě 15 minut vzejít kvásek.
- Do mísy nasypte mouku a sůl, promíchejte, přidejte kvásek, 2 žloutky, rozpuštěné sádlo a vše pečlivě propracujte.
- Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě přibližně 1 hodinu kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
- Troubu rozehřejte na 160 °C.
- Z vykynutého těsta vyválejte váleček a rozdělte ho na 18 dílů.
- Vytvořte kuličky a zmáčkněte je na placky. Placky rozložte na plech vyložený pečicím papírem, nožem na nich naznačte mřížku.
- Nechte ještě 15 minut vykynout, potřete bílkem a posypte hrubozrnnou solí a kmínem.
- Pečte 20 minut dozlatova.
U jarní polévky nesměly chybět škvarkové placky nebo preclíky. Podávaly se ale kdykoli během Velikonoc. Na Moravě a na Slovensku se škvarkovému pečivu říká pagáče či pagáčky. Často se připravují z překládaného lístkového těsta, aby byly nadýchané. |
Velikonoční vaření: recepty na jarní polévky, kuře s nádivkou, králíka a kanapky
Trhanec
INGREDIENCE
- 2 jablka,
- 70 g cukru krupice,
- 30 g oloupaných lískových jader,
- 2 vejce,
- 250 ml mléka,
- 125 g hl. mouky (1/2 pšeničné hladké a 1/2 žitné celozrnné Pernerka),
- 30 g cukru krupice,
- 30 g rozpuštěného másla,
- olej nebo přepuštěné máslo na opékání
POSTUP:
- Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- V rendlíku utavte cukr na světlý karamel, do něj přidejte kostičky jablek.
- Podlijte troškou vody, přiklopte pokličkou a pomalu vařte.
- Po cca 20 minutách odklopte pokličku a pomalu odvařte zbylou tekutinu.
- Lísková jádra opatrně nožem rozpulte a opražte v troubě při 160 °C asi 6 minut.
- Oddělte žloutky a bílky.
- Ve větší misce smíchejte metličkou mléko s moukou.
- Přidejte žloutky, cukr a rozpuštěné máslo.
- Nakonec opatrně vmíchejte bílky vyšlehané do pevného sněhu.
- Na pánvičce s nepřilnavým povrchem rozpalte olej nebo přepuštěné máslo (stačí tenká vrstva), opatrně přilijte polovinu těsta a pomalu pečte asi 7 minut.
- Poté rozřízněte na 4 díly a jemně otočte a dopečte z druhé strany do zlatova.
- Nakonec natrhejte vidličkou na kousky.
Podávání: Na talíř dejte trhanec, okolo hromádky karamelizovaných jablek, posypejte moučkovým cukrem. Nakonec ozdobte opraženými lískovými ořechy.
Škaredá středa - škaredé jídlo. Aby vše sedělo, hospodyně předkládaly potrhané placky. Ty mohly být slané, například bramboráky, i sladké, říkalo se jim trhance. Možná z nouze ctnost? Každopádně trhanec s jablky a karamelem chutná báječně! |