Článek
Tradiční velikonoční nádivka
INGREDIENCE
INGREDIENCE | |
---|---|
7 starších rohlíků na kostičky | 1 lžíce nasekané pažitky a petrželky |
200 ml mléka | ½ lžičky prášku do pečiva |
6 vajec | sůl, pepř |
400 g vařeného nakrájeného uzeného masa | muškátový oříšek |
30 g rozpuštěného másla | kyselé okurky |
2 hrsti nasekaných kopřiv |
POSTUP:
- Do větší mísy nasypte rohlíky, zalijte mlékem a nechte nasáknout.
- Pak je zlehka vymačkejte, zbylé mléko vylijte a rohlíky promíchejte s prošlehanými žloutky, uzeným masem, rozpuštěným máslem, kopřivami, pažitkou, petrželkou a práškem do pečiva.
- Směs ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Pekáček nebo zapékací mísu vymažte máslem. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho přimíchejte do směsi.
- Směs nalijte do pekáčku a pečte asi půl hodiny do zlatova.
- Nádivku podávejte posypanou pažitkou s kyselou okurkou.
Jehněčí pečeně by neměla chybět na žádné velikonoční tabuli
Velikonoční nádivka vhodná i pro začátečníky
INGREDIENCE |
---|
600 g starších rohlíků nebo veky |
250 g vepřového uzeného masa (krkovice, koleno, plec) |
3 vejce |
150 ml mléka |
čerstvě natrhaná kopřiva |
plátky mandlí |
sůl, pepř, muškátový oříšek (případně květ) |
POSTUP:
- Starší veku nebo rohlíky nakrájejte na kostky a vložte do mísy.
- Na kostky nakrájejte i uzené maso.
- Oddělte žloutky a bílky, z bílků ušlehejte sníh.
- Do veky nalijte mléko a zamíchejte.
- Přidejte uzené maso, žloutky a nasekané kopřivy. Osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku.
- Nakonec přimíchejte bílky. Míchejte jemně, aby bílky „nespadly”.
- Směs dejte do vymazaného pekáče a pečte na 170 stupňů přibližně 30 minut (záleží na výkonu trouby).
Tip Miloše Rozkošného z Libeřských lahůdek – kopřivy můžete nahradit petrželí kudrnkou či čerstvým špenátem.
Velikonoční vaření: recepty na jehněčí, králičí, kuřecí či hlavičku
Nádivka Pepka námořníka
INGREDIENCE | |
---|---|
280 g toastového chleba | 3 lžíce majonézy |
400 ml plnotučného mléka | 6 bílků |
1 lžíce sádla | 1 lžička soli |
400 g uzené krkovice | špetka muškátového oříšku |
1 šalotka | špetka mletého pepře |
100 g čerstvých kopřiv | 100 g mandlí na plátky |
100 g baby špenátu | olej na restování a vymazání formy |
6 žloutků |
POSTUP:
- Troubu rozehřejeme na 200 °C, toastový chléb nakrájíme na kostičky, vložíme na plech a pečeme cca 5 minut, poté jej přendáme do větší mísy a zalijeme mlékem.
- Uzenou krkovici nakrájíme na malé kostičky, orestujeme na sádle na pánvi, necháme vychladnout.
- Rozehřejeme olej a orestujeme šalotku, kterou jsme pokrájeli nadrobno, přidáme kopřivy, špenát a necháme zavadnout, stáhneme z plamene a necháme vychladnout.
- Žloutky smícháme s majonézou, solí, muškátovým oříškem a pepřem, přidáme k toastovému chlebu i s opečenou krkovicí a špenátem a kopřivami.
- Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, který opatrně zapracujeme ke směsi, formu nebo formičky na nádivku vymažeme olejem a naplníme nádivkou, pečeme 30 minut.
Velikonoční perníčky: recepty na hned měkké, bílkovou polevu a zdobení
Tradiční slovenská velikonoční baba
INGREDIENCE | |
---|---|
200 g králičí pečeně | 7 vajíček (5 syrových + 2 uvařené natvrdo) |
150 g kuřecích srdíček | hrst petrželové natě |
2 dcl bílého vína | sůl |
7 rohlíků | koření |
2 cibule střední velikosti | vepřové sádlo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáče |
POSTUP:
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Dvě keramické zapékací mísy, jednu větší a jednu menší, vytřeme sádlem a vysypeme strouhankou. Dáme na bok.
- Rohlíky si nakrájíme na kostky a zalijeme mlékem.
- Nakrájenou cibulku dáme osmažit na másle nebo sádle.
- Játra a srdíčka očistíme a nakrájíme na malé kousky.
- Přidáme osmaženou cibulku, nejprve srdíčka dusíme zalitá vínem zhruba 10 minut.
- Když se víno odvaří, zvýšíme plamen, přidáme játra a zprudka opečeme, dochutíme solí a kořením.
- Do nádivky nakrájíme dvě vajíčka uvařená natvrdo a petrželovou nať.
- Nakrájené ingredience přidáme k rohlíkům, potom přidáme i hotovou masovou směs, zamícháme.
- V jiné míse si vyšleháme pět vajec a přidáme je do rohlíkové směsi. Dobře promícháme, naplníme zapékací mísy a dáme péct na cca 45 minut až 1 hodinu.
Recepty na velikonoční mazanec: kynutý, tvarohový a brioškový
Velikonoční vegetariánská nádivka
INGREDIENCE | |
---|---|
250 g brokolice | 1 lžička muškátového oříšku |
125 g květáku | 1 lžička soli |
125 g chřestu | 60 ml 12% smetany |
3 vejce | 4 stroužky česneku |
100 g polohrubé mouky | 150 g strouhaného sýra Emmentaler |
1 sáček kypřicího prášku | tuk a hrubá mouka na vysypání formy |
POSTUP:
- Předehřejeme troubu na 180 °C.
- Očištěnou brokolici a květák nakrájíme na kousky a necháme asi 3 minuty povařit ve slané vodě. Poté prudce zchladíme a necháme okapat.
- Totéž uděláme s chřestem (nezapomeneme ho zbavit tužších konců).
- Z vajec oddělíme bílky a vyšleháme je do tuhého sněhu.
- Mouku smícháme s kypřicím práškem, muškátovým oříškem, solí, a poté promícháme s připravenou zeleninou.
- Žloutky smícháme se smetanou a prolisovaným česnekem a přilijeme k ostatním ingrediencím.
- Přidáme sýr a dobře promícháme.
- Směs přendáme do vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Poté ji pokryjeme vyšlehaným sněhem a znovu posypeme sýrem. Pečeme cca 50 minut.
- Na závěr nádivku ozdobíme klíčky brokolice.
Boží milosti - recepty na tradiční velikonoční cukroví
Velikonoční nádivka s tempehem a kopřivami
INGREDIENCE | |
---|---|
2 veky | 2 lžičky černé soli |
1 balení tempehu | lžička kurkumy |
150 g mladých kopřiv | lžička mleté cibule |
0,5 l rostlinného mléka | lžička mletého česneku |
4 lžíce hrachové mouky | dle chuti pepř a mletý muškátový oříšek |
POSTUP:
- Rostlinné mléko ohřejeme a rozmícháme v něm koření – sůl, pepř, muškátový oříšek, kurkumu, česnek a cibuli.
- Veky nakrájíme na kostičky a přidáme k mléku, promícháme.
- Nakrájený tempeh osmažíme, poté přidáme nakrájené listy kopřiv nebo jiné zelené bylinky, podlijeme vodou a podusíme, poté přisypeme k vece.
- Hrachovou mouku rozmícháme v troše vody, nalijeme k vece a promícháme.
- Směs přemístíme do formy a pečeme přibližně 40 minut na 200 °C dozlatova.
- Po upečení necháme vychladnout.
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje