Článek
Upéct mazanec nemusí být vůbec složité. Důležité ale je dodržet hned několik zásad.
„Aby byl mazanec dostatečně vláčný, je důležité použít kvalitní hladkou mouku s vysokým obsahem lepku. Všechny suroviny by zároveň před přípravou měly mít stejnou pokojovou teplotu. V případě kynutého mazance se do těsta přidává ještě špetka mletého fenyklu a muškátového oříšku s trochou citronové kůry,“ doporučuje cukrářka Olga Ceralová z Dortisimo.cz.
Klasickou bílou mouku nicméně můžete zaměnit za hladkou špaldovou mouku. „Hladká špaldová mouka dokáže v běžných receptech perfektně zastoupit hladkou pšeničnou mouku,“ doporučuje Daniel Perner ze společnosti Pernerka.
Na mazanec můžete použít pouze ji, určitě si pochutnáte. Nicméně špaldovou mouku můžete i namíchat s klasickou moukou pšeničnou.
A jak mazanec uchovat, aby vydržel co nejdéle čerstvý?
Ideální je po vzoru našich babiček mazanec zabalit do utěrky a uchovávat ho v temnu při teplotě 20 °C.
Tradiční kynutý mazanec
INGREDIENCE | |
---|---|
Na těsto | |
600 g hladké mouky | 7 g citronové kůry |
400 g hrubé mouky | 100 g rozinek |
250 g másla | 30 g mandlových plátků |
200 g cukru krystal | špetka soli |
60 g droždí | Na dozdobení |
3 vejce | 1 vejce |
400 ml mléka | 100 g mandlových plátků |
POSTUP:
- Droždí smícháme s vlažným mlékem.
- Do mléka postupně přidáme všechny zbývající suroviny. „Pozor si dejte, aby sůl nikdy nepřišla do kontaktu s droždím, to by pak těsto nevykynulo,” radí Miloš Rozkošný, výrobní ředitel Libeřských lahůdek.
- Směs hněteme (na pomalý stupeň) přibližně 20 minut, dokud nevznikne vláčné těsto.
- Těsto necháme kynout v chladu 4 až 8 hodin (dle teploty v lednici). Během kynutí těsto několikrát obrátíme.
- Těsto si rozdělíme na 4 kusy po cca 600 gramech.
- Z jednotlivých kusů uválíme koule, které následně „splácneme” nožem.
- Nahoře vyřízneme kříž, pomažeme vejcem a posypeme mandlovými plátky.
- Pečeme v troubě 50 minut, nejprve na 200 stupňů, následně dopékáme na 150 stupňů.
Recepty na velikonoční jidáše: kynuté, medové, nekynuté a bezlepkové
Tvarohový mazanec
INGREDIENCE |
---|
150 g másla |
150 g cukru krupice |
1 vanilkový cukr |
2 celá vejce |
250 g plnotučného tvarohu |
pět lžic mléka |
sůl |
prášek do pečiva |
500 g hladké mouky |
POSTUP:
- Nejdříve vyšleháme máslo s cukrem a následně zašleháme vejce. Do směsi přidáme pět lžic mléka a tvaroh.
- Nakonec nasypeme trošku soli, prášek do pečiva a hladkou mouku. Vše důkladně propracujeme v hladké těsto, které by mělo mírně lepit.
- Těsto můžeme vylepšit ještě přidáním rozinek, kandovaného ovoce, oříšků nebo mandlí.
- Na plech s pečicím papírem vytvoříme dva bochánky, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme mandlemi a pečeme 10 minut na 200 °C stupňů.
- Pak snížíme teplotu cca na 170 °C a dopečeme ještě asi půl hodiny podle trouby.
- Pokud je zapíchnutá špejle suchá, je upečeno.
Tento recept je vhodný i pro začátečníky, nejsou tam kvasnice a nemusí se čekat na vykynutí, přesto jsou mazance krásně nadýchané a vláčné.
Boží milosti - recepty na tradiční velikonoční cukroví
Valašský brioškový mazanec s mandlemi a pomerančem
INGREDIENCE (na 2 menší mazance, každý cca 500 g) |
---|
500 g hladké mouky |
20 g kvasnic |
85 g cukru krupice |
35 ml mléka |
5 vajec |
220 g másla |
2 a ½ lžičky soli |
100 g mandlových plátků |
100 g kandované pomerančové kůry |
POSTUP:
- Těsto si připravíme den předem. Pečeme druhý, případně i třetí den. Těsto by mělo odpočívat v lednici asi 12, nejvýše však 72 hodin.
- Z vlažného mléka a kvasnic vytvoříme kvásek. Smícháme ho s moukou a vajíčky, vypracujeme těsto a necháme ho půl hodiny odstát.
- Poté postupně přidáváme máslo a dobře ho do těsta zapracujeme.
- Vmícháme nasekanou kandovanou pomerančovou kůru a 50 g mandlí.
- Hotové těsto necháme odpočívat v lednici do druhého, případně do třetího dne. Kynutím při nižších teplotách těsto ztrácí příliš kvasnicovou příchuť a získává vyzrálejší chuť.
- Po vytažení těsta z lednice ho znovu krátce vypracujeme a rozdělíme na dva bochníky, které necháme vykynout při pokojové teplotě. Dbáme na to, aby teplota nebyla příliš vysoká. Pokud bychom totiž těsto nechali třeba poblíž horkých kamen, mohlo by změnit konzistenci, povolilo by a ztratilo kompaktnost.
- Po vykynutí potřeme mazance rozšlehaným vajíčkem, posypeme plátky mandlí a vložíme do vyhřáté trouby – pečeme asi 45 minut v klasické troubě na 160 °C, v horkovzdušné na 150 °C.
- Po vytažení z trouby potřeme máslem, necháme vychladnout a můžeme podávat.
Tip šéfkuchaře Tomáše Kunovského ze Spa hotelu Lanterna: Do těsta můžeme předem přidat nastrouhanou kůru ze dvou bio citronů, díky níž bude mazanec ještě kypřejší a voňavější.
Recepty na velikonočního beránka z piškotového, třeného, tvarohového a kynutého těsta
Velikonoce 2024
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem v roce. Termín Velikonoc každoročně vychází na přelom března a dubna, letošní Velikonoční pondělí připadlo na 1. dubna 2024. Mezi nejznámější tradice a zvyky Velikonoc patří pletení pomlázky nebo barvení vajíček a kraslic.
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky - pečení a moučníky