Článek
Tradiční kynuté jidáše
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
500 g polohrubé mouky | 150 g farmářského másla | ||
200 ml polotučného mléka | 2 žloutky z podestýlkových vajec | ||
100 g květového medu | hřebíček na dozdobení | ||
špetka soli | rozšlehané vajíčko nebo zbylé bílky na pomašlování | ||
půl kostky droždí | mandle na posypání |
POSTUP:
- Droždí rozmícháme ve vlažném mléce, přidáme žloutky, med, prosátou mouku a sůl. Přidáme máslo a vše vymícháme ve vláčné jednolité těsto, dokud se nezačne odlepovat od stran mísy a není krásně hladké.
- Necháme hodinu v teple kynout, poté propracujeme a rozdělíme na 18 menších kousků.
- Z každého vytvoříme uzlík. Protože se někde jidášům říká „ptáčky“, můžeme je také dozdobit hřebíčky, které do těsta zapícháme jako oči.
- Necháme půl hodiny až hodinu vykynout, poté potřeme vajíčkem nebo bílky a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, dokud nejsou krásně zlaté.
Tip: Pro milovníky sladkého lze místo potírání bílkem před pečením natřít jidáše medem ihned po vyndání z trouby.
Recepty na velikonočního beránka z piškotového, třeného, tvarohového a kynutého těsta
Medové velikonoční jidáše
INGREDIENCE | |
---|---|
250 g hladké mouky | špetka soli |
250 g polohrubé mouky | 120 g rozpuštěného másla nebo sádla |
100 g lučního medu | 2 lžíce hnědého rumu |
1 vanilkový cukr | citronová kůra |
30 g droždí | 1 hrst rozinek (nejlépe předem namočených v rumu) |
1 žloutek | 1 bílek na potření |
250 ml vlažného mléka |
POSTUP:
- Mouku smícháme v míse se solí a citronovou kůrou, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a nasypeme vanilkový cukr. Přilijeme polovinu mléka a promícháme. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
- Když je kvásek hotový, přidáme zbylé vlažné mléko smíchané s lučním medem, rumem, žloutkem, rozinkami a vše promícháme, přilijeme vlažné máslo a za pomoci vařečky vypracujeme hladké nelepivé těsto.
- Mísu pak opět zakryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout cca 40 minut.
- Po vykynutí těsto ještě jednou propracujeme, rozdělíme na menší dílky, ze kterých válíme slabší delší válečky (síla malíčku), ze kterých tvoříme různé tvary dle fantazie: spirály, šneky, motánky, preclíky, uzlíky... Ty pak skládáme na vymaštěný nebo papírem vyložený plech a necháme je ještě krátce odpočinout (přibližně 10 minut).
- Před vložením do předehřáté trouby na 180 stupňů potřeme našlehaným bílkem a pečeme dozlatova dle velikosti cca 15-20 minut. Bílek můžeme ještě posypat skořicovým nebo vanilkovým cukrem.
Nekynuté jidáše
INGREDIENCE |
---|
1 kg hladké mouky |
1 a půl hrnku cukru moučky |
1 a půl hrnku oleje |
4 celá vejce |
2 vanilkové cukry |
2-3 prášky do pečiva |
500 mg měkkého tvarohu |
POSTUP:
- Z uvedených surovin zpracujeme těsto, můžeme z něj vytvářet různé tvary – šneky, houstičky, jidáše nebo i celé bochánky.
- Rozložíme na plech (vymaštěný nebo vyložený pečicím papírem), potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě (asi 200 stupňů).
Velikonoční perníčky: recepty na hned měkké, bílkovou polevu a zdobení
Jidáše bezlepkové z pohankové mouky
INGREDIENCE | |
---|---|
Na těsto | Na potření |
500 g bio pohankové mouky | 1 ks bio vejce |
70 g bio másla pokojové teploty | 2 lžíce bio medu |
2 ks bio žloutků | 1 lžíce bio másla |
300 ml bio smetany | |
80 g bio třtinového cukru | |
25 g droždí | |
kůra z bio citronu | |
špetka soli a muškátového květu |
POSTUP:
- Do malé mísy vložíme droždí a lžíci cukru. Pomocí vidličky je rozmícháme na kaši.
- Do směsi přidáme 100 ml vychladlé smetany, lžíci mouky a na teplém místě zakryté utěrkou necháme vzejít kvásek.
- Následně smícháme ve větší míse všechny ostatní ingredience. Platí zde pravidlo: nejdříve suché suroviny, následně máslo, žloutky a smetanu.
- Na závěr přidáme kvásek. Promícháme a zpracujeme těsto. Po 10-15 minutách by mělo být hladké a pružné.
- Následně ho vytvarujeme a vložíme do mísy, kterou překryjeme potravinovou fólií a dáme na hodinu kynout na teplé místo.
- Posléze těsto vyndáme a chvíli hněteme. Pak jej rozdělíme tak, abychom měli 24 stejných dílů. Z každého vytvarujeme váleček o délce asi 25 cm a tloušťce prstu. Poté z nich vymodelujeme uzlíky, potřeme je vejcem a necháme ještě chvíli vykynout.
- Mezitím si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
- Vykynuté jidáše ještě jednou potřeme vejcem a dáme péct asi na 15 minut, dokud nebudou mít zlatou barvu.
- Mezitím si připravíme med – ten ohřejeme, do něj vložíme přiměřený počet kousků másla, aby vznikla omáčka. Tou následně potřeme jidáše ihned po vyndání z trouby.
Velikonoční barevné dny: Křesťanské tradice od Květné po Bílou neděli
Velikonoce 2024
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem v roce. Termín Velikonoc každoročně vychází na přelom března a dubna, letošní Velikonoční pondělí připadlo na 1. dubna 2024. Mezi nejznámější tradice a zvyky Velikonoc patří pletení pomlázky nebo barvení vajíček a kraslic.