Hlavní obsah

Jednoduchý a rychlý recept na velikonoční nádivku

Novinky, Kristýna Léblová, jdu
Praha

Kvůli současné krizi je pravděpodobné, že Češi letošní Velikonoce oslaví bez neodmyslitelného koledování s pomlázkou. O tradiční velikonoční pochoutky se ale ochudit nemusí. S receptem na oblíbenou nádivku, kterou si snadno připravíte doma, se podělil Miloš Rozkošný z Libeřských lahůdek.

Na Velikonoce nezapomeňte na nádivku. Zkuste tento jednoduchý a rychlý receptVideo: Novinky

Článek

Velikonoční nádivka se tradičně podává k večeři na Bílou sobotu. Její podoba se v jednotlivých krajích liší, základem jsou však zelené bylinky, které mají symbolizovat jaro.

Dříve se do velikonoční nádivky také běžně přidávalo jehněčí, kůzlečí nebo telecí maso, které často pocházelo z hlavy. Dodnes se tak nádivce také říká hlavička. Mezi další názvy tohoto velikonočního pokrmu patří velikonoční svítek či sekanice.

V nádivce by určitě neměla chybět kopřiva, kterou už dnes lze koupit i v supermarketech. Léčivé účinky kopřivy nezpochybňuje ani moderní medicína. Kromě vitamínů C, K či B2 obsahuje také mnoho minerálních látek, jako je železo, čímž pomáhá jak s jarní únavou, tak s posílením organismu, což je nyní potřeba více než kdy dříve.

Kopřiva není jen obyčejný plevel, překvapí užitečností i vytrvalostí

Zahrada

INGREDIENCE

  • 600 g starších rohlíků nebo veky
  • 250 g vepřového uzeného masa (krkovice, koleno, plec)
  • 3 vejce
  • 150 ml mléka
  • čerstvě natrhaná kopřiva
  • plátky mandlí
  • sůl, pepř, muškátový oříšek (případně květ)

POSTUP:

  • Starší veku nebo rohlíky nakrájejte na kostky a vložte do mísy.
  • Na kostky nakrájejte i uzené maso.
  • Oddělte žloutky a bílky, z bílků ušlehejte sníh.
  • Do veky nalijte mléko a zamíchejte.
  • Přidejte uzené maso, žloutky a nasekané kopřivy. Osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku.
  • Nakonec přimíchejte bílky. Míchejte jemně, aby bílky „nespadly”.
  • Směs dejte do vymazaného pekáče a pečte na 170 stupňů přibližně 30 minut (záleží na výkonu trouby).

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Výběr článků

Načítám