Hlavní obsah

Jak vypadá tradiční velikonoční hostina nejen podle profesionálů

Novinky, Dana Sokolová

Velikonoce jsou v Česku především oslavou přicházejícího jara, čemuž odpovídá i jídelníček. Na svátečním stole obvykle nechybí velikonoční nádivka, bramborový salát, ale i pokrmy z jehněčího či skopového masa. Na Velikonoční pondělí jsou pak samozřejmostí vajíčka.

Tradiční velikonoční hostina podle profesionálůVideo: Novinky

Článek

Nejprve se podíváme na přípravu velikonočního menu - polévky a hlavního chodu od šéfkuchaře Pavla Pechra z Francouzské restaurace Art Nouveau. Dezert v podobě velikonočního beránka připravila šéfcukrářka Adéla Hostášková. Přesné postupy naleznete v přiloženém videu. 

Krém z medvědího česneku a zastřené vejce
Suroviny: 100 g másla, 100 g šalotky, 0,5 l zeleninového vývaru, 0,5 l smetany, medvědí česnek dle chuti, 0,5 l mléka, 4 vejce, ocet, sůl, pepř, bylinky
Postup: Nakrájíme šalotku na středně drobné kousky. V kastrolu ji orestujeme na másle, zalijeme kvalitním zeleninovým vývarem, přidáme minimálně 28% smetanu, osolíme, lehce opepříme. Lehce svaříme. Mezitím si opláchnutý medvědí česnek pokrájíme. Do vroucího základu ho postupně přidáváme. U všech receptů, kde je smetana, je důležité máslo, které pokrm zjemní. Pro jasnější barvu přidáme trošku špenátu. Polévku řádně rozmixujeme, poté propasírujeme.Na zastřené vejce si uděláme v teplé vodě (nesmí se vařit!) s octem vír, aby vajíčko putovalo v jednom směru. Bílek musí zůstat obalený kolem žloutku.
Pečená jehněčí kýta se špenátovou nádivkou, opečený medvědí česnek
Suroviny: 1,5 kg jehněčí kýty, 200 g anglické slaniny, 3 cibule, 3 stroužky česneku, 500 g mrkve, 200 g celeru, 4 vejce, 100 g hrubé mouky, 1 kg starého pečiva, medvědí česnek, baby špenát, špetka muškátu, 1 l masového vývaru, hrstka bylinek
Postup: Maso očistíme, ovážeme do provázku, aby drželo tvar. Nakrájíme zeleninu se slaninou. Do hrnce přidáme lehce olivového oleje a másla a nakrájenou zeleninu se slaninou opečeme. Přidáme bylinky. Ve vedlejším hrnci opečeme osolené a opepřené maso ze všech stran. Přidáme do něj zeleninu. Poté dusíme cca hodinu a 45 min při teplotě 140 °C. Po vyjmutí z trouby už jen zredukujeme (vyvaříme) šťávu, přidáme máslo a dokořeníme solí a pepřem.Nádivka: Nakrájíme dva dny starou housku. Dále na kostičky slaninu a cibuli, opečeme na másle. Nadrobno nasekáme čerstvý mladý špenát.Žloutky se smetanou a mletým muškátovým oříškem, solí a pepřem promícháme, zahustíme hrubou moukou a přidáme smetanu, mícháme. Směs vylijeme do mísy s houskou, kam dáme i špenát a vychladlou slaninu s cibulí. Všechny suroviny ručně promícháme. Na závěr vmícháme našlehaný sníh z bílků a vše vložíme do vymaštěného pekáčku. Pečeme v troubě na 140 °C 45 min.Opečený medvědí česnek: Medvědí česnek opečeme společně se solí a pepřem na másle. Stačí velmi krátká doba.
Velikonoční beránek od šéfcukrářky Adély Hostáškové
Suroviny: 420 g hladké mouky, 350 g cukru krupice, 200 g másla, 225 g mléka, 3 vejce, 13 g kypřicího prášku, 100 g vlašských ořechů, 80 g čokolády
Postup: Vyšleháme bílky s cukrem v tuhý sníh. Utřeme máslo se žloutky v pěnu a postupně přiléváme mléko a střídavě mouku smíchanou s kypřicím práškem. Nakonec vmícháme nadrobno nasekané vlašské ořechy a čokoládu a na závěr vmícháme sníh. Pečeme ve vymazané a hrubou moukou vysypané formě na 160 °C cca hodinu.

Další inspirace pro velikonoční menu

Jehněčí roláda
Suroviny: 1,5 kg jehněčí kýty bez kosti, 3 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 100 g rozinek, 1 lžíce másla, 400 g čerstvého špenátu, 20 g sekaných mandlí, 3 stonky rozmarýnu, sůl, pepř, voda na podlití
Postup: Maso očistíme a rozřízneme na plát. Česnek prolisujeme, smícháme se solí, olejem a nakrájeným rozmarýnem. Vetřeme do masa ze všech stran a necháme maso asi 20 minut odpočinout v pokojové teplotě. Rozinky zalijeme horkou vodou a necháme krátce nabobtnat. V pánvi rozpustíme máslo a vsypeme listy špenátu, necháme chvíli zvadnout. Rozinky slijeme, posekáme společně se špenátem. Promícháme s nasekanými mandlemi. Dochutíme solí, pepřem.Plát jehněčí kýty potřeme směsí, zavineme a svážeme provázkem. Vložíme do pekáče, podlijeme vodou, zakryjeme pokličkou a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 1,5 hodiny. Potom odkryjeme a za občasného potírání masa výpekem pečeme dozlatova dalších 30-45 minut.
Jehněčí kotlety s batátem
Suroviny: 6-8 ks jehněčích kotlet, 2 stroužky nasekaného česneku, 8 lžic olivového oleje, 3 lžíce čerstvého rozmarýnu nasekaného nadrobno, ½ lžičky nastrouhané kůry z bio citronu, šťáva z ½ citronu, sůl, pepř, 1 velký batát
Postup: Kotlety omyjeme a osušíme. Z kosti odstraníme přebytečné kousky masa či blány, osolíme a opepříme. Rukama vetřeme do kotlet nasekaný česnek, rozmarýn, posypeme citronovou kůrou, pokapeme olivovým olejem a citronovou šťávou. Vložíme nejméně na 30 minut do lednice. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Batát i se slupkou omyjeme, osušíme a nakrájíme na hranolky, které vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Hranolky osolíme, opepříme, můžeme přidat chilli, tymián, pokapeme olivovým olejem a rukama promícháme. Pečeme přibližně 30 minut.Rozehřejeme grilovací pánev, kotlety grilujeme 3 minuty z každé strany, poté vyjmeme a přesuneme do jiné nádoby. Necháme zakryté 10 minut pod alobalem. Kotlety servírujeme se zeleninovým salátem, batátem a sladkokyselou omáčkou.
Pikantní jehněčí kýta
Suroviny: 1,2 kg jehněčí kýty, olivový olej, koření: 1 lžíce semen fenyklu, 1 lžíce uzené papriky, 1 lžíce mleté kurkumy, 1 lžička chilli, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička mletého hřebíčku, sůl, pepř, čerstvý tymiánPříloha: 2 stonky řapíkatého celeru, 2 cibule, 4 ks mrkve, 4 brambory, 1 palička česneku, 3 lžíce meduZálivka: 2 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce olivového oleje, šťáva + nastrouhaná kůra z limetky
Postup: Předehřejeme troubu na 180 °C. Kýtu omyjeme a osušíme. V míse smícháme koření. Kýtu směsí koření a tymiánu potřeme.Cibuli a řapíkatý celer nakrájíme nahrubo, mrkev oloupeme, paličku česneku rozpůlíme. Ve větší pánvi rozehřejeme olivový olej. Cibuli vložíme do pánve, necháme zpěnit. K cibuli vložíme kýtu a postupně opékáme ze všech stran. Obsah pánve přesuneme do zapékací mísy společně s rozpůleným česnekem a vložíme do trouby. Pečeme 60 minut. Do vypečené šťávy naskládáme brambory, mrkev a celer. Kýtu zakápneme medem. Pokračujeme v pečení dalších 30 minut.V misce vyšleháme ingredience na zálivku. Maso krájíme na plátky, servírujeme se zeleninou a limetkovou zálivkou.
Hráškový krém s lososem
Suroviny: 350 g mraženého hrášku, 1 litr zeleninového vývaru, 1 šalotka, 1 lžíce másla, uzený losos Papei, 1 dcl smetany ke šlehání, sůl, pepř
Postup: Na másle necháme zesklovatět šalotku a přidáme hrášek. Po chvilce přilijeme vývar, přivedeme k varu a vaříme cca 15 minut. Poté polévku rozmixujeme na hladký krém, dochutíme solí, pepřem a zjemníme smetanou. Na talíři polévku ozdobíme uzeným lososem a můžeme podávat.
Quiche s brokolicí a sýrem Bleu d´Auvergne
Suroviny: listové těsto, 1 menší brokolice, 200 g sýru Bleu d´Auvergne, 3 vejce, 200 ml mléka, sůl, pepř
Postup: Brokolici rozebereme na růžičky a krátce ji spaříme horkou vodou. Listovým těstem vyložíme koláčovou formu a dno propícháme na několika místech vidličkou. Na těsto rozprostřeme brokolici a sýr. Vše zalijeme rozšlehanými vejci s mlékem. Ochutíme solí, pepřem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 25 minut.
Bramborové muffiny s vajíčkovým salátem
Suroviny: 4 velké brambory, 1 vejce, sůl, pepř, olivový olej, vajíčkový Retro salát
Postup: Brambory oloupeme a na struhadle je nastrouháme nahrubo. K nastrouhaným bramborám přidáme vejce, sůl, pepř a vše pořádně promícháme. Formu na muffiny vymažeme olivovým olejem. Z nastrouhaných brambor vytvoříme v každé formičce malé košíčky. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 25-30 dozlatova. Upečené bramborové muffiny necháme vychladnout a poté je plníme vajíčkovým salátem. Ozdobíme pažitkou nebo řeřichou a můžeme podávat.
Grilované jehněčí kotlety na bylinkách
Suroviny: Jehněčí kotlety, tymián, rozmarýn, česnek, olej, pepř, sůl
Postup: Jehněčí kotlety nejprve posolíme z obou stran. V misce si připravíme marinádu složenou z nasekaných bylinek, pepře a oleje. Do této směsi vložíme kotlety a necháme, alespoň přes noc, marinovat. Ideálně kotlety několikrát otočíme, aby se marináda dostala všude. Druhý den vyjmeme kotlety z marinády a odstraníme bylinky, ty by se mohly při grilování připalovat. Kotletě stačí z každé strany vždy zhruba čtyři minuty. Jako přílohu zvolíme šťouchané brambory s jarní cibulkou.
Jehněčí na rozmarýnu a pečené brambory
Suroviny: 1/2 většího biocitrónu, 3 stroužky česneku, 5 snítek rozmarýnu, 300 ml suchého bílého vína, 5 lžic olivového oleje, 600–800 g jehněčí plece bez kosti, sůl a čerstvě mletý pepř, 2 menší cibule, 2 rajčataNa brambory: 800 g brambor, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžička drceného kmínu, sůl, 8 stroužků česneku ve slupce
Postup: Z citrónu vymačkáme šťávu do skleněné nebo keramické mísy a pak z něj odkrojíme asi polovinu kůry, ale pouze žlutou část. Kůru nakrájíme na velmi tenké nudličky. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Lístky ze dvou třetin rozmarýnu nasekáme. Vše promícháme v míse s citrónovou šťávou, vínem a 3 lžícemi olivového oleje, do marinády vložíme maso. Přelijme marinádou i shora (což ještě v průběhu marinování několikrát zopakujeme, nebo maso po čase otočíme), mísu přikryjeme folií na potraviny a dáme na 24 hodin do chladničky.Druhý den maso vyndáme, necháme okapat marinádu, osolíme a opepřeme. Položíme do pekáčku a potřeme zbytkem olivového oleje. Přikryjeme poklicí nebo alobalem, dáme do dolní části studené trouby, troubu zapneme a necháme dojít až k teplotě 200 °C. Poté pečeme 20 minut. Poté přidáme cibule nakrájené na čtvrtiny, rozpůlená rajčata a polovinu marinády, opět zakryjeme. Snížíme teplotu na 160 °C, pečeme další hodinu a půl za občasného polévání marinádou a přelévání vypečenou šťávou. Nakonec dopečeme dozlatova již odkryté.Postup na brambory: Brambory oloupeme, nakrájíme na větší kostky nebo měsíčky, dáme do misky, přilejeme olivový olej, přisypeme koření a sůl. Přidáme celé stroužky česneku, zbavené horní slupky a kořínku. Takto pečený česnek krásně zesládne a nespálí se. Všechno promícháme, aby se brambory obalily směsí a kořením.Do pekáčku dáme na dno papír na pečení. Na něj nasypeme brambory s česnekem, pečeme v troubě asi hodinu při 160 °C. Prvních třicet minut necháme zakryté alobalem nebo poklicí, na druhou polovinu je odkryjeme.
Kleftiko
Suroviny: 4 steaky z jehněčí kýty, 2 lžíce lístků čerstvého oregana a trocha na ozdobu, šťáva z jednoho citrónu, 5 lžic olivového oleje, 100 ml bílého vína, sůl a čerstvě mletý pepř, 4 velké brambory o váze celkem asi 800 g, 4 stroužky česneku, 2 cibule, 100 g pecorina nebo fety, 4 bobkové listy
Postup: Plátky masa dáme do ploché misky. Oregano, citrónovou šťávu, 2 lžíce oleje a víno smícháme v šálku, osolíme a opepřeme. Touto směsí přelijeme plátky masa v misce, obalíme je v marinádě z obou stran a misku zakryjeme fólií. Necháme marinovat ideálně přes noc nebo alespoň pár hodin.Druhý den si připravíme čtyři listy pečicího papíru. Brambory oloupeme, nakrájíme na silnější plátky a promícháme je s trochou oleje, soli a oregana. Na střed každého listu papíru rozdělíme brambory, na ně dáme plátek masa, posypeme ho plátky česneku, kolečky cibule, kostičkami sýra, na každý položíme bobkový list a zalijeme troškou marinády tak, aby nevytékala ven z papíru.U každého papíru zvedneme cípy, stáhneme je k sobě, svážeme je nahoře jako měšec a vyrovnáme do pekáče. Pečeme 2 hodiny v troubě rozpálené na 160 °C. Balíčky přendáme na talíře, opatrně uvolníme provázek a ihned podáváme, aby si každý otevřel svůj balíček sám.
Jehněčí hřbet v bylinkové krustě
Suroviny: 1 jehněčí hřbet, 100 g dobré slovácké slaniny, červená cibule, 2 palice česneku, 2 mrkve, 200 ml kvalitního červeného vína, dijonská hořčice, 1 lžíce medu, 1 lžíce vinného octa, citrónová šťáva, olivový olej, tymián, rozmarýn, šalvěj, bobkový list, hrubozrnná sůl, pepř
Postup: Česnek zabalíme do alobalu a dáme ho na půl hodiny péct do trouby při teplotě 200 °C. Hřbet svážeme, osolíme, opepříme a opečeme ho ze všech stran na oleji dozlatova.Mezitím si posekáme bylinky, které smícháme s olejem, citrónovou šťávou, vymačkaným opečeným česnekem a rozdrobeným toastovým chlebem. Hřbet potřeme hořčicí, navrch dáme bylinkovou směs a hřbet dáme dopéct na 15 minut do trouby předehřáté na 150 °C.Mrkev a cibuli nakrájíme na klínky a necháme na olivovém oleji s medem a vinným octem zkaramelizovat. Po vyjmutí upečené maso necháme odpočinout, výpek zastříkneme vínem a vysmažíme na požadovanou hustotu.
Nádivkové muffiny
Suroviny: 3 celozrnné housky, 50 g jemných ovesných vloček, 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť), 200 ml mléka, 300 g uzeného masa (nebo uzeného tofu), 40 g čerstvých kopřiv, sůl a pepř
Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C a vymažeme formu na muffiny. Housky a maso nakrájíme na drobné kostičky a promícháme s ovesnými vločkami. Zalijeme mlékem a znovu promícháme. Kopřivy spaříme horkou vodou a nasekáme. Smícháme s masem, houskami a ovesnými vločkami. Přidáme žloutky, osolíme a opepříme. Nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Naplníme formu a pečeme cca 30 minut.
Ovesné palačinky se špenátem
Suroviny: 150 g jemných ovesných vloček, 2 vejce (mohou být jen bílky), 200 ml mléka, špetka soliNáplň: 450 g mraženého listového špenátu, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl a pepř, lžíce rostlinného oleje
Postup: Na oleji necháme zesklovatět nasekanou cibulku, pak vsypeme špenát a přiklopený krátce podusíme, aby změkl. Osolíme, opepříme a dochutíme utřeným česnekem.Ovesné vločky zalijeme mlékem a necháme pár minut bobtnat. Přidáme sůl a vejce. Vše rozmixujeme na hladkou hmotu, dle potřeby můžeme přidat vločky nebo mléko tak, aby vzniklo mírně husté těsto.Na středně rozpálenou pánev nalijeme přiměřené množství těsta, rozprostřeme po celé ploše pánve a smažíme po obou stranách. Pokud použijete teflonovou pánev, můžete smažit bez použití tuku. Tenké palačinky plníme připraveným špenátem, zavineme a podáváme.
Pečený losos s křupavým chřestem a rajčatovou salsou
Suroviny: 2 filety z lososa, 1 Otma rajčata loupaná krájená, 4 stroužky česneku, 1 citrón, nejlépe chemicky neošetřený, 1 lžíce olivového oleje Vasco da Gama, hrst čerstvého oregana, svazek zeleného chřestu, 150 g loupaných mletých mandlí, 100 g strouhaného parmazánu, 2 vejce, 1 lžíce sušeného česnekového prášku, 1 lžíce sušeného oregana, sůl, pepř
Postup: Citrón pečlivě omyjeme a ostrouháme z něj kůru. Potom překrojíme na polovinu a vymačkáme šťávu. Obojí budeme potřebovat na salsu i pro naložení lososa.Lžičku kůry a lžičku šťávy smícháme s olivovým olejem a trochou soli a čerstvě mletého pepře. Prolisujeme do marinády polovinu česneku, promícháme a směs důkladně vetřeme do lososových filetů. Necháme v lednici půl hodiny marinovat.Chřesty opláchneme a odkrojíme zdřevnatělé konce. Zelené chřesty mívají jemné stonky a většinou není nutné odstraňovat slupku. Pokud máme větší stonky, odstraníme pevnou slupku zhruba ze dvou třetin stonku.V misce smícháme mleté mandle, parmazán, granulovaný česnek, sušené oregano a lžičku soli. V jiné misce prošleháme vajíčka. Každý chřestový stonek namočíme ve vajíčku a poté obalíme v připravené směsi. Hned klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme 20 minut v troubě při 200 stupních.Na rajčatovou salsu smícháme krájená rajčata s jednou lžičkou citrónové kůry a lžičkou šťávy, přidáme nasekané oregano a zbývající dva stroužky česneku, také prolisované. Promícháme a podle chuti osolíme a opepřeme.Připravené filety dáme na plech vyložený pečicím papírem a 10-12 minut pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů. Hotového lososa přelijeme na talíři rajčatovou salsou a podáváme s pečenými chřesty.
Chlebíček s hráškovou pěnou
Suroviny: 100 g mraženého zeleného hrášku, 1 mozzarella, 2 lžíce žervé, špetka cukru, špetka soli, citrónová šťáva, lístky bazalky na ozdobu
Postup: Hrášek dáme do vroucí osolené vody a vaříme asi 2 min. Scedíme (trochu vývaru si uschováme) a propláchneme ledovou vodou. Do vyšší nádoby dáme hrášek, žervé, špetku cukru a vymixujeme tyčovým mixérem. Pokud je třeba, směs povolíme zchladlým vývarem. Ochutíme citrónovou šťávou a eventuálně troškou soli. Mozarellu nakrájíme na plátky. Pečivo potřeme směsí, na každý chlebíček položíme plátek mozzarelly a ozdobíme lístkem bazalky.
Sekaná s listovým špenátem a sýrem
Suroviny: 500 g (nebo 250 g) čerstvého špenátu (mraženého listového), 800 g mletého vepřového a hovězího masa, 200 g eidamu (min. 30 %), 2 vejce, hrst sušené majoránky, olej na pánev, 2 šalotky, 2 až 3 stroužky česneku, strouhanka, sádlo na vymazání pekáčku, sůl, pepř
Postup: Čerstvý špenát zbavíme tvrdých stonků a spaříme vroucí vodou. Necháme ho vychladnout a vymačkáme přebytečnou tekutinu. Špenát nasekáme a v míse smícháme s mletým masem. Přidáme nastrouhaný sýr, vejce, majoránku, sůl a pepř.Na pánvi rozehřejeme olej. Orestujeme na něm nadrobno nakrájenou šalotku s česnekem a přidáme je ke směsi. Vše smícháme a podle potřeby přidáme strouhanku.Směs zpracujeme do dvou podélných šišek. Do horní části zapíchneme párátka, aby sekaná držela tvar. Pekáček vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou. Pečeme při 180 °C dozlatova, asi hodinu.Tip: Na Velikonoce zkuste místo špenátu použít kopřivy.
Plněná čokoládová vajíčka
Suroviny: 10 čokoládových dutých vajíček, 5 cl smetany ke šlehání (30 %), 150 g ricotty, 5 cl Baileys Chocolat Luxe, 50 g mléčné čokolády, 50 g hořké čokolády
Postup: Čokoládovým vajíčkům odlámeme špičky, které dáme stranou. Oba druhy čokolády rozpustíme nad vodní lázní, přilijeme horkou smetanu a mícháme, dokud nám nevznikne hladký a lesklý krém. Za občasného promíchání necháme vychladnout.Ručním šlehačem lehce prošleháme vychladlý čokoládový krém s ricottou a Baileys, vložíme do zdobícího sáčku a krémem naplníme čokoládová vejce.Necháme vychladnout přes noc v lednici, ozdobíme ovocem a podáváme.
Boží milosti
Suroviny: 250 g hladké mouky, 2 lžíce Tuzemáku, 3 lžíce octa kvasného lihového, 1 vejce, kůra z půlky citrónu, 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany, bílý jogurt Klasik, špetka soli, směs oleje a škvařeného sádla, moučkový cukr na obalení
Postup: Mouku prosejeme na vál, uprostřed vytvoříme důlek a do něj nalijeme tekuté ingredience, přidáme sůl a citrónovou kůru. Zpracujeme v dokonale hladké těsto a necháme v lednici aspoň půl hodiny odpočívat.Poté vyválíme na plátky tenké cca 3 mm a rozkrájíme rádýlkem na čtverečky. Každý můžeme ještě uprostřed jemně naříznout.Smažíme ve vysoké vrstvě tuku dozlatova, po upečení necháme okapat na papírových utěrkách a poté pocukrujeme. Nejlepší jsou ještě teplé.
Opilá vejce
Suroviny pro 6 ks: 200 g bílé čokolády, 50 g tmavé čokoládyNáplň: 250 ml mléka, 60 g kukuřičného škrobu, 80 g krupicového cukru, 1 vanilkový lusk, 200 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť, 80 ml vaječného likéru
Postup: Do silikonové formy vlijeme rozpuštěnou čokoládu a po vychlazení pomocí kartáčku nastříkáme tmavou čokoládou skvrnky.Mléko přivedeme k varu společně s cukrem a vanilkou, poté přidáme škrob a dobře provaříme. Sundáme z tepla a šleháme do studena. Po vychlazení všleháme tuk.Hotový krém nastříkáme pomocí sáčku do čokoládové skořepiny. Střed skořepiny necháme volný pro náplň – vaječný likér. Nemáme-li silikonovou formu, můžeme si pomoci vařečkou nebo naběračkou obalenou folií.
Šuhajdy
Suroviny: Salko nebo Salko karamel, 250 g másla, 2 čokolády na vaření, 1 ztužený tuk (Omega), papírové košíčky Na zdobení: oříšky, mandle, lentilky
Postup: Salko necháme zkaramelizovat, po vychladnutí promícháme s máslem, nejlépe elektrickým šlehačem. Čokoládu se ztuženým tukem rozpustíme ve vodní lázni. Do připravených košíčků dáme lžičku čokolády a necháme chvíli ztuhnout. Navrch přidáme karamelovou náplň a znovu zalijeme čokoládou. Můžeme ozdobit lentilkami, oříšky, mandlemi apod.
Domácí vaječný likér
Suroviny: 8 žloutků, 1 Tatra Grand neslazené kondenzované mléko, 3 sáčky vanilinového cukru, 2 šálky mléka, 1 Tatra Salko, 1/4l rumu
Postup: Všechny suroviny mimo salka a rumu dáme do hrnce a ve vodní lázni šleháme do zhoustnutí (nesmí se vařit) na cca 60 °C, až se udělá hustší pěna. Poté hrnec odstavíme, přidáme salko, zašleháme a za občasného míchání necháme vychladnout, až pěna opadne. Dále přidáme rum. Pokud zůstanou po pěně hrudky, je dobré likér při přelévání do lahve přecedit.
Velikonoční whisky drink Rob Roy
Suroviny: 4 cl skotské whisky Singleton of Dufftown 12yo, 4 cl sladkého vermutu, kapku angostury
Postup: Do míchací sklenice naplněné ledem dáme skotskou whisky, sladký vermut a kapku angostury. Dobře promícháme a přelijeme do vychlazené sklenky na nožce. Pro efekt můžeme ozdobit třešinkou nebo spirálou z pomerančové kůry.Nezbývá než popřát „slainthe“, tedy „na zdraví“ a vychutnat si Velikonoce a příchod jara plnými doušky.
Spring Breeze
Suroviny: 2 cl medové vody (med rozpuštěný ve vodě), 1 cl citrónové šťávy, 1 lžička (5 g) vanilkového cukru, 15 cl mattoni, 6 lístků kadeřavé petrželky
Postup: Do sklenice nalijeme medovou vodu s citrónovou šťávou, přidáme cukr, petrželku, zamícháme, přidáme led a dolijeme mattonkou.
Koktejl Hugo
Suroviny: Bohemia sekt, bezinkový sirup monin, limetka, led
Postup: Do skleničky dáme kostky ledu, zalijeme sektem, přidáme bezinkový sirup a trochu vymačkané limetky.
Dark Devil
Suroviny: 50 ml Johnnie Walker Black Label, 50 ml brusinkového džusu, 50 ml zázvorového piva
Postup: Do sklenice s ledem postupně nadávkujeme jednotlivé ingredience a lehce promícháme. Na závěr ozdobíme například limetou a servírujeme.
Bavarian
Suroviny: 0,04 l Altfernet Original, 0,15 l Thomas Henry, Tonic Water, plátek citrónu a lístky máty
Postup: Smícháme panáka přírodního Altfernetu Original s trochou toniku. Hořký koktejl se neobejde bez ledu a lístků máty, které mu nasazují pomyslnou chuťovou tečku.
Bohemian
Suroviny: 10 ml bezového sirupu, 15 ml čerstvě vymačkané citrónové šťávy, 45 ml Becherovky Original, 45 ml čerstvé ananasové šťávy, led, plátek salátové okurky
Postup: V šejkru společně s ledem protřepáme becherovku, bezový sirup a ananasovou šťávu, přecedíme do nižší (whiskové) sklenice s ledem a ozdobíme plátkem okurky.
Související témata:

Výběr článků

Načítám