Článek
Plněná vejce s uzeným lososem či semínky
INGREDIENCE pro 2 porce
- 1 nízkokalorický dresink Vajonéza nebo klasická majonéza
- 4 vajíčka natvrdo
- 1 lžíce strouhaného parmezánu
- kopr
- ½ lžičky kůry z citronu
- plátek uzeného lososa
- hrst semínkové směsi
- 1 stroužek malého česneku
- sůl a pepř
POSTUP:
- Vejce uvařte natvrdo, zchlaďte a oloupejte. Podélně rozpulte a vyjměte žloutky, které vsypte do misky.
- Přidejte Vajonézu nebo majonézu, kůru z citronu, sůl a pepř, parmezán a česnek a důkladně rozmíchejte vidličkou.
- Hotovou směs dejte do zdobicích sáčků.
- Uvařené rozkrojené bílky naplňte ochucenou vaječnou směsí a dle chuti ozdobte slabými plátky uzeného lososa, nebo posypte semínkovou směsí.
Zdravotní benefity vajíček aneb Proč je dobré zařadit je do jídelníčku častěji
Zdraví
Rychlý vajíčkový salát
INGREDIENCE pro 2 osoby
- 4 vajíčka natvrdo
- 1 menší červená cibule
- 1 čajová lžička hořčice na dochucení
- 1 nízkokalorický dresink Vajonéza nebo majonéza
- 4 malé sterilované okurky
- jarní cibulka
- sůl a pepř
POSTUP:
- Uvařená vajíčka nakrájejte na kostičky, smíchejte s nadrobno nakrájenou cibulí, nakládanými okurkami a polijte dle chuti vajonézou či majonézou.
- Důkladně promíchejte, na závěr ještě posypte jarní cibulkou.
- Osolte, opepřete a nechte pár hodin uležet v lednici.
Velikonoční vaření: recepty na jehněčí, králičí, kuřecí či hlavičku
Velikonoce
Vaječná tlačenka
INGREDIENCE
- 6 vařených vajec
- 2 vrchovaté lžíce majonézy
- 1 sklenice zeleninové směsi Moravanka
- 1 špetka soli
- 1 špetka pepře
- 100 g šunky
- 150 ml vody
- 1 balíček želatiny na vaječnou tlačenku
POSTUP:
- Vajíčka nakrájejte na kostky, stejně to udělejte i s celou zeleninou ze směsi Moravanka a se šunkou. Nálev nevylévejte, použijete ho do želatiny.
- Želatinový prášek zalijte horkou vodou (150 ml stačí) a pořádně promíchejte, aby se dobře rozmíchal.
- Přidejte ke směsi nálev z Moravanky a pečlivě promíchejte.
- Tuto směs pak promíchejte s vejci a pokrájenou zeleninou a šunkou.
- Přidejte majonézu, opepřete a popřípadě i dosolte.
- Přelijte do vhodné nádoby (srnčí hřbet např.) a nechte v lednici ztuhnout.
Recepty na zdravé a chutné pomazánky
Recepty
Salát Nicoise
INGREDIENCE na 4 porce
- 400 g menších brambor typu A
- 1 špetka soli (3 g)
- 150 g mixu list. salátů
- 4 vařená vejce M
- 100 g černých oliv
- 300 g zelených fazolek
- 100 g cherry rajčat
- 1/2 červené cibule (35 g)
- 360 g tuňáka ve vlastní šťávě
Na zálivku
- 3 lžíce oliv. oleje (60 ml)
- 3 lžíce vinného octa (45 ml)
- 1 lžička hrubozrnné hořčice (5 g)
- 1 špetka soli (3 g)
- 1 hrst petržele (10 g)
POSTUP:
- Brambory si opláchněte, ale neloupejte.
- Nakrájejte je na čtvrtky a nechte vařit v osolené vodě přibližně 15 minut, dokud nebudou měkké.
- V horké osolené vodě nechte blanšírovat (zprudka spařit) omyté a na třetinky nakrájené zelené fazolky. Nezapomeňte jim odkrojit stopky. Fazolky slijte a zchlaďte ledovou vodou. Uchovají si barvu a budou krásně křupavé.
- Do mísy dejte brambory, fazolky a salátový mix, černé olivy a také slitého tuňáka.
- Vajíčka nakrájejte na šestiny.
- Červenou cibulku pokrájejte na tenké plátky a cherry rajčátka na poloviny.
- Salát promícháme s marinádou připravenou z olivového oleje, hořčice, vinného octa, trošky soli a nasekané petržele.
Velikonoční vajíčka: recept na vajíčkovou pomazánku, plněná vejce, skotské vejce, kulajdu
Velikonoce
Tuňákový salát
INGREDIENCE
- 2x 160 g tuňáka v olivovém oleji
- 4 vejce
- 1 malý bílý košťál řapíkatého celeru
- 1 červená cibulka
- několik dlouhých nakládaných kaparů
- 20 g extra panenského olivového oleje
- sůl a pepř
POSTUP:
- Nakrájejte cibuli na kolečka a namočte ji v osolené vodě, aby byla lépe stravitelná.
- Uvařte natvrdo vejce (8 minut), slijte je a oloupejte.
- Zatímco se vaří vejce, jemně nakrájejte celer, přidejte kapary, olej a hodně soli.
- Uvařená vejce nakrájejte na plátky.
- Vejce, slitého tuňáka (nakrájeného na kousky) a cibulku přidejte k celeru.
- Jemně promíchejte, ochuťte spoustou čerstvě mletého pepře a podávejte.
Snídaně proti stresu a úzkosti
Zdraví
Šunka v aspiku
INGREDIENCE
Na náplň
- 200 g dušené šunky
- 500 g bramborového salátu
- 30 g sterilované kapie
- 50 g sterilovaných okurek
- 70 g vajec uvařených natvrdo
- kudrnka
Na 1,8 l aspiku
- 60 g želatiny
- 140 g octa
- 80 g cukru
- 20 g soli
- 1,5 l vody
POSTUP:
- Nejprve si připravte aspik: do hrnce nalijte 1,5 l vody a přidejte všechny přísady. Pomalu rozmíchejte, přiveďte k varu, ale dál již nevařte. Nechte zchladnout, ne úplně ztuhnout.
- Plátky šunky rozložte, položte na ně bramborový salát a zabalte rolky.
- Do mísy (pekáče) vlijte aspik (vrstvu asi 1 cm) a nechte ho ztuhnout.
- Na aspik položte rolky ze šunky a opět zalijte aspikem.
- Po ztuhnutí dolijte aspiku takové množství, aby byly rolky zakryté.
- Po ztuhnutí na rolky položte kapie, okurky nakrájené do vějířku, plátky vajec a kudrnku.
- Opatrně zalijte zbylým aspikem.
- Po zchladnutí nakrájejte, nejlépe vroubkovaným nožem.