Článek
Plněná vejce s uzeným lososem či semínky
INGREDIENCE pro 2 porce
- 1 nízkokalorický dresink Vajonéza nebo klasická majonéza
- 4 vajíčka natvrdo
- 1 lžíce strouhaného parmezánu
- kopr
- ½ lžičky kůry z citronu
- plátek uzeného lososa
- hrst semínkové směsi
- 1 stroužek malého česneku
- sůl a pepř
POSTUP:
- Vejce uvařte natvrdo, zchlaďte a oloupejte. Podélně rozpulte a vyjměte žloutky, které vsypte do misky.
- Přidejte Vajonézu nebo majonézu, kůru z citronu, sůl a pepř, parmezán a česnek a důkladně rozmíchejte vidličkou.
- Hotovou směs dejte do zdobicích sáčků.
- Uvařené rozkrojené bílky naplňte ochucenou vaječnou směsí a dle chuti ozdobte slabými plátky uzeného lososa, nebo posypte semínkovou směsí.
Zdravotní benefity vajíček aneb Proč je dobré zařadit je do jídelníčku častěji
Zdraví

Rychlý vajíčkový salát

Rychlý vajíčkový salát
INGREDIENCE pro 2 osoby
- 4 vajíčka natvrdo
- 1 menší červená cibule
- 1 čajová lžička hořčice na dochucení
- 1 nízkokalorický dresink Vajonéza nebo majonéza
- 4 malé sterilované okurky
- jarní cibulka
- sůl a pepř
POSTUP:
- Uvařená vajíčka nakrájejte na kostičky, smíchejte s nadrobno nakrájenou cibulí, nakládanými okurkami a polijte dle chuti vajonézou či majonézou.
- Důkladně promíchejte, na závěr ještě posypte jarní cibulkou.
- Osolte, opepřete a nechte pár hodin uležet v lednici.
Velikonoční vaření: recepty na jehněčí, králičí, kuřecí či hlavičku
Velikonoce

Vaječná tlačenka

Vaječná tlačenka
INGREDIENCE
- 6 vařených vajec
- 2 vrchovaté lžíce majonézy
- 1 sklenice zeleninové směsi Moravanka
- 1 špetka soli
- 1 špetka pepře
- 100 g šunky
- 150 ml vody
- 1 balíček želatiny na vaječnou tlačenku
POSTUP:
- Vajíčka nakrájejte na kostky, stejně to udělejte i s celou zeleninou ze směsi Moravanka a se šunkou. Nálev nevylévejte, použijete ho do želatiny.
- Želatinový prášek zalijte horkou vodou (150 ml stačí) a pořádně promíchejte, aby se dobře rozmíchal.
- Přidejte ke směsi nálev z Moravanky a pečlivě promíchejte.
- Tuto směs pak promíchejte s vejci a pokrájenou zeleninou a šunkou.
- Přidejte majonézu, opepřete a popřípadě i dosolte.
- Přelijte do vhodné nádoby (srnčí hřbet např.) a nechte v lednici ztuhnout.
Recepty na zdravé a chutné pomazánky
Recepty

Salát Nicoise

Salát Nicoise
INGREDIENCE na 4 porce
- 400 g menších brambor typu A
- 1 špetka soli (3 g)
- 150 g mixu list. salátů
- 4 vařená vejce M
- 100 g černých oliv
- 300 g zelených fazolek
- 100 g cherry rajčat
- 1/2 červené cibule (35 g)
- 360 g tuňáka ve vlastní šťávě
Na zálivku
- 3 lžíce oliv. oleje (60 ml)
- 3 lžíce vinného octa (45 ml)
- 1 lžička hrubozrnné hořčice (5 g)
- 1 špetka soli (3 g)
- 1 hrst petržele (10 g)
POSTUP:
- Brambory si opláchněte, ale neloupejte.
- Nakrájejte je na čtvrtky a nechte vařit v osolené vodě přibližně 15 minut, dokud nebudou měkké.
- V horké osolené vodě nechte blanšírovat (zprudka spařit) omyté a na třetinky nakrájené zelené fazolky. Nezapomeňte jim odkrojit stopky. Fazolky slijte a zchlaďte ledovou vodou. Uchovají si barvu a budou krásně křupavé.
- Do mísy dejte brambory, fazolky a salátový mix, černé olivy a také slitého tuňáka.
- Vajíčka nakrájejte na šestiny.
- Červenou cibulku pokrájejte na tenké plátky a cherry rajčátka na poloviny.
- Salát promícháme s marinádou připravenou z olivového oleje, hořčice, vinného octa, trošky soli a nasekané petržele.
Velikonoční vajíčka: recept na vajíčkovou pomazánku, plněná vejce, skotské vejce, kulajdu
Velikonoce

Tuňákový salát

Tuňákový salát
INGREDIENCE
- 2x 160 g tuňáka v olivovém oleji
- 4 vejce
- 1 malý bílý košťál řapíkatého celeru
- 1 červená cibulka
- několik dlouhých nakládaných kaparů
- 20 g extra panenského olivového oleje
- sůl a pepř
POSTUP:
- Nakrájejte cibuli na kolečka a namočte ji v osolené vodě, aby byla lépe stravitelná.
- Uvařte natvrdo vejce (8 minut), slijte je a oloupejte.
- Zatímco se vaří vejce, jemně nakrájejte celer, přidejte kapary, olej a hodně soli.
- Uvařená vejce nakrájejte na plátky.
- Vejce, slitého tuňáka (nakrájeného na kousky) a cibulku přidejte k celeru.
- Jemně promíchejte, ochuťte spoustou čerstvě mletého pepře a podávejte.
Snídaně proti stresu a úzkosti
Zdraví

Šunka v aspiku

INGREDIENCE
Na náplň
- 200 g dušené šunky
- 500 g bramborového salátu
- 30 g sterilované kapie
- 50 g sterilovaných okurek
- 70 g vajec uvařených natvrdo
- kudrnka
Na 1,8 l aspiku
- 60 g želatiny
- 140 g octa
- 80 g cukru
- 20 g soli
- 1,5 l vody
POSTUP:
- Nejprve si připravte aspik: do hrnce nalijte 1,5 l vody a přidejte všechny přísady. Pomalu rozmíchejte, přiveďte k varu, ale dál již nevařte. Nechte zchladnout, ne úplně ztuhnout.
- Plátky šunky rozložte, položte na ně bramborový salát a zabalte rolky.
- Do mísy (pekáče) vlijte aspik (vrstvu asi 1 cm) a nechte ho ztuhnout.
- Na aspik položte rolky ze šunky a opět zalijte aspikem.
- Po ztuhnutí dolijte aspiku takové množství, aby byly rolky zakryté.
- Po ztuhnutí na rolky položte kapie, okurky nakrájené do vějířku, plátky vajec a kudrnku.
- Opatrně zalijte zbylým aspikem.
- Po zchladnutí nakrájejte, nejlépe vroubkovaným nožem.