Suroviny: Mouka hladká 290 g, máslo 250 g, ořechy mleté najemno 120 g, cukr moučka 100 g, vejce 1 ks, skořice, citrónová kůra, sůl (od všeho malou špetku), cukr krystal hrubý na posypání. |
Postup: Těsto na Pertikus je třené, proto si necháme máslo dobře povolit, můžeme ho i nahřát, ale pozor aby se již nerozpouštělo. Změklé máslo s moučkovým cukrem vyšleháme do bílé pěny a pomalu přimícháme vejce. Pokud budete dělat větší dávku než je v receptuře, přidávejte vejce postupně, aby se máslo nesrazilo. Když máme vejce rozmíchané s máslem, přidáme mouku, ořechy, skořici, sůl a citrónovou kůru a důkladně promísíme. Mouka ani vejce nesmí být studené, měly by mít pokojovou teplotu, jinak vám těsto ztuhne a bude se špatně stříkat.Těsto naplníme do sáčku s řezanou trubičkou a stříkáme na plech s papírem tvary dle vaší fantazie např. půlměsíčky, esíčka nebo pusinky. Před pečením posypeme Pertikus hrubým krystalovým cukrem. Pečeme na 180°C asi 15 min. Plechy dáváme vždy do předehřáté trouby, jinak se nám cukroví rozteče a nebude mít pěkný tvar.Tip 1: Každý kousek můžeme před pečením ozdobit oříškem. Tip 2: Pertikus je velmi křehký a chutný i bez náplně, můžete jej však také slepovat krémem či marmeládou podle vaší chuti. |