Článek
Ingredience:
500g brambor
60g cukru
2 lžíce piva
voda
Postup:
Brambory ve slupce uvařte do měkka. Poté je oloupejte, prolisujte a přidejte takové množství vody, aby vznikla hustá kašovitá hmota.
Cukr rozpusťte v malém množství vody a tento cukrový sirup zamíchejte do kaše.
Směs nechte kynout na teplém místě. Během toho do ní přimíchejte dvě lžíce piva a nechte kynout dalších 24 hodin.
Návodů na domácí přípravu droždí je vícero. Tady je další:
Ingredience:
1 jablko
1 hrnek vody
1 hrnek hladké mouky
Postup:
Neoloupané jablko, ideálně chemicky neošetřené, nakrájejte na měsíčky a vložte do uzavíratelné skleničky, do které nalijete hrnek vody.
Po dvou dnech jablko vyndejte. Vodu smíchejte s moukou v poměru 1:1.
Nechte odstát 20 minut.
Pokud vyrobíte droždí víc, než potřebujete, zbytek můžete uschovat v mrazničce.