Článek
Potká-li se směs rozemletých semen s vodou, octem, solí, cukrem a dalšími přísadami, vzniká pochutina, která lidem už mnohokrát během posledních tisíciletí zpestřila jídelníček. K základu se přimíchávají různá koření a další ingredience, díky nimž vzniká široká škála hořčic. Záleží nejen na přísadách, ale samozřejmě také na způsobu výroby. Podstatné je například mletí semen. Melou se na jemný prášek nebo pouze nahrubo.
Nejen francouzská
Naši plnotučnou oceňují znalci z celého světa a patří k těm neopakovatelným věcem, které si často Češi žijící v cizině vozí z každé návštěvy domova s sebou. Vedle plnotučné obstojí se ctí v mezinárodní konkurenci i česká varianta kremžské.
Pravá kremžská je doma v Rakousku, v okolí města Kremže, podle kterého má jméno. Řadí se ke sladkým druhům, hrubou strukturu tvoří nerozemleté slupky hořčičných zrníček.
Velkou popularitu si získala pochoutka z okolí francouzského Dijonu, která se dnes uplatňuje v řadě receptů světové kuchyně. Charakterizuje ji výrazná ostrá chuť s tóny vinného octa. Proti naší chutná více slaně, má jasně žlutavou barvu. Sláva značky se z Burgundska šíří od 13. století. Už tehdy výrobci mustum ardens - palčivého moštu - dodávali svůj produkt na stůl burgundské šlechty.
Naopak mnohem sladší chutí se vyznačují německé hořčice, zejména bavorská, která nemůže chybět u pečeného kolena nebo bavorských klobásek. Za vyhlášené se považují také různé druhy belgických směsí. Až se někdy vydáte do centra Evropské unie, nezapomeňte přivézt suvenýr do kuchyně. Prodává se tu v nejrůznějších sklenicích a dózách, jedna vypadá půvabněji než druhá.
Nechybí ani při přípravě švédských ryb a v severské kuchyni vůbec. Tamní podoba patří ke sladším a často se dochucuje koprem.
Králík na hořčici (Francie) |
---|
Doba přípravy: 80 minutPočet porcí: 4 -6 |
Suroviny: 1 králík, 4 stroužky česneku, 50 g slaniny, 500 ml suchého bílého vína, 2 větvičky tymiánu (lžička sušeného), 250 ml zakysané smetany, 4 lžíce francouzské hořčice, olivový olej, sůl, pepř |
Příprava: Králíka prošpikujeme slaninou namočenou v hořčici, prosolíme, posypeme čerstvě mletým pepřem a zprudka orestujeme na olivovém oleji dozlatova po všech stranách. Přidáme tymián a celé stroužky česneku, necháme je mírně osmahnout a králíka zalijeme vínem.Pečeme v troubě v uzavřené nádobě 45 minut při teplotě 200 °C. Hrnec nebo pekáč přendáme z trouby na sporák, odkryjeme a na prudkém ohni zredukujeme šťávu na polovinu, potrvá to přibližně 15 minut. Vypneme sporák.Smetanu rozšleháme s hořčicí a vmícháme ji do šťávy, omáčku už nevaříme. Podáváme s těstovinami a brokolicí. Další vhodnou přílohou je rýže, francouzská bílá bageta nebo chléb z domácí pekárny. |
Krůtí prsa s medovohořčičnou omáčkou (USA) |
---|
Doba přípravy: 45 minutPočet porcí: 4 |
Suroviny: krůtí prsa (asi 800 g - 1 kg), 2 lžíce oleje, 3 lžíce citrónové šťávy, 1 a půl šálku zeleninového nebo drůbežího vývaru, 3 lžíce medu, hrst nakrájených sušených meruněk, 3 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce nasekaných mandlí, para ořechů nebo vlašských ořechů, sůl, pepř, zelenina jako příloha (fazolky, brokolice, špenát, hrášek) |
Příprava: Maso nakrájíme na porce po vláknech, osolíme a opepříme. V pánvi rozpálíme olej a prsa rychle zprudka opečeme po obou stranách. Porce přendáme do trouby a grilujeme přibližně 7 minut.Poté maso necháme ještě 10 minut v teple. Opražíme mandle nebo ořechy a připravíme si omáčku: vývar, med, citrón a hořčici rozšleháme metličkou a přivedeme k varu, necháme vařit 20 minut. Omáčka by se měla zredukovat přibližně na polovinu. Poté přisypeme nasekané meruňky a povaříme dalších 5 minut.Porce masa přendáme na zahřáté talíře, přelijeme omáčkou a posypeme mandlemi nebo ořechy. Podáváme se zeleninou vařenou v páře. |
Náš tip: Podle stejného receptu můžeme připravit i kuřecí prsa |
Pečená makrela s hořčicí a pórkem (Švédsko) |
---|
Doba přípravy: 45 minutPočet porcí: 4 |
Suroviny: 2-4 makrely, podle velikosti, 10 lžic oleje, 1 velký pórek, 2 cibule, 4 lžíce hořčice, 1 lžička octa, sůl, kopr |
Příprava: Makrely očistíme, vypereme a osušíme, prosolíme. Pórek nakrájíme na kolečka, cibuli nasekáme nadrobno.Zapékací misky vyložíme pečicím papírem a urovnáme na něj ryby. Zalijeme je svrchu i zevnitř směsí oleje, hořčice a octa, naplníme a posypeme cibulí s pórkem, poklademe snítkami kopru (část kopru odložíme stranou), zabalíme a přiklopíme pokličkou. Makrely s pórkem pečeme přibližně půl hodiny v troubě při vyšší teplotě. Když jsou hotové, odstraníme z nich kopr. Kdo má rád vypečenou kůžičku, může rozbalené ryby dát ještě na 5 minut pod gril.Ryby nakonec posypeme čerstvým nasekaným koprem a podáváme s bramborami nebo chlebem. |
Salát z mrkve s hořčičným přelivem a kuřecími prsíčky (náš recept je inspirovaný francouzskou kuchyní) |
---|
Doba přípravy: 25 minutPočet porcí: 4 |
Suroviny: 800 g mrkve, 200 g kuřecích prsou, 4 lžíce hrubozrnné hořčice, 4 lžíce majonézy, 2 lžíce medu, šťáva z jednoho citrónu, sůl |
Příprava: Kuřecí prsa uvaříme ve slané vodě (z vývaru bude polévka) a necháme vychladnout, poté nakrájíme na kousky velikosti malých soust.Očištěnou mrkev podélně rozkrojíme na poloviny a povaříme chvilku ve vývaru z kuřete tak, aby zůstala křupavá. Kdo má rád celer, přidá ho k mrkvi. Zeleninu vyndáme a hned propláchneme studenou vodou. Část zeleniny můžeme ponechat ve vývaru a budeme mít zároveň polévku.Mrkev nakrájíme na proužky. Ze zbylých přísad vyšleháme metličkou zálivku a vše smícháme dohromady. |
Vyzkoušejte: Krájení zeleniny na proužky se říká julienne. Často se objevuje ve francouzské kuchyni. Zkuste pro změnu zapomenout na kostičky a nakrájejte zeleninu do polévky nebo do salátu tímto způsobem. |
A co zdraví?
Ač se to na první ochutnání nezdá, na zdraví působí hořčice pozitivně. Už Plinius v 1. století před naším letopočtem vytvořil seznam téměř 40 léků na bázi hořčice. Sloužily mimo jiné proti štířímu uštknutí.
Nevyjmenujeme tu však řadu vitamínů, kterými se může pochlubit, ani nemocí, které je schopná zlikvidovat. To podstatné se skrývá v silicích. Podporují totiž trávení a některé složky údajně neutralizují karcinogenní látky, což je dobré vědět zejména tehdy, když vám nad ohněm černá špekáček.