Článek
Většina lidí nad ančovičkami v konzervě ohrnuje nos, a to i přesto, že tvoří součást oblíbených pokrmů. „Lidé si často neuvědomují, že ančovičky vůbec konzumují. Nejčastější volbou je salát Caesar,“ říká šéfkuchař Sandy Davis pro Huffington Post.
„Ančovičky mají nezaměnitelnou chuť, která dokáže vtisknout umami mnohým pokrmům. Nabízejí hlubokou slanost, kterou nelze napodobit,“ říká šéfkuchař Andrew Zimmern.
Chutné a zdravé
Kromě toho, že ančovičky dobře chutnají, mají i dobré nutriční skóre.
„Jedná se o tučné ryby, které se mohou pochlubit obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin – kyseliny dokosahexaenové (DHA) a eikosapentaenové (EPA). Vzhledem k tomu, že 60 % základního stavebního kamene tvoří tuk, je nezbytné ho těmito kyselinami zásobovat. Omega-3 mastné kyseliny také přispívají ke zdraví srdce,“ říká registrovaná dietoložka Amy Gorinová.
Japonské děti jsou z pohledu výživy považovány za nejzdravější na světě
„Jsou také bohatým zdrojem vitamínů B niacinu, riboflavinu a vitamínu B-12, které hrají důležitou roli při výrobě energie, trávení a stavbě buněčných membrán,“ říká šéfkuchař Marshall O’Brien.
„Ančovičky neobsahují sacharidy a mají vysoký obsah bílkovin, zdravých tuků a železa,“ dodává šéfkuchař Mikel Goikolea.
Jak vařit s ančovičkami?
„Ančovičky přidávám do klasických rajčatových omáček na těstoviny. Nejdříve je rozehřeji na pánvi, dokud se zcela nerozpustí. Pak přidám protlak a rajčata. Díky ančovičkám získá tato jednoduchá omáčka tajemnou a hlubokou chuť,“ říká šéfkuchařka Karen Akunowiczová.
„V naší restauraci často servírujeme náš ikonický cibulový dip, do kterého přidáváme karamelizovanou cibuli a česnek. Poté do něj přidáme pár ančoviček, a je hotovo,“ říká šéfkuchařka Stephanie Barrettová.
Mořské ryby pro hubnutí i chvíle hodování
„Ančovičky používám k přípravě omáček ke steakům. Nejraději mám pikantní hořčičnou omáčku, která se skládá z karamelizované cibule, sherry rajčátek, petrželky, tymiánu, hořčice, citronové šťávy, dvou uzených ančoviček, másla, soli a pepře,“ radí registrovaná dietoložka Amanda Frankenyová.
Nejjednodušším a nejlahodnějším způsobem, jak si vychutnat ančovičky, je položit je na čerstvý chleba a zakápnout je skvělým olivovým olejem,“ říká šéfkuchař Mikel Goikolea.
Ančovičky se také skvěle hodí při přípravě pizzy. Stačí je umístit na tomatový základ a je hotovo.
Pokud máte v ledničce prázdno, ale přesto si chcete pochutnat na chuťově vyváženém pokrmu, vsaďte na špagety aglio e olio. Stačí uvařit těstoviny podle návodu a vedle na pánvi si rozpálit na olivovém oleji pár ančoviček, přidat pepř, chilli papričky a česnek. Výslednou směs promíchejte s těstovinami a zasypte parmezánem.