Článek
Zahuštěná mléka i smetany se získávají částečným odpařením vody z čerstvého plnotučného mléka či smetany a děje se tak bez jakýchkoli chemických přípravků.
Velké množství vápníku, ale pozor na tuk
Na náš trh se zahuštěné produkty dostávají ve dvojí podobě - slazené, bez či s nějakou příchutí, třeba kakaa, a neslazené. Jejich velká výhoda spočívá kromě delikátní chuti i ve značném množství vápníku, tolik potřebného pro lidské tělo. Považuje-li se čerstvé mléko za asi nejvýznamnější zdroj zmíněné minerální látky, o jeho neslazené zahuštěné formě to platí na 250 procent. Má jej totiž dvaapůlkrát víc než plnotučné mléko. V podílu vápníku jej předčí pouze konzervované sardinky, pokud se však konzumují s kostičkami.
Nevýhodou těchto mlékárenských výrobků bývá vyšší množství tuku. Například 2 lžíce zahuštěné smetany jej obsahují dvakrát víc než 30 lžic (300 ml) plnotučného mléka. Z hlediska dietního jsou proto výhodnější neslazené varianty, hlavně mléko light se 4 % tuku. Je třeba počítat také s větším příjmem cukru, u slazených forem se obsah sacharózy pohybuje kolem 40 procent.
Výrobek roku 2011
Zahuštěná mléka a smetany zjemní omáčky, vyladí dezerty, cukroví, domácí bonbóny i likéry. Na trhu se objevil také produkt, který v soutěži o Mlékárenský výrobek r. 2011 dostal od poroty 93,7 bodu ze 100 možných. Kromě tradičního využití nabízí rovněž další možnosti.
„Vsadili jsme na kvalitu i jednoduchost, a tak je konečně k dispozici produkt, který se nemusí zdlouhavě připravovat,“ uvedla Veronika Pácaltová z Mlékárny Hlinsko.
Jedná se o Salko Karamel, lahodný karamel k okamžitému použití, jenž nepotřebuje už žádnou další úpravu. Možnosti v kuchyni nabízí široké, pár tipů přinášíme na následující straně receptů. Navíc je vhodný také při bezlepkové dietě.
Na závěr ještě malý klípek. Ctitelem zahuštěné smetany byl i herec Oldřich Nový. Na jakési dlouhé, nezáživné poradě zmáčkl tehdy slavnou Jesenku nad šálkem kávy. A nic, hrdlo ucpal ztuhlý tuk, jak se občas stávalo. I přitlačil znovu, ještě jednou a tuba povolila. Ale ne správným směrem. Obsah vystřelil zadní částí a za náramného veselí ostatních účastníků kompletně ohodil předsednický stůl.
Dezerty pro letní podvečery
Limetkový dezert |
---|
260 g sušenek Bebe (světlé nebo tmavé), 100 g másla |
Krém: 500 g Tatra Salko, 4 limetky, 13 g želatiny, 125 ml smetany ke šlehání |
1. Sušenky rozdrtíme válečkem, máslo necháme předem změknout, želatinu připravíme podle návodu. Ze dvou limetek ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. |
2. Sušenkové drobečky smícháme s máslem, vzniklou hmotu vtlačíme na dno i stěny menší dortové formy vyložené potravinářskou fólií a pak uložíme do chladničky. |
3. Salko nalijeme do mísy, přidáme strouhanou limetkovou kůru i šťávu, vmícháme připravenou želatinu a zlehka zapracujeme do tuha vyšlehanou smetanu. |
4. Krémem naplníme formu a povrch ozdobíme limetkovou kůrou. Zabalíme do fólie a uložíme přes noc do chladu. |
Tip: Na tento dezert se nejlépe hodí plátkovaná želatina. |
Srnčí hřbet nepečený |
---|
150 g krystalového cukru, 1 ztužený tuk, 1 Tatra Salko, 1,5 balení neslazených burisonů, 10 g nasekané čokolády (70 %), 10 g vlašských jader, 15 g kandovaného ovoce nebo rozinek |
1. Z krystalového cukru připravíme karamel. V hrnci rozpustíme ztužený tuk se Salkem a mícháme, dokud se nespojí. Směs nalijeme do karamelu a promícháme. |
2. Do karamelu nasypeme burisony, sekanou čokoládu, ořechy i kandované ovoce a vařečkou převalujeme tak dlouho, dokud jím nejsou všechny přísady obalené. Pak necháme 10 minut odstát. |
3. Hmotou naplníme formu na srnčí hřbet vyložený potravinářskou fólií, která přesahuje hodně přes okraj. Dobře upěchujeme, zabalíme a dáme ztuhnout do chladničky. |
Tip: Dezert je ještě chutnější, nechá-li se pár dnů uležet a burisony změknou. |
Šuhajdy |
---|
1 Tatra Salko (Tatra Salko Karamel), 250 g másla, 2 čokolády na vaření, 1 ztužený tuk (Omega), papírové košíčky, ořechy, mandle |
1. Salko zkaramelizujeme, dáme vychladnout a pak prošleháme s máslem. Salko Karamel použijeme rovnou. |
2. Čokoládu a ztužený tuk rozpustíme ve vodní lázni. |
3. Na dno papírových košíčků dáme po lžičce čokolády a necháme chvíli ztuhnout. Pak na ni navršíme karamelovou náplň a vše zalijeme čokoládou. Povrch ozdobíme oříšky nebo mandlemi a dáme do chladu. |
Tip: Dětem udělají radost šuhajdy s barevnými lentilkami. |
Karamelovo-banánové řezy |
---|
5 vajec, 200 g krupicového cukru, 5 lžic studené vody, 200 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, rybízový džem, 4 větší banány. Krém: 250 g másla, 1 Tatra Salko (Tatra Salko Karamel), čokoláda na vaření |
1. Z vajec oddělíme bílky, z nichž ušleháme tuhý sníh. Žloutky smícháme s cukrem i vodou a postupně k nim přidáváme mouku s práškem do pečiva. Nakonec doplníme sníh z bílků. |
2. Těsto nalijeme na vymaštěný, vysypaný plech a upečeme. Korpus necháme vychladnout, pak jej potřeme džemem a hustě pokryjeme kolečky nakrájenými z oloupaných banánů. |
3. Tatra Salko necháme zkaramelizovat (nebo použijeme Salko Karamel) a dáme zchladnout. Pak je dohladka vyšleháme s máslem a krém naneseme na banány. |
4. Pozor - dezert se krájí na řezy až po ztuhnutí. |
Tip: Chuť moučníku se umocní, když jej hustě posypeme strouhanou čokoládou. |
Karamelové rohlíčky |
---|
210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 140 g másla, 140 g mletých ořechů, 1 lžíce kakaa, 2 žloutky, citrónová kůra. Krém: 1 Tatra Salko Karamel nebo Tatra Salko, 250 g másla |
1. Z mouky, másla, cukru, ořechů, kakaa, žloutků a citrónové kůry vypracujeme hladké těsto. Zabalíme je do fólie a necháme půl hodiny odležet v chladničce. |
2. Těsto vyválíme a formičkou z něj vykrajujeme rohlíčky (kolečka, srdíčka apod.), které na plechu vyloženém pečicím papírem upečeme v troubě (180 °C) do růžova. |
3. Vychlazené zkaramelizované Salko (Salko Karamel) a máslo vyšleháme na hladký krém, který nastříkáme cukrářským sáčkem na rohlíčky a necháme ztuhnout. |
Tip: Po ztuhnutí lze rohlíčky potřít čokoládovou polevou. |
Recepty i foto archív společnosti Mlékárna Hlinsko. |
Jak správně karamelizovat
V receptech se často objevuje zahuštěné slazené plnotučné mléko Salko ve zkaramelizované podobě. Pokud se nepoužije hotové Salko Karamel, je pro zmíněnou úpravu podle informací z Mlékárny Hlinsko nejlepší tento postup:
Uzavřená plechovka Salka se vloží do vroucí vody, kde se nechá nejméně 2 hodiny vařit. Karamelizaci lze urychlit v tlakovém hrnci - tam se proces zkrátí na hodinu. Plechovku pak vyjmeme, necháme zchladnout a teprve až pak otevřeme.
Pomocník vždy připravený
Nabídka zahuštěných mlék i smetan je poměrně široká, ale ať už jde o kterýkoliv typ, spojuje je pár společných vlastností:
- Ve srovnání s čerstvým mlékem obsahují více minerálních látek, a to nejen vápníku.
- Mají podstatně vyšší energetickou hodnotu, takže je nutné s touto skutečností počítat zejména při diabetické a redukční dietě.
- Jde o sterilované či kondenzované výrobky v dokonale uzavřených obalech, proto mají i mnohem delší použitelnost než produkce čerstvá.
Zahuštěná mléka jsou tedy vždy připraveným kulinářských pomocníkem, což oceníme například na dovolené.
Neslazené zahuštěné mléko Tatra (100 g): 673 kJ, 12 g sacharidů, 9 g tuku.
Slazené zahuštěné mléko Salko (100 g): 1398 kJ, 53 g sacharidů, 9 g tuku.
Zkaramelizované Salko lze použít nejen k výrobě krémů a náplní, ale dobře poslouží také při přípravě koktejlů a likérů.