Článek
Teplé jarní a letní měsíce přímo vybízejí k popíjení ledové kávy. Překvapte návštěvu nebo svého partnera receptem na takzvanou Dalgona kávu, která je velmi jednoduchá na výrobu, ale zároveň efektní, a navíc fotogenická.
Tato specialita má své kořeny v Indii, Pákistánu a Macau. Své jméno ovšem dostala v Jižní Koreji, protože připomíná stejnojmennou korejskou pochoutku Dalgona, která připomíná lízátko a je oblíbená zejména mezi dětmi.
Jak si tento specifický typ kávy, který připomíná cappuccino, připravit doma? Stačit vám budou čtyři základní ingredience, a to horká voda, cukr, instantní káva a váš oblíbený typ kravského či rostlinného mléka, do kterého můžete přidat kostku ledu.
Jaký vliv má káva na náš mozek a tělo
Celý proces začíná smícháním dvou lžic vaší oblíbené instantní kávy s dvěma lžícemi horké vody a dvěma lžícemi cukru krystal (může být bílý i třtinový, výběr je na vás).
Tuto směs pak ve velké nádobě míchejte do podoby nadýchané pěny či hustého krému. Práci vám usnadní elektrický ruční šlehač. Výsledkem je tedy v podstatě obrácené cappuccino, místo vyšlehaného mléka přidaného do horké kávy se dává kávová pěna do mléka.
Výsledný produkt můžete ozdobit kakaem či sušenkou. Pokud máte kávu raději sladší, pak můžete mléko ochutit sladkým karamelovým či vanilkovým sirupem nebo přidat kávový likér.
Při konzumaci smíchejte pěnu s mlékem, samotná pěna má totiž velmi intenzivní chuť, a proto je potřeba ji zjemnit právě mlékem.
Do dvou sklenic nalijte libovolné mléko, které buď můžete ohřát, nebo do něj naopak přidat led a vytvořit tak ledovou kávu, což je také původní receptura. Sklenice naplňte zhruba do dvou třetin a následně navrstvěte vzniklou kávovou pěnu.