Hlavní obsah

Vyrobte si doma pečený čaj, který výtečně chutná a potěší i jako pěkný dárek

Novinky, das

Pečený čaj je stále oblíbenější formou, jak výhodně zpracovat domácí sklizeň ovoce, což oceníte především v zimě. Z čaje lze ale připravit i skvělé letní osvěžení. Příprava takového pečeného čaje je přitom jednoduchá, jen je zapotřebí zvolit kvalitní suroviny. Své vlastní vypěstované ovoce tak pokud možno doplňte o další suroviny v biokvalitě.

Foto: Profimedia.cz

Pečený čaj

Článek

Pečený čaj svým vzhledem připomíná ovocný džem. Po zalití vodou se z něj ale stává lahodný ovocný nápoj, který potěší i jako dárek.

Pro jeho výrobu můžete zvolit téměř jakékoliv ovoce, snad kromě banánů, které mají po upečení nahořklou příchuť. Nemusíte se přitom bát mezi čerstvé ovoce přidat i sušené, kompotované či zmražené.

Mezi oblíbené varianty patří jablka s červeným rybízem a skořicí, pomeranče s meruňkami či švestky s bílým rybízem a badyánem.

Tip: Menší ovoce, mezi které patří rybíz, maliny nebo borůvky, zbytečně nekrájejte a zapečte je vcelku. Budou tak mít lahodnější chuť.

Recepty na sirupy z květů a bylin

Zdraví

Jak na výrobu čaje - krok za krokem

  • Na přípravu budete potřebovat asi 1-2 kg vámi zvoleného ovoce. Nebojte se přidat také koření. Skvěle se hodí skořice, badyán, hřebíček nebo vanilka. I koření dnes seženete v obchodní síti v bio kvalitě.
  • Umyté a neloupané plody nakrájejte na drobné kousky a promíchejte s kořením. Můžete přidat asi 2dcl vody, aby se vám směs lépe propojila. Kdo má raději sladší čaje, může přidat lžíci medu.
  • Ovoce následně vložte na pekáč a pečte v předehřáté troubě na 220 °C asi 35-40 minut za občasného promíchání. Hlídejte, aby plody během pečení pustily šťávu.
  • Následně pekáč vyndejte z trouby a opatrně pomocí naběračky naplňte připravené sklenice, které po uzavření převraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Množství by vám mělo vystačit asi na 10 menších sklenic. Čaj pak jednoduše připravíte tak, že přidáte 1-3 lžičky do hrníčku a zalijete horkou vodou.

Letní pečený čaj

Foto: Biozebra

Pečený čaj jako příjemné letní osvěžení

INGREDIENCE

  • 250 g angreštu
  • 250 g černého rybízu
  • 250 g červeného rybízu
  • 250 g borůvek
  • 150 g ostružin
  • 1 bio citron
  • 1 lžíce medu

POSTUP:

  • Troubu si předehřejte na 200 °C.
  • Mezitím veškeré ovoce důkladně omyjte a přidejte do velké mísy.
  • Citron oloupejte, nakrájejte na malé kousky a nasypte do směsi.
  • Zakápněte polévkovou lžící medu (kdo chce, může přidat i víc) a důkladně promíchejte.
  • Následně vysypte a rovnoměrně rozprostřete na připraveném plechu.
  • Pečte asi 60 minut, dokud se směs konzistencí nepodobá marmeládě.
  • Po upečení naplňte připravené sklenice a obraťte dnem vzhůru.
Související témata:

Související články

Letní smetanové recepty

Smetanové recepty lahodí chuťovým buňkám Čechů, Moravanů, Francouzů i Italů. Smetanu můžeme využívat v nejrůznějších podobách od zakysanky přes creme fraîche...

Výběr článků

Načítám