Článek
Pečený čaj svým vzhledem připomíná ovocný džem. Po zalití vodou se z něj ale stává lahodný ovocný nápoj, který potěší i jako dárek.
Pro jeho výrobu můžete zvolit téměř jakékoliv ovoce, snad kromě banánů, které mají po upečení nahořklou příchuť. Nemusíte se přitom bát mezi čerstvé ovoce přidat i sušené, kompotované či zmražené.
Mezi oblíbené varianty patří jablka s červeným rybízem a skořicí, pomeranče s meruňkami či švestky s bílým rybízem a badyánem.
Tip: Menší ovoce, mezi které patří rybíz, maliny nebo borůvky, zbytečně nekrájejte a zapečte je vcelku. Budou tak mít lahodnější chuť.
Recepty na sirupy z květů a bylin
Jak na výrobu čaje - krok za krokem
- Na přípravu budete potřebovat asi 1-2 kg vámi zvoleného ovoce. Nebojte se přidat také koření. Skvěle se hodí skořice, badyán, hřebíček nebo vanilka. I koření dnes seženete v obchodní síti v bio kvalitě.
- Umyté a neloupané plody nakrájejte na drobné kousky a promíchejte s kořením. Můžete přidat asi 2dcl vody, aby se vám směs lépe propojila. Kdo má raději sladší čaje, může přidat lžíci medu.
- Ovoce následně vložte na pekáč a pečte v předehřáté troubě na 220 °C asi 35-40 minut za občasného promíchání. Hlídejte, aby plody během pečení pustily šťávu.
- Následně pekáč vyndejte z trouby a opatrně pomocí naběračky naplňte připravené sklenice, které po uzavření převraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Množství by vám mělo vystačit asi na 10 menších sklenic. Čaj pak jednoduše připravíte tak, že přidáte 1-3 lžičky do hrníčku a zalijete horkou vodou.
Letní pečený čaj
INGREDIENCE
- 250 g angreštu
- 250 g černého rybízu
- 250 g červeného rybízu
- 250 g borůvek
- 150 g ostružin
- 1 bio citron
- 1 lžíce medu
POSTUP:
- Troubu si předehřejte na 200 °C.
- Mezitím veškeré ovoce důkladně omyjte a přidejte do velké mísy.
- Citron oloupejte, nakrájejte na malé kousky a nasypte do směsi.
- Zakápněte polévkovou lžící medu (kdo chce, může přidat i víc) a důkladně promíchejte.
- Následně vysypte a rovnoměrně rozprostřete na připraveném plechu.
- Pečte asi 60 minut, dokud se směs konzistencí nepodobá marmeládě.
- Po upečení naplňte připravené sklenice a obraťte dnem vzhůru.