Článek
Slaný štrúdl s kysaným zelím a uzeným masem
INGREDIENCE
- 1 balíček listového těsta
- 250 g kysaného zelí (červené nebo bílé)
- 1 vejce
- 200 g uzeného masa
- 2 cibule
- 50 g sádla
- na dochucení: kmín, sůl, pepř, cukr, vajíčko na pomazání
POSTUP:
- Zelí propláchněte pod tekoucí vodou, nechte okapat a překrájejte.
- Na rozehřátém sádle orestujte nakrájenou cibuli.
- Přidejte na kostičky nakrájené uzené maso, po chvíli zelí.
- Vše společně lehce poduste, dochuťte a dejte vychladnout.
- Těsto rozválejte na pomoučené ploše, naplňte směsí a zaviňte.
- Přendejte na plech s pečicím papírem.
- Vidličkou lehce na pár místech štrúdl propíchněte.
- Pak pomažte rozšlehaným vejcem, posypejte kmínem a dejte péct na 25 minut do trouby rozehřáté na 180 °C.
Konfitovaný bůček, kysané zelí zahuštěné bramborem
INGREDIENCE
- 800 g vepřového bůčku
- 500 g kysaného zelí
- 1 kg vepřového sádla
- 1 cibule
- 100 g uzeného špeku
- kmín, sůl, pepř, cukr – vše dle chuti
- 2 brambory do zelí + brambory k podávání
POSTUP:
- Maso: Bůček nasolte, opepřete a vložte do rozehřátého sádla.
- Použijte dostatečně hluboký pekáč nebo kastrol, maso musí být úplně ponořené.
- Pak nádobu s bůčkem přikryjte pokličkou nebo alobalem a dejte péct do trouby rozehřáté na 90 °C na 2 hodiny.
- Maso je po konfitování krásně měkké a šťavnaté. Velký pozor dávejte při manipulaci s horkým sádlem. To můžete dál použít.
- Zelí: Uzený špek nakrájený na kostičky roztavte v kastrolu, na něm orestujte dorůžova nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte propláchnuté a překrájené zelí, sůl, kmín a pepř.
- Vše duste 15 minut, pak přidejte dva najemno nastrouhané brambory, promíchejte a ještě 15 minut provařte. Dochuťte cukrem.
- Podávejte s vařenými bramborami.
Tip: Do konfitu přidejte ještě jeden kus bůčku. Ten po upečení ještě horký bohatě potřete česnekem, přisolte a obalte ve sladké paprice. Zabalte do potravinové fólie a nechte den dva uležet v ledničce. Podávejte studený, nakrájený na plátky s chlebem.
Rozlučte se se zimou! Recepty na tradiční pochoutky oslavující dobu hojnosti
Chléb zelňák
INGREDIENCE na 2 bochníky
- 150 g kvásku (dá se koupit u pekaře, nebo dostanete od kamarádky)
- 500 g hladké mouky
- 300 ml zelné šťávy z červeného zelí (pokud neseženete v obchodě, vylisujte doma v odšťavňovači)
- 10 g soli
- malá lžička kmínu
POSTUP:
- Ze všech surovin vypracujte těsto (nejlépe v hnětači), to nechte vzejít.
- Přendejte ho na vál a lehce navlhčenou rukou přeložte.
- Přeložení opakujte přibližně po 30 minutách.
- Toto překládání proveďte 4krát.
- Pak těsto rozdělte na dva díly, utvořte bochánky a ty vložte do moukou vysypané ošatky.
- Nechte je zakryté ještě 45 minut kynout, opatrně vyklopte na plech s pečicím papírem a vložte do velmi rozpálené trouby.
- Pečte na 250 °C 15 minut.
- Poté snižte teplotu na 180 °C a dopékejte 35 minut.
Těsto si můžete připravit i večer (včetně překládání), dát na noc do lednice a chléb péct ráno.
Tip: www.pecempecen.cz sdružuje nadšence domácího pečení chleba, kteří se s vámi podělí o kvásek. Najdete tu i kváskovou mapu.
Zelný salát s jablky a křenem
INGREDIENCE
- 500 g červeného zelí
- 2 jablka
- 50 g křenu
- 4 polévkové lžíce rostlinného oleje
- vinný ocet
- sůl, pepř, cukr – vše dle chuti
POSTUP:
- Zelí zbavte starých listů a košťálu a nakrájejte ho (nastrouhejte) na tenké nudličky.
- Jablka zbavená jádřinců a očištěný křen nastrouhejte najemno.
- V dostatečně velké míse vše promíchejte, dochuťte, přilijte olej a rukama míchejte tak dlouho, až zelí pustí šťávu a vše se krásně propojí.