Článek
S přírodními víny jako by se roztrhl pytel. Často je zdobí vtipné a nápadité etikety, které zaujmou na první pohled. Pokud oslovila i vás, ale nevíte, jak se v přírodních vínech zorientovat, máme pro vás malý návod.
Co jsou naturální vína?
Naturální vína se mohou u jednotlivých výrobců lišit, protože neexistuje standardní, všeobecně uznávaná definice.
Obecně se ale jedná o přírodní vína autentického charakteru, která byla pěstována a vyráběna bez přidání chemických přísad a s maximálním respektem k životnímu prostředí. Často se řídí principem „nic odebráno, nic přidáno“. Pro tato vína je také symbolická rozmanitost vůní i chutí. Jde o vína pocházející převážně z menších vinařství.
Do kategorie naturálních vín se řadí i tzv. biodynamická vína a bio vína. Výrobci naturálního vína používají ekologicky pěstované hrozny a původní kvasinky a vyhýbají se chemikáliím a přísadám.
„Naturální vína jsou ódou na způsob výroby vína před stovkami let. Dřív než se lidé začali pokoušet sladit chuťové profily nebo manipulovat s víny, aby vytvořili konzistentnější produkt,“ říká vinař Erik Miller pro Huffington Post.
„Filozofií těchto vín je, že se do nich nepřidává absolutně nic navíc. A když už, tak trocha oxidu siřičitého při plnění do lahví,“ pokračuje.
S jakými druhy naturálních vín se můžete nejčastěji setkat?
Pét-nat
Pét-nat je zkratkou pétillant naturel, což v překladu znamená „přirozeně šumivý“. Tento druh šumivého vína se stáčí do lahví ještě během kvašení, bez kvasinek či jiných přísad.
Nealkoholické víno je pro srdce stejně dobré jako to klasické
„Jedná se o jakousi bránu do světa přírodních vín. Tato vína jsou obvykle temperamentní, živá, ovocná a osobitá,“ říká vinař Patric Matysiewski.
Glou Glou
Glou Glou jsou nejčastěji lehká, šťavnatá, osvěžující a ovocná červená vína, která se obvykle podávají mírně vychlazená.
„Vína Glou Glou jsou nekomplikovaná a velmi dobře přístupná. Stylově se podobají Beaujolais Nouveau,“ říká Miller.
Tato vína mají nižší obsah alkoholu, a jsou proto velmi dobře pitelná. Pokud si navíc koupíte nebo dostanete lahev, máte skvělou záminku, proč si ji hned otevřít. Tento typ vín totiž není určen ke zrání.
Oranžové víno
Oranžové víno se vyrábí lisováním bílých hroznů (nikoli pomerančů, navzdory názvu). Ponecháním šťávy v kontaktu se slupkou pak dochází k přirozené fermentaci.
Slovinské Přímoří má nádech Itálie, zvláštností je oranžové víno
Oranžová vína se liší v chuti. Mnohá ale vyčnívají svou odvážností a komplexností.
Proč je přírodní víno někdy zakalené?
Přírodní vína jsou nečištěná a nefiltrovaná – tyto procesy se používají k čiření (zbavení zákalu) vína – takže nebudou vždy 100% čirá. Mohou tak obsahovat malé částice, jako jsou kaly, proteiny a tartráty, uvádí Miller.
„Někteří lidé se domnívají, že čím více je víno filtrováno, tím více se zbavujete chutí, které přispívají k celkovému pocitu z něj. Přemýšlejte proto o zákalu jako o přirozeném posilovači chuti,” vysvětluje odborník na víno Kilolo Strobert.
Může se vám hodit na Seznamu: