Článek
„Ty svoje hladové krky musím nějak nasytit,“ směje se. A její pozitivní přístup v této věci oceňují především tři děti ve věku čtrnáct, dvanáct a šest let.
„Anežka a Bertík jedí každý den místo ve školní jídelně doma. Blízko školy mají KFC, ale fastfood není nic moc a navíc se dost prodraží. Vařím tedy denně. Možná jsem si na sebe upletla bič, ale stát u plotny mi nevadí. Horší je neustálé nakupování a vymýšlení jídelníčku, aby byl každý den jiný a něčím zajímavý.“ Největší úspěch mají však u jejích dětí jídla jednoduchá.
Polévky, omáčky i dezerty
Vendula Křížová má v hlavě desítky receptů, i když vlastní několik oblíbených kuchařských knih.
„Některé recepty mám i od maminky nebo babičky, která byla velmi dobrá kuchařka a na svém umění si zakládala. Postupy si navíc vyměňujeme i v divadle. Včera jsem například dostala rozpis na jablečný koláč a hned ho vyzkouším.“
Její kuchařské portfolio je široké. „Dnes jsem pekla kuře s kysaným zelím - to chutná všem. Kysané zelí se dá do pekáče, přidá se trochu kmínu, červená paprika a třeba i nakrájená cibulka a na to se dá naporcovaná drůbež. Anebo je možné použít celé kuře, zelím ho obložit a také dát dovnitř jako nádivku. Výborné jsou k tomu bramborové knedlíky, a protože jsem měla zbytek vařených brambor, udělala jsem domácí.“
Recepty z bramborového těsta má herečka v malíku. „Halušky se dělají z hrubé mouky a syrových brambor, noky z uvařených nastrouhaných brambor a hladké mouky a bramborové knedlíky z vařených brambor, hrubé mouky, trošky krupice a přidá se i vajíčko,“ vyjmenovává bez zaváhání.
Její děti mají rády nejen jídla z brambor, ale také polévky, a tak často vaří vývary, ale i zahuštěnou pórkovou, zeleninovou či gulášovou. A vždycky do velkého hrnce.
Vaření je však jedna věc a pečení druhá. „Nejčastěji připravuji bábovky a přitom různě improvizuju. Do těsta přidávám oříšky, rozinky, kokos atd.“
V létě ráda dělá ovocné koláče na plech anebo kulaté linecké s nejrůznější náplní. A na Vánoce měli v této herecké domácnosti na stole dokonce dvanáct druhů cukroví. Kynuté těsto, a tím i pečení vánoček a mazanců, je však výsadou jejího muže, herce Oldřicha Víznera.
Domácí strava je bez éček
Po polotovarech nebo instantních potravinách Vendula Křížová sáhne výjimečně, občas se to však stane.
„Raději vařím, protože domácí strava na rozdíl od polotovarů neobsahuje konzervační látky, ale někdy se jim také neubráním. Neměly by však převážit. Co se týče výběru stravy, v tom děti moc nerozmazluju. Jí se to, co je, a když vidím, jak se v jídle dloubou, říkám jim: Afriku na vás! Naštěstí naše děti jsou docela jedlíci, chutná jim a dcera už vaří. Když nejsem doma, stoupne si k plotně a pro kluky bez problému přichystá třeba čínu, špagety s omáčkou anebo minutky.“