Hlavní obsah

Velikonoční tradice - pletení pomlázky krok za krokem

Velikonočním pondělím vrcholí křesťanské oslavy zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Kromě bohoslužeb patří k Velikonocům především tradiční pomlázka (dle regionu mrskačka, hodovačka či šmigrust).

Pletení pomlázky krok za krokemVideo: Novinky

Článek

Chlapci a muži na Velikonoční (nebo také Červené) pondělí chodí od domu k domu, aby „vyšlehali“ dívky a ženy. Původem pohanská tradice mrskání dívek má paradoxně poetický význam. Muži tak o dívku jednoduše projevují zájem. Vyšlehání proutkem, pomlázkou (tatarem), vařechou či jalovcem má ženám zaručit mládí, krásu, zdraví a plodnost.

Na Moravě koledníci navíc polévají dívky vodou a není výjimkou, že je dívka rovnou vymáchána v potoce nebo ve vaně. Oblíbené je i stříkání nepříliš voňavými parfémy s prošlým datem spotřeby.

Někde je zvykem, že se po poledni či na druhý den úlohy otočí a na mrskačku chodí ženy.

Chlapci si výpraskem obvykle vykoledují sladkosti, pentli na tatar, slivovici, drobné pohoštění či nejčastěji barvené vejce - kraslici.

Jak vyrobit pomlázku? S jednoduchým návodem to zvládne každý

Na pletení pomlázky je vhodné zvolit proutí z vrby bílé, která roste u potoka. Z vrby smuteční by se proutí při pletení příliš ohýbalo. Záleží také na tom, jak je proutek suchý. Čerstvě utrhnutý se nebude při proplétání tolik lámat. Pomlázka se většinou plete z šesti či osmi proutků, stejně dlouhých a stejně silných.

Proutky si od špičky srovnáme k sobě, což zajistí stejnou šířku proutků. Podle toho nejkratšího potom seřízneme ostatní. Nejprve uděláme rukojeť z dalšího proutku, který zarazíme zespoda opačně do osmi (šesti) hlavních a začneme je omotávat. Proutek utahujeme, aby vzniklo krásné madlo, konec pak zastrčíme mezi základní proutky.

Dále postupujeme podle videonávodu. Lektorka Věra Konůpková z pražského Toulcova dvora vám ukáže pletení pomlázky krok za krokem se šesti a osmi proutky.

Související články

Jednoduchý recept na velikonoční nádivku

Velikonoce jsou v českých krajích především oslavou přicházejícího jara, a tak si velikonoční jídelníček stále zachovává svou tradiční podobu. Velikonoční...

Výběr článků

Načítám