Článek
Kyjevský kotlet
Ve světě patrně nejznámější ukrajinské jídlo. Kiyevskaya otbivnaya, v angličtině Kiev Chop nebo Kiev Cutlet. Název by napovídal, že jde o vepřové kotlety. Nedejte se však zmást. Tato pochoutka jsou kuřecí řízky, kterým výjimečnost propůjčuje máslo. Nepatří k dávným receptům ukrajinského venkova, o jejím původu koluje řada verzí.
V jedné se traduje, že jde o variaci receptu na Côtelettes de volaille, který přivezli kuchaři z Francie v 18. století, v jiné se autorství připisuje šéfkuchaři kyjevského hotelu Continental. Podle této teorie měla specialita pouhých sto let na to, aby dobyla svět. A podařilo se!
INGREDIENCE
- 4 kuřecí prsa (ideálně supreme – s kostí)
- 160 g másla (může být bylinkové, s koprem nebo petrželkou)
- olej na smažení (dostatečné množství, aby řízky plavaly)
- bramborová kaše k podávání
Na obalení
- hladká mouka
- 4 vejce
- strouhanka
- sůl
POSTUP:
- Máslo rozkrojte na čtyři špalíčky a dejte ztuhnout do mrazáku.
- Kuřecí prsa malinko naklepejte a nařízněte v nich kapsu.
- Do ní zatlačte máslo se špetkou soli a otvor uzavřete párátkem.
- Porce osolte i svrchu a obalte v klasickém trojobalu (mouka, rozšlehaná osolená vejce, strouhanka).
- V hluboké pánvi rozehřejte olej na vysokou teplotu, vložte do něj obalené řízky, teplotu zmírněte na střední a zvolna smažte.
- Z každé strany přibližně pět až sedm minut. (Můžete použít i fritézu.) Ideální přílohou je bramborová kaše.
Tip: Jak na hedvábnou bramborovou kaši: Oloupané brambory uvařte, slijte a začněte šlehat s kouskem másla. Použijte metličkový šlehač, nikdy nožový mixér (udělá z brambor klih). Když je z brambor hladká hmota, začněte po troškách přilévat horké mléko, část mléka lze nahradit smetanou ke šlehání.
Recepty na tradiční menu ukrajinské kuchyně
Varya Guculskaja
Salát z Bukoviny, území na západě země na hranici s Rumunskem.
INGREDIENCE
- 200 g velkých bílých fazolí (v suchém stavu)
- 600 g červené řepy
- 100 g sušených švestek
- 100 ml slunečnicového oleje
- Na dochucení: cukr, ocet, sůl, pepř
POSTUP:
- Fazole namočte přes noc, poté je uvařte doměkka, sceďte. (Vývar můžete použít na polévku.)
- Sušené švestky nakrájejte na větší kousky a ponořte je do oleje.
- Červené řepy uvařte ve slupce doměkka, zchlaďte ve studené vodě, oloupejte a nakrájejte.
- Poté vše smíchejte a dochuťte.
Kručeniky
Kručeniky jsou masové závitky (vepřové, hovězí, kuřecí i rybí), které mohou mít různé náplně od zeleniny a hub až po sušené ovoce, hlavně švestky, většinou v nich nechybí slanina.
Podávají se jako předkrm (menší rolky) i jako hlavní jídlo (velké). Můžete je péct na bramborách jako v tomto receptu nebo samotné v troubě i na venkovním grilu.
INGREDIENCE
- 800 g vepřové kýty (nebo kuřecího)
- 150 g slaniny
- 800 g brambor
- 200 g tvrdého sýra
- 80 g másla
- 100 g žampionů
- 8 lžic zakysané smetany
- 100 g sádla
- červená mletá paprika
- 8 plátků slaniny
- pepř, sůl
POSTUP:
- Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, mírně osolte.
- Maso nakrájejte na osm plátků, naklepejte je, opepřete a opaprikujte z vrchní strany.
- Slaninu nakrájejte na drobné kostičky a promíchejte ji s rozpuštěným máslem, nastrouhaným sýrem, nakrájenými žampiony a zakysanou smetanou, ochuťte paprikou a pepřem.
- Náplň rozetřete na paprikovou stranu plátků masa.
- Zaviňte rolky, obalte je slaninou (to není nutné) a ovažte potravinářským provázkem.
- Pekáček vymažte polovinou sádla, na něj rozložte brambory a na ně položte závitky.
- Zbylé sádlo dejte navrch, vše podlijte šálkem vody.
- Pekáč zakryjte a vložte do trouby.
- Pečte přibližně hodinu (i více) na 180 °C.
- Občas zkontrolujte, jestli není třeba jídlo podlít.
- Ke konci pokrm odkryjte a dopečte dozlatova.
Oblíbené recepty z české kuchyně s pivem od Fleků
Záporožský kapustňak
Zelná polévka. Podobně jako naše zelňačka má i ta ukrajinská řadu podob. Můžete ji barevně osvěžit paprikou, přidat klobásku.
INGREDIENCE
- 500 g vepřového masa (plec, může být i ořez + kosti)
- 600 g kysaného zelí
- 400 g brambor
- 2 lžíce prosa (jáhly)
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 cibule
- kousek celeru
- 3 lžíce másla
- 50 g slaniny
- 2 bobkové listy
- pepř, sůl
- 2 l vody
- zakysaná smetana k podávání
POSTUP:
- Maso dejte vařit do osolené vody s bobkovým listem.
- Zelí sceďte a restujte na sádle s polovinou cibule.
- Jakmile začne lehce chytat barvu, zalijte ho částí vývaru. (Šťávu ze zelí nevylévejte, může se hodit na dochucení.)
- Nakrájejte mrkev, celer, petržel a zbytek cibule a zeleninu orestujte na másle.
- Když je maso skoro měkké, přidejte k němu do vývaru na větší kostky nakrájené brambory.
- Po deseti minutách přidejte proso (jáhly), orestovanou zeleninu a po chvilce i podušené zelí.
- Dochuťte solí a pepřem, eventuálně šťávou ze zelí.
- Vše ještě chvilku nechte společně provařit.
- Jednotlivé porce ozdobte a dochuťte zakysanou smetanou.
Tip: Šťáva z kysaného zelí je velmi zdravá, stojí za to ji i vypít.