Hlavní obsah

Tradiční ruská kuchyně má své kouzlo

Právo, Vendula Presserová

Na čem si pochutnávali sportovci na olympiádě v Soči? Pokud se rozhodli pro tradiční ruskou kuchyni, snídali bliny, obědvali boršč a mlsali kaviár, pirohy či gutap. Vyzkoušejte některý recept od šéfkuchaře restaurace Le Grill z hotelu Kempinski s námi.

Foto: Profimedia.cz

Na čem si pochutnávali sportovci na olympiádě v Soči.

Článek
Masové pirohy
Suroviny (pro 4 porce):Těsto: 10 g droždí, 1 lžíce cukru, 1 lžíce teplého mléka, 250 g hladké mouky, 70 ml mléka, 70 g másla, 2 vejce, sůlNáplň: 250 g mletého masa (hovězí + vepřové), 100 g másla, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, 70 g celeru, 70 g mrkve, 70 g pórku, 1 vejce, sůl, pepř
Příprava: Z droždí, cukru a vlažného mléka si připravíme kvásek.Zbylé suroviny na těsto smícháme spolu s kváskem a vypracujeme vláčné těsto, které necháme hodinu kynout. Zatímco těsto kyne, přichystáme náplň. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli se zeleninou, přidáme maso a orestujeme dohněda. Zaprášíme moukou, malinko podlijeme, osolíme, opepříme a podusíme. Směs necháme vychladnout.Z vykynutého těsta vyválíme placku a z ní vykrájíme tvořítkem nebo hrnkem kolečka. Ta naplníme masovou směsí (pokládáme je na jednu polovinu). Poté okraje těsta potřeme vajíčkem a kolečka přehneme. Kraje přimáčkneme.Pirohy naklademe na plech vyložený pečicím papírem, potřeme vajíčkem a pečeme na 200 °C přibližně dvacet minut.
Gutap plněný vajíčkem a bylinkami
Suroviny:Těsto: 175 g hladké mouky, špetka soli, 250 ml mléka, 50 g máslaNáplň: 8 vajíček, sůl, pepř, 2 lžíce másla, 1 lžička hladké mouky, 5 lžic sekané petržele, 3 lžíce sekaného kopru, 1 lžíce sekané nati koriandru, 3 lžíce nakrájené jarní cibulky, olej na fritování
Příprava: Z připravených surovin vypracujeme pevné těsto.Připravíme si náplň: vajíčka rozšleháme s máslem, moukou a bylinkami. Přidáme drobně nakrájenou jarní cibulku, pepř a sůl. Tuto směs nalijeme do větší, máslem vymazané a moukou vysypané zapékací misky nebo pekáčku. Pečeme ji v troubě až do ztuhnutí, přibližně 15 minut při 180 °C.Z těsta vyválíme placku a rozkrájíme ji na čtverce 7 x 7 cm. Doprostřed každého čtverce dáme lžíci vychladlé náplně. Přeložíme protější rohy a uzavřeme. Gutapy usmažíme ponořené do horkého oleje (ve fritovacím hrnci).
Vajíčkový minsk
Suroviny: 10 vajec, 60 g másla, 1 lžíce majonézy, 2 lžíce smetany 31%, 3 lžíce sekaného čerstvého kopru, 1 lžíce sekané petrželové nati, 2 lžičky papriky, sůl, pepř, 4 lžíce strouhanky, 3 lžíce strouhaného parmezánu, 16 filetů ančoviček
Příprava: Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme, rozpůlíme a vyjmeme žloutky.Žloutky utřeme s máslem, majonézou, smetanou, bylinkami (trochu kopru si odložíme stranou na zdobení), solí a kořením. Přidáme strouhanku.Bílky ze dvou vajec nasekáme najemno a přimícháme do směsi. Ze zbylých šestnácti půlek vaječných bílků odkrojíme vždy malý plátek tak, abychom získali pevné rovné dno, na kterém budou lodičky vajec stát. I bílkové zbytky přimícháme do náplně, kterou posléze bílkové loďky naplníme.Vejce rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a zapečeme v troubě při 200 °C přibližně deset minut.
Bliny se zakysanou smetanou a kaviárem
Suroviny: 150 g hladké mouky, 50 g pohankové mouky, 12 g droždí, 1 lžíce cukru, 1 lžíce teplé vody, 250 ml teplého mléka, 2 žloutky, 2 bílky, 50 g másla, 50 g + 2 lžíce zakysané smetany, 50 g červeného kaviáru z lososopstruha, sůl, kopr na ozdobu
Příprava: Z droždí, cukru, lžíce hladké mouky a teplé vody si připravíme kvásek.Zbytek hladké mouky smícháme s pohankovou, přilijeme vlažné mléko, kvásek a vymícháme těsto jako na lívanečky. Dáme ho na teplé místo kynout. Po dvou hodinách přidáme žloutky, dvě lžíce zakysané smetany, polovinu rozpuštěného másla a necháme znovu kynout, ještě asi půl hodiny.Nakonec do těsta přimícháme sníh ze dvou bílků a na rozpáleném másle v lívanečníku usmažíme lívanečky – bliny. Bliny podáváme s osolenou zakysanou smetanou a ruským kaviárem, ozdobíme koprem.Varianta: Bliny se velmi často servírují také s uzeným lososem.

Související články

Jak poznat správně upečený a kvalitní chléb

Výroba chleba je taková malá alchymie. Na kvalitě a chuti se totiž odráží nejen výběr surovin, ale také umění chléb správně připravit a péci, ve správný čas...

Výběr článků

Načítám