Hlavní obsah

Smečka z Knihánkova se stará o dvacítku psích důchodců

Aktualizováno

Říkají si Smečka z Knihánkova a jejich hlavním cílem je co nejvíce ulehčit zbývající dobu života tvoru, o kterém se říká, že je nejlepším přítelem člověka. Babička Marcela Trhlíková, maminka Lia Teplá a její dcera Irena se snaží v útulku, který pro psí důchodce zřídily u nich doma v Pozořicích na Brněnsku, aby měli konec života, než se jejich kamarádi dostanou do psího nebe, co nejpříjemnější. Pečují tak cíleně o zvířata, jejichž šance na adopci by jinak byla mizivá.

Foto: Archiv Smečky z Knihánkova

Učitelka Marcela Trhlíková (vpravo), její dcera Lia Teplá (vlevo) a vnučka Irena už více než deset let pečují o staré a nemocné pejsky, kteří nemají v útulcích šanci na adopci.

Článek

„Náš příběh se začal psát v lednu 2012, kdy jsme se ujaly prvního pejska. Časem jsme navštěvovaly útulky častěji a častěji. Nejmenší šance pro adopci mají totiž pejsci staří a nemocní. Lidí, kteří by byli ochotni pečovat o ně, je málo. Útulky se o pejsky starají, ale není v jejich silách poskytnout jim péči ve všech rovinách, tedy i v té psychické a emocionální. Naše úsilí vyvrcholilo vlastně před dvěma roky, kdy jsme oficiálně založily náš spolek,“ popsala Právu nejmladší z pečovatelek osmadvacetiletá Irena.

Třem ženám, z nichž babička je učitelka výtvarné výchovy a matematiky na penzi, maminka Ireny je také kantorka, která vyučuje flétnu na „zušce“, zabere péče o psy veškerý čas.

„Venčíme všichni, včetně mého přítele Zdeňka Tauše, který se živí jako lakýrník, ovšem díky své zručnosti nám moc pomáhá třeba při budování výběhů a podobně. Nedávno například vytvořil bezpečný výběh pro jednoho slepého svěřence,“ dodává mladá žena, jejíž profesí je střihačka internetových a filmových videí.

KVÍZ: Znáte plemena psů z knížek a filmů?

Zahrada

Pomáhá prodej darovaných knih

Péče však není zadarmo. V měsíčních nákladech zhruba sto dvacet tisíc jsou částky nejen za krmivo, ale i za léky a veterinární péči. Rodinný spolek je proto vděčný za podporu finanční i materiální, včetně darovaných knih. Knížky a pejsci totiž patří v útulku neodmyslitelně k sobě.

„Každá kniha má svého čtenáře, takže by byla škoda, aby nějaká zůstala ležet jen tak v koutě. Náš zapsaný spolek proto pořádá pravidelné knižní bazárky v Brně, připravujeme dokonce i internetové aukce. Tyto akce mají už svoji tradici a pravidelně na ně zavítá mnoho knihomolů, kteří tam často najdou zajímavé čtivo a peníze z knih pomohou nám,“ vysvětlila paní Lia.

Foto: Archiv Smečky z Knihánkova

Adoptovaní psi se stávají součástí rodiny. Rozdíl v novém životě oproti pobytu v útulku velmi rychle poznají a jsou za něj vděční.

K posledním přírůstkům patří zhruba dvanáctiletá kříženka s viditelnými geny staforda Selena a její zhruba desetiletý syn Quido, který měl tatínka možná ovčáka. Vzaly si je z útulku spravovaného městskou policií v Brně, se kterým spolupracují už dlouhodobě.

„Zatím je to dost nevrlá dvojice, ale i oni přijdou na to, že jim tady pomůžeme a bude jim zde dobře. Už nebudou zažívat samotu,“ dodává Irena.

Před zhruba čtrnácti dny vyhlásili zaměstnanci MP Brno sbírku knih pro spolek, který je bude moci na svých bazarech nabídnout. Za čtrnáct dní se podařilo nashromáždit přes sedm set knížek.

Pár z Frýdku-Místku zachraňuje prasátka v nouzi

Koktejl

Pes a koza jsou kámoši jak hrom. Adoptovat je museli společně

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám