Hlavní obsah

Šest tipů na rychlé obědy a večeře

Dana Sokolová, Novinky, Dana Sokolová

Zavřené školy, home office, karanténa to všechno nás donutilo změnit stravovací návyky a mnohem více se otáčet i v kuchyni. Některé ženy tak začaly trávit večery vařením a přípravou jídel na další den, jiné pak vsadily na jednoduché recepty, které zvládnou připravit i při delší polední pauze. Připravili jsme proto pro vás několik receptů, které vám i v těchto dnech mohou být výbornou inspirací.

Foto: La Formaggeria Gran Moravia

Špagety alla carbonara

Článek

Špagety alla carbonara

INGREDIENCE

  • 360 g špaget
  • 100 g guanciale (předem nasolený a pomalu vysušený vepřový lalok)
  • sýr burrata (přírodní sýr z tepelně neošetřovaného mléka)
  • 2 vejce
  • 40 g nastrouhaného pecorina (druh italského ovčího sýra)
  • černý pepř
  • lístky šalvěje na ozdobu

POSTUP:

  • Dejte vařit špagety.
  • Mezitím na velké pánvi opečte 100 g guanciale nakrájeného na kostičky.
  • Sýr burrata nakrájejte na větší kousky.
  • V míse vidličkou vyšlehejte 2 vejce a jeden žloutek spolu se 40 g nastrouhaného pecorina.
  • Přidejte trochu černého, čerstvě namletého pepře.
  • Slijte uvařené špagety a přendejte je na pánev ke guanciale.
  • Dobře promíchejte, sundejte z plotny a přidejte rozšlehaná vejce, rychle promíchejte.
  • Přidejte kousky burraty, včetně jejího vnitřku, a servírujte na talíře.
  • Ozdobit můžete pár lístky šalvěje osmahnutými předem na pánvi.

Caesar salát

Foto: La Formaggeria Gran Moravia

Caesar salát

INGREDIENCE

  • kuřecí prsa (4 plátky)
  • chléb
  • olej na smažení
  • 4 vejce
  • římský salát
  • 50 g parmezánu či sýr Gran Moravia
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • lžíce worchesteru
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • sůl, pepř

POSTUP:

  • Na pánvi osmažte kuřecí prsa
  • Chléb nakrájejte na kostičky a opečte je na pánvi na 3 lžicích oleje dokřupava.
  • Uvařte 2 vejce naměkko.
  • Nyní očistěte římský salát, natrhejte na kousky a rozdělte do 4 misek. Posypte 50 g nastrouhaného sýru parmazánového typu.
  • Rozšlehejte dva žloutky z čerstvých vajec se 3 lžícemi citronové šťávy, jednou lžicí worchesteru a 3 lžícemi extra panenského olivového oleje, osolte a opepřete.
  • Do misek k salátu přidejte kuře nakrájené na proužky a opečené kostičky chleba a přelijte omáčkou.
  • Na závěr posypte ještě hoblinkami Gran Moravia a každou mísu ozdobte půlkou vajíčka naměkko.

Sedm jedinečných receptů na zdravé teplé saláty

Zdraví

Rigatoni s tuňákem, cuketou a bazalkou

Foto: Rio Mare

Rigatoni s tuňákem, cuketou a bazalkou

INGREDIENCE

  • 350 g rigatoni nebo jiných krátkých těstovin
  • 3 malá balení tuňáka Rio Mare s citronem a černým pepřem (po 80 g)
  • 700 g cuket
  • 1 stroužek česneku
  • 80 ml extra panenského olivového oleje
  • velká hrst čerstvé bazalky
  • sůl

 POSTUP:

  • Přiveďte hrnec vody k varu, když začne vařit, přidejte sůl.
  • Cukety umyjte, nakrájejte podélně na polovinu a nakrájejte na tenké plátky.
  • Cukety dejte na pánev s olejem a se stroužky česneku, trochu osolte, často míchejte a smažte do mírně zlaté barvy.
  • Vložte těstoviny do vroucí vody a uvařte.
  • Smíchejte tuňáka, cuketu, těstoviny a restovanou zeleninu na pánvi, doplňte čerstvou bazalkou a ihned podávejte.

Mini špízy s kuřecím masem

Foto: Markéta v troubě

Mini špízy s kuřecím masem

INGREDIENCE

  • 2 ks kuřecích prsou
  • oblíbené koření na kuřecí maso
  • 1 červená cibule
  • 1 balení cherry rajčátek
  • ½ brokolice
  • 1 červená paprika
  • sůl a pepř
  • olej podle potřeby
  • 250 g zakysané smetany
  • zelené bylinky dle chuti
  • 1 balení hranolků McCain Crispers

POSTUP: 

  • Kuřecí prsa nakrájejte na menší kostky, okořeňte a zprudka ze všech stran orestujte na pánvi na trošce oleje.
  • Papriku, cibuli a blanšírovanou brokolici nakrájejte na menší, podobně velké kousky. Na špejle napichujte střídavě připravenou zeleninu a orestované kuřecí maso.
  • Hranolky připravte v troubě podle návodu na obalu.
  • Mezitím zlehka opečte špízy na grilovací pánvi tak, aby zelenina zůstala křupavá „na skus“.
  • Hotové mini špízy podávejte s hranolky a s dipem ze zakysané smetany, kterou smíchejte s nasekanými bylinkami, solí a pepřem.

Recepty na naše legendy studené kuchyně

Zdraví

Zapékané slané palačinky podle Zdeňka Pohlreicha

Foto: Lučina

Zapečené palačinky

INGREDIENCE

Na těsto

  • 250 g hladká mouka
  • 550 ml mléka
  • 3 vejce

Na náplň

  • 120 g Lučiny Smetanové
  • cibule
  • česnek
  • 500 g listového špenátu
  • 1 vejce
  • 200 g tvrdého sýru (např. eidamu)

POSTUP:

  • Připravte těsto. Mouku, mléko, vejce a sůl smíchejte v misce a nechte 30 minut odležet.
  • Na pánev na palačinky dejte kapku oleje, rozpalte a vlijte tenkou vrstvu těsta tak, aby se rozprostřela rovnoměrně po celé pánvi.
  • Osmažte palačinky dozlatova z každé strany a odložte stranou. Z těsta takto postupně připravte 12-15 palačinek.
  • Připravte náplň. Cibuli a česnek oloupejte.
  • Cibuli nakrájejte nadrobno a česnek na plátky.
  • V pánvi rozpalte 2 lžíce oleje, vložte cibuli a osmažte ji dosklovita, přidejte na plátky pokrájený česnek a po dvou minutách přidejte špenát, osolte, opepřete a spařte.
  • Jakmile listy slehnou, přidejte lučinu, vajíčko, 1 strouhaného eidamu a provařte 3−4 minuty.
  • Odstavte a nechte vychladnout.
  • Zapékací misku vymažte tukem.
  • Z palačinky udělejte v ruce kapsičku nebo z ní vytvořte přeložením kornout a naplňte ji směsí.
  • Takto plňte všechny další palačinky a skládejte je vedle sebe do zapékací mísy tak, aby nevytekly. Navrch zasypte zbytkem nastrouhaného tvrdého sýra a dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C na 15–20 minut.

Sekaná s čočkou beluga s bramborovým salátem

Foto: Menu Gold

INGREDIENCE

  • 150 g hovězí přední
  • 150 g vepřové plece
  • 40 g čočky beluga Menu Gold
  • 50 g sterilované kukuřice
  • 30 g cibule
  • 50 g strouhanky
  • 40 ml mléka
  • 1 ks vajec
  • 700 g vařených brambor
  • 200 g sterilované okurky
  • 70 g cibule
  • 30 ml slunečnicového oleje
  • 40 g cukru
  • 30 g hořčice
  • Salát
  • Sůl, česnek, majoránka, mletý pepř, ocet

POSTUP:

  • Maso pomelte, přidejte sůl, pepř, vejce, majoránku, mléko, česnek, kukuřici, uvařenou čočku beluga.
  • Vše smíchejte a vytvarujte do válečku.
  • Pečte asi 50 minut.
  • Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na kolečka.
  • Přidejte nakrájené okurky a cibuli.
  • Z oleje, hořčice, octa, soli, pepře a cukru připravte nálev a ten vmíchejte do nakrájené zeleniny a brambor.
  • Podávejte teplé nebo zastudena.
Související témata:

Související články

Recepty na českou klasiku v módním převleku

Máte chuť pustit se do experimentu? Šéfkuchař zážitkové pražské restaurace Triton Tomáš Horák vás zve na kurz vaření. Ukáže vám, jak se dá připravit naše...

Tradiční recepty z Krkonoš

Krkonošskou tradicí vás provede Jiří Švestka, Executive Chef hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou. A něco moc dobrého ze svého moderního receptáře k tradičním...

Oblíbené recepty tradiční tyrolské kuchyně

Zatímco u nás už zahrádkáři začínají sázet, na Stubaiském ledovci se stále lyžuje ostošest a ještě pár měsíců tomu tak bude. Upravené sjezdovky však nejsou...

Výběr článků

Načítám