Článek
Špagety alla carbonara
INGREDIENCE
- 360 g špaget
- 100 g guanciale (předem nasolený a pomalu vysušený vepřový lalok)
- sýr burrata (přírodní sýr z tepelně neošetřovaného mléka)
- 2 vejce
- 40 g nastrouhaného pecorina (druh italského ovčího sýra)
- černý pepř
- lístky šalvěje na ozdobu
POSTUP:
- Dejte vařit špagety.
- Mezitím na velké pánvi opečte 100 g guanciale nakrájeného na kostičky.
- Sýr burrata nakrájejte na větší kousky.
- V míse vidličkou vyšlehejte 2 vejce a jeden žloutek spolu se 40 g nastrouhaného pecorina.
- Přidejte trochu černého, čerstvě namletého pepře.
- Slijte uvařené špagety a přendejte je na pánev ke guanciale.
- Dobře promíchejte, sundejte z plotny a přidejte rozšlehaná vejce, rychle promíchejte.
- Přidejte kousky burraty, včetně jejího vnitřku, a servírujte na talíře.
- Ozdobit můžete pár lístky šalvěje osmahnutými předem na pánvi.
Caesar salát
INGREDIENCE
- kuřecí prsa (4 plátky)
- chléb
- olej na smažení
- 4 vejce
- římský salát
- 50 g parmezánu či sýr Gran Moravia
- 3 lžíce citronové šťávy
- lžíce worchesteru
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- sůl, pepř
POSTUP:
- Na pánvi osmažte kuřecí prsa
- Chléb nakrájejte na kostičky a opečte je na pánvi na 3 lžicích oleje dokřupava.
- Uvařte 2 vejce naměkko.
- Nyní očistěte římský salát, natrhejte na kousky a rozdělte do 4 misek. Posypte 50 g nastrouhaného sýru parmazánového typu.
- Rozšlehejte dva žloutky z čerstvých vajec se 3 lžícemi citronové šťávy, jednou lžicí worchesteru a 3 lžícemi extra panenského olivového oleje, osolte a opepřete.
- Do misek k salátu přidejte kuře nakrájené na proužky a opečené kostičky chleba a přelijte omáčkou.
- Na závěr posypte ještě hoblinkami Gran Moravia a každou mísu ozdobte půlkou vajíčka naměkko.
Sedm jedinečných receptů na zdravé teplé saláty
Rigatoni s tuňákem, cuketou a bazalkou
INGREDIENCE
- 350 g rigatoni nebo jiných krátkých těstovin
- 3 malá balení tuňáka Rio Mare s citronem a černým pepřem (po 80 g)
- 700 g cuket
- 1 stroužek česneku
- 80 ml extra panenského olivového oleje
- velká hrst čerstvé bazalky
- sůl
POSTUP:
- Přiveďte hrnec vody k varu, když začne vařit, přidejte sůl.
- Cukety umyjte, nakrájejte podélně na polovinu a nakrájejte na tenké plátky.
- Cukety dejte na pánev s olejem a se stroužky česneku, trochu osolte, často míchejte a smažte do mírně zlaté barvy.
- Vložte těstoviny do vroucí vody a uvařte.
- Smíchejte tuňáka, cuketu, těstoviny a restovanou zeleninu na pánvi, doplňte čerstvou bazalkou a ihned podávejte.
Mini špízy s kuřecím masem
INGREDIENCE
- 2 ks kuřecích prsou
- oblíbené koření na kuřecí maso
- 1 červená cibule
- 1 balení cherry rajčátek
- ½ brokolice
- 1 červená paprika
- sůl a pepř
- olej podle potřeby
- 250 g zakysané smetany
- zelené bylinky dle chuti
- 1 balení hranolků McCain Crispers
POSTUP:
- Kuřecí prsa nakrájejte na menší kostky, okořeňte a zprudka ze všech stran orestujte na pánvi na trošce oleje.
- Papriku, cibuli a blanšírovanou brokolici nakrájejte na menší, podobně velké kousky. Na špejle napichujte střídavě připravenou zeleninu a orestované kuřecí maso.
- Hranolky připravte v troubě podle návodu na obalu.
- Mezitím zlehka opečte špízy na grilovací pánvi tak, aby zelenina zůstala křupavá „na skus“.
- Hotové mini špízy podávejte s hranolky a s dipem ze zakysané smetany, kterou smíchejte s nasekanými bylinkami, solí a pepřem.
Recepty na naše legendy studené kuchyně
Zapékané slané palačinky podle Zdeňka Pohlreicha
INGREDIENCE
Na těsto
- 250 g hladká mouka
- 550 ml mléka
- 3 vejce
Na náplň
- 120 g Lučiny Smetanové
- cibule
- česnek
- 500 g listového špenátu
- 1 vejce
- 200 g tvrdého sýru (např. eidamu)
POSTUP:
- Připravte těsto. Mouku, mléko, vejce a sůl smíchejte v misce a nechte 30 minut odležet.
- Na pánev na palačinky dejte kapku oleje, rozpalte a vlijte tenkou vrstvu těsta tak, aby se rozprostřela rovnoměrně po celé pánvi.
- Osmažte palačinky dozlatova z každé strany a odložte stranou. Z těsta takto postupně připravte 12-15 palačinek.
- Připravte náplň. Cibuli a česnek oloupejte.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a česnek na plátky.
- V pánvi rozpalte 2 lžíce oleje, vložte cibuli a osmažte ji dosklovita, přidejte na plátky pokrájený česnek a po dvou minutách přidejte špenát, osolte, opepřete a spařte.
- Jakmile listy slehnou, přidejte lučinu, vajíčko, 1 strouhaného eidamu a provařte 3−4 minuty.
- Odstavte a nechte vychladnout.
- Zapékací misku vymažte tukem.
- Z palačinky udělejte v ruce kapsičku nebo z ní vytvořte přeložením kornout a naplňte ji směsí.
- Takto plňte všechny další palačinky a skládejte je vedle sebe do zapékací mísy tak, aby nevytekly. Navrch zasypte zbytkem nastrouhaného tvrdého sýra a dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C na 15–20 minut.
Sekaná s čočkou beluga s bramborovým salátem
INGREDIENCE
- 150 g hovězí přední
- 150 g vepřové plece
- 40 g čočky beluga Menu Gold
- 50 g sterilované kukuřice
- 30 g cibule
- 50 g strouhanky
- 40 ml mléka
- 1 ks vajec
- 700 g vařených brambor
- 200 g sterilované okurky
- 70 g cibule
- 30 ml slunečnicového oleje
- 40 g cukru
- 30 g hořčice
- Salát
- Sůl, česnek, majoránka, mletý pepř, ocet
POSTUP:
- Maso pomelte, přidejte sůl, pepř, vejce, majoránku, mléko, česnek, kukuřici, uvařenou čočku beluga.
- Vše smíchejte a vytvarujte do válečku.
- Pečte asi 50 minut.
- Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na kolečka.
- Přidejte nakrájené okurky a cibuli.
- Z oleje, hořčice, octa, soli, pepře a cukru připravte nálev a ten vmíchejte do nakrájené zeleniny a brambor.
- Podávejte teplé nebo zastudena.