Hlavní obsah

Sedm věcí, které ničí vaši pračku

Každodenní používání pračky může být pro mnohé z nás samozřejmostí. Avšak málokdo si uvědomuje, že existuje několik faktorů, které mohou váš drahocenný spotřebič poškodit. Jakých sedm nejčastějších hříšníků způsobuje škody na vaší pračce a jak se jim vyhnout?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

1. Příliš mnoho pracího prášku

Použití většího množství pracího prostředku neznamená, že získáte čistší oblečení. Pokud bude přípravku na praní příliš, mohou jeho zbytky společně s nečistotami zůstat na vypraném oblečení a způsobí vám vyrážku. Nadmíra pracího prášku ohrožuje také pračku, která se pak snáze ucpe. „Nejhorší věc, kterou lidé pro své pračky dělají, je používání příliš velkého množství pracího prostředku,“ řekl pro Huffington Post Patric Richardson, známý jako The Laundry Evangelist.

Dávkování není u každého prostředku stejné (ovlivňuje ho mimo jiné i tvrdost vody). Richardson ale radí, že stačí jen zhruba 2 polévkové lžíce pracího prostředku k vyprání plné náplně prádla. Případně jedna gelová kapsle či dvě práškové tablety. Zatímco prášek zvládne i větší nečistoty, gel je vhodnější na méně zašpiněné oblečení, které se chystáte prát na menší teploty.

2. Aviváž a vonné perličky

Milujete vůni čerstvě vypraného prádla a rádi proto sáhnete po aviváži nebo vonných perlách? Podle odborníků byste to neměli přehánět, tyto prostředky totiž mohou poškodit senzory v pračce a ucpat hadice.

Místo toho, pokud chcete změkčit oblečení a odstranit statickou elektřinu, doporučuje Richardson přidat do sušičky kuličku z hliníkové fólie. Pro vůni zkuste nanést esenciální olej na vlněnou kouli a vyprat ji spolu s oblečením.

Kůže, kašmír, vlna a drahé kovy. Jak pečovat o luxusní materiály

Móda a kosmetika

3. Malé předměty

Stane se vám občas, že z pračky vyndáte pouze jednu ponožku, nemůžete najít svá oblíbená tanga nebo třeba drobné dětské oblečení? Ukázalo se, že to může zavinit skutečně pračka.

„Mohou uváznout v malých zákoutích a skončit v hadici,“ vysvětlil Richardson. To může způsobit ucpání vašeho stroje.

Jak nad tím vyzrát? Před praním vložte malé kousky prádla do síťovaného sáčku, který se rovněž hodí na delikátní kousky, jako jsou podprsenky či jiné zdobné spodní prádlo.

4. Nadměrně velké předměty

Pokud se snažíte nacpat do pračky příliš velké kusy prádla, jako jsou přikrývky, koberečky a jiné, může si to na pračce vyžádat svoji daň.

„Když překročíte kapacitu své pračky, můžete ji vyvést z rovnováhy, protože je příliš těžká,“ vysvětlil Richardson. „To může zatížit řemeny a převody, které nejsou nastavené na tak velkou váhu,“ dodává.

Pokud se nadměrně velké věci do vaší pračky stěží vejdou, je nejlepší je vyprat odborně v prádelně, která má k dispozici větší stroje, nebo je nechat profesionálně vyčistit, řekla Kristin DiNicolantoniová, vrchní ředitelka American Cleaning Institute.

5. Boty

U některých bot výrobci doporučují jejich praní v pračce. Aby ale nedošlo k poškození stroje, měly by být podle Morgana LaLondea, manažera společnosti Whirlpool, vloženy do sáčku ze síťoviny nebo do povlaku na polštář a prát by se měly ve studené vodě při šetrném cyklu.

Navrhuje také přidat do bubnu nějaké staré ručníky nebo oblečení, které pomohou vyrovnat zátěž a zabrání botám v prudkých nárazech.

To ale neplatí pro všechny boty. Zejména ty z kůže, semiše, gumy nebo vinylu do pračky nepatří vůbec.

6. Kovové předměty

„Obecně platí, že kov a pračka k sobě nepatří. Kovové předměty, jako jsou pásky, podprsenky s kosticemi či zatoulané klíče či mince v kapsách mohou buben poškodit nebo zapříčinit to, že prasknou dvířka,“ vysvětluje Ian Palmer-Smith, odborník na spotřebiče ve společnosti Domestic & General.

Vždy proto nezapomeňte zkontrolovat kapsy a pásky či podprsenky prát v již zmíněných síťovaných pytlících. Bundy s těžkými zipy a patentkami mohou buben rovněž poškrábat, proto je lepší svěřit je do odborných rukou.

7. Předměty vyrobené z pryže

Pokud do pračky vložíte pryžové předměty, jako jsou rohože či boty, teplo může způsobit jejich roztavení a znehodnocení.

„Pokud se navíc pryž rozdělí na menší kousky, může dojít k poškození čerpadel a ucpání filtrů,“ vysvětlil Palmer-Smith.

Anketa

Jak často doma perete?
Často i vícekrát denně
15,4 %
Jednou denně
7,8 %
Dvakrát do týdne
41,8 %
Jednou týdně
24,8 %
Méně
10,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18132 čtenářů.

5 tipů, jak prát levně a udržitelně

Jak na to

Pět kroků k voňavému prádlu po vyprání

Jak na to
Související témata:

Výběr článků

Načítám