Článek
Tentokrát jsme se rozhodli vám nabídnout hlávkový salát se špenátem a grilovaným lososem. Šéfkuchař O2 Arény Tomáš Kněž, který ho pro nás připravil, ho pojmenoval poměrně rozsáhle jako Listy hlávkových salátů s mladým špenátem, fenyklem a pomeranči, rillete z grilovaného lososa a cibulovou bagetou.
Na čtyři porce salátu budeme potřebovat: 100 g ledového salátu, 30 g salátu frisee, 20 g mladého listového špenátu, 200 g fenyklu, 60 g bílé cibule, 100 g mrkve, 160 g pomerančových filetů, 5 polévkových lžic pomerančové šťávy, 1 polévkovou lžíci olivového oleje, 2 polévkové lžíce medu a sůl podle chuti.
Na rillete z grilovaného lososa jsou potřeba následující suroviny: 600 g filetu z lososa bez kůže, citrónová šťáva podle chuti, čerstvě mletý pepř podle chuti, 40 g bílé cibule, 16 g pažitky a pár kapek olivového oleje.
Na ozdobu pak Tomáš Kněž doporučuje čtyři snítky kopru a salát můžeme doplnit cibulovou bagetou, nebo jiným pečivem.
Příprava salátu
Vše už máme připraveno, takže se do toho můžeme pustit. Do nakrájeného ledového salátu natrháme salát frisee a listy mladého špenátu. Přidáme najemno nakrájený fenykl, na lupínky nakrájenou bílou cibuli, na nudličky krájenou mrkev, filetovaný pomeranč a dresink připravený z pomerančové šťávy, medu, olivového oleje a špetky soli. Vše dobře, ale zlehka promícháme.
Lososa ochutíme citrónovou šťávou, solí, pepřem a na olivovém oleji upečeme.
Pečeného lososa rozebereme na šupinky, přidáme jemně sekanou bílou cibuli, pažitku a případně dochutíme.
Lososový rillete pak na talíři ozdobíme koprem a doplníme rozpečenou cibulovou bagetou. Salát podáváme zvlášť.