Hlavní obsah

Řízek čtyřikrát jinak aneb Ani na talíři nemusí být nuda

Čtyři varianty, které obohatí váš řízkový repertoár, vám dnes představí Lukáš Nevyjel, šéfkuchař pražské restaurace Nota Bene.

Foto: Petr Horník, Právo

Vepřový Katsu

Článek

Vepřový Katsu

INGREDIENCE

  • vepřové kotlety – 4 hřebínky bez spodní kosti
  • 100 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 100 g Panko strouhanky
  • sůl
  • olej nebo přepuštěné máslo na smažení

POSTUP:

  • Vepřové kotlety neklepejte, osolte a obalte v trojobalu.
  • Použijte japonskou strouhanku Panko, je křehčí, křupavější.
  • Smažte pozvolna, je třeba dát pozor a strouhanku nespálit.

Doporučená příloha: omáčka Teriyaki nebo Okonomi. Ramen nudle se zeleninou.

Recepty na skvělé pokrmy z mletého masa

Zdraví

Savojský z hovězího

Foto: Petr Horník, Právo

INGREDIENCE

  • 600 g vyzrálé hovězí kýty (4 plátky po 150 g)
  • 100 g hladké mouky
  • 5 vajec
  • 100 g strouhanky
  • sůl, pepř
  • olej či přepuštěné máslo na smažení (záleží na velikosti nádoby, ve které budete smažit, řízek by měl plavat)

POSTUP:

  • Tenké plátky hovězí kýty lehce naklepejte, osolte, opepřete.
  • Obalte v trojobalu (1. mouka, 2. vejce, 3. strouhanka) a nakonec před smažením ještě jednou obalte v rozšlehaných osolených vejcích, vajíčko během smažení naběhne.
  • Řízky vkládejte do rozehřátého oleje.

Doporučená příloha: vídeňský bramborový salát.

Bramborový salát – recepty na nejoblíbenější a také netradiční variace

Vánoce

Kyjevský kotlet

Foto: Petr Horník, Právo

INGREDIENCE

  • supreme z kuřete – 4 prsa
  • 200 g másla pokojové teploty
  • 4 stroužky česneku
  • hrst zelených bylinek (podle chuti a sezony: petrželka, tymián, rozmarýn, máta)
  • 100 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 100 g strouhanky
  • sůl, pepř
  • olej nebo přepuštěné máslo na smažení

POSTUP:

  • Máslo ušlehejte s utřeným česnekem a sekanými bylinkami.
  • Bylinkové máslo zabalte do fólie (váleček) a nechte v lednici ztuhnout.
  • Kuřecí prsa naplňte bylinkovým máslem, spíchněte párátkem nebo špízovou jehlou a obalte v trojobalu.
  • Usmažte dozlatova.

Doporučená příloha: žampionové ragú a rýže.

Recepty, které zabodují na každé grilovací party

Zdraví

Holandský řízek

Foto: Petr Horník, Právo

INGREDIENCE

  • 400 g vepřové plece
  • 200 g vepřového boku bez kůže
  • 150 g sýru gouda
  • 100 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 100 g strouhanky
  • sůl, pepř
  • olej nebo přepuštěné máslo na smažení

POSTUP:

  • V mlýnku na maso semelte vepřové maso (nakrájené na kostky) se sýrem.
  • Osolte, opepřete a pomocí tvořítka vytvarujte čtyři úhledné karbanátky.
  • Obalte je v trojobalu a usmažte do zlatova.

Doporučená příloha: bramborová kaše a okurkový salát.

Související témata:

Související články

Recepty na tradiční menu ukrajinské kuchyně

Milí čtenáři, prosím, přijměte pozvání na výlet do Kyjeva. Do restaurace La Veranda, která má svou sestřičku také v Praze, jsme se vypravili pro autentické...

Výběr článků

Načítám