Hlavní obsah

Řecké pochoutky podle Marthy Elefteriadu

Chutná a plná zdravých potravin. To jsou mé zkušenosti z řecké kuchyně. I když se v ní používá poměrně dost cukrů i tuků, přesto vám po ní špatně nebude, naopak. Dodává vám energii do horkých dnů. Tedy, pokud se udržíte a na talíř si dáte jen jednu porci vyhlášených pochoutek, jejichž recepty můžete najít v kuchařce Marthy Elefteriadu Řecká kuchyně.

Foto: z knihy Řecká kuchyně, Martha Elefteriadu

Smažené papriky (piperies tiganites)

Článek

„Najděte mi dva Řeky, kteří by se shodli v názorech na politiku a na vaření. Každý z nich má při vaření ten svůj nejlepší‘ postup,“ říká Martha Elefteriadu, zpěvačka a taky vynikající kuchařka.

Těm, kteří řeckou kuchyni zkoušejí poprvé, radí jediné: ochutnejte toho co nejvíce. Pro nadšené kuchaře má ještě jedno doporučení: nedivte se dávkování: „Tam u nás se suroviny měří na hrstky, sklenky vína, šálky. Dobrou chuť, kali orexi...“

Foto: z knihy Řecká kuchyně

Martha Elefteriadu

Smažené papriky (piperies tiganites)

INGREDIENCE

  • papriky (počítejte zhruba se 3 paprikami na osobu)
  • olej na smažení
  • ocet nebo citron
  • sůl

POSTUP:

  • Papriky omyjte a osušte v utěrce.
  • Na pánvi rozpalte olej a osmažte je pomalu ze všech stran.
  • Pokládejte je na mísu a nechte vychladnout. Poté je oloupejte, tedy sundejte z nich vrchní slupku.
  • Vzápětí připravte marinádu z octa, olivového oleje a soli (ocet lze nahradit citronovou šťávou). Tekutinou papriky polijte.
  • Ten, kdo má rád sýr feta, může jím jídlo ještě dochutit. V létě se pokrm podává s bílým chlebem jako lehké hlavní jídlo, a to jak za studena, tak za tepla.

Paní Martha radí všem, kteří chtějí paprik udělat víc najednou, vložit vybrané kusy do pekáčku vymazaného olejem, péct ve středně vyhřáté troubě a pravidelně obracet, aby se opekly rovnoměrně ze všech stran. Následný postup je stejný jako v případě paprik usmažených.

Smažené lilky (melitzanes tiganites)

Foto: z knihy Řecká kuchyně, Martha Elefteriadu

INGREDIENCE

  • 2 lilky
  • sůl
  • olej na smažení
  • zakysaná smetana
  • česnek
  • kopr (může být i sušený)

POSTUP:

  • Vezměte pár pěkných lilků, nejlépe hladkých, lesklých a střední velikosti.
  • Nakrájejte je podélně asi na sedmimilimetrové plátky.
  • Důkladně je osolte a nechte asi půl hodiny odstát. Třeba v sítku nad nějakou miskou. Lilky pustí hnědou šťávu.
  • Následně kolečka omyjte, osušte. Trochu pomoučněte a v rozpáleném oleji pomalu smažte dozlatova. Jeden po druhém, když jsou hotové, je dávejte do mísy.
  • Podávejte s omáčkou připravenou z těchto surovin: kolik zakysané smetany, tolik bílého jogurtu. Do směsi přidejte podle chuti česnek a sůl. Kdo má rád, přidá ještě kopr.

Na stole se pokrm servíruje jak studený, tak teplý. Každý strávník si lilky polévá podle chuti. Toto jídlo se často v horkých dnech podává jako jednoduchý oběd. Je výborné také jako předkrm či příloha k masu.

Karbanátky z cukety či dýně (kolokitho keftedes)

Foto: z knihy Řecká kuchyně, Martha Elefteriadu

INGREDIENCE

  • zhruba kilo dýně nebo cuketa
  • asi 2 cibule
  • mouka
  • oregano
  • máta
  • sůl, pepř
  • olej na smažení

POSTUP:

  • Vezměte cuketu, případně dýni (jde-li o hokkaidó, slupku nechte, jinak ji musíte předem oloupat).
  • Vše pokrájejte, a to takto: první polovinu na kostičky, druhou hodně najemno -  klidně i nastrouhejte. Vložte do mísy a vše promíchejte.
  • Nakrájejte nadrobno 1-2 cibule (podle chuti), přidejte k dýni/cuketě.
  • Vše dochuťte oreganem, mátou, solí a pepřem.
  • V dlaních tvarujte karbanátky a smažte je na pánvi v rozpáleném oleji. Hotové je odkládejte na talíř na papírovou utěrku, jež odsaje přebytečný tuk.

Salát z lilků (melitzanosalata)

Foto: z knihy Řecká kuchyně, Martha Elefteriadu

INGREDIENCE

  • 2 středně velké lilky
  • 1 střední cibule
  • trocha zeleného pepře
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 šálek olivového oleje
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce nadrobno nasekané petrželky
  • sůl, pepř

POSTUP:

  • Lilky omyjte, osušte, propíchejte vidličkou ze všech stran. Položte je na plech/na pekáč a upečte v troubě do měkka.
  • Následně je nechte vychladnout, poté oloupejte.
  • Mezitím nastrouhejte cibuli, k ní přidejte špetku zeleného pepře a lžíci vody. Vše dohladka umixujte.
  • Poté do přístroje vložte lilky, z nichž - jsou-li velké - je dobré vyjmout alespoň část semínek. Přidejte ještě citronovou šťávu, zabraňuje zhnědnutí hmoty, a mixujte dohladka s přidáváním zbylých tekutin: olivového oleje, vinného octa.
  • Nakonec vše osolte, opepřete podle chuti.
  • Podávejte vychlazené jako předkrm i lehký oběd/večeři, ozdobené petrželkou a celým zeleným pepřem.

Masové kuličky (keftedes frikasse)

Foto: z knihy Řecká kuchyně, Martha Elefteriadu

INGREDIENCE

  • cca 1 kg mletého masa (dle vaší chuti)
  • 1 čajový šálek strouhanky
  • 3 lžíce nadrobno pokrájené cibule
  • 1 lžíce nadrobno pokrájené petrželky
  • 1 lžíce sušené máty
  • 2 vejce: žloutky a bílky zvlášť
  • třetina šálku másla
  • 2-3 mladé cibulky s natí
  • půl šálku octa
  • 1 lžíce kukuřičné mouky
  • půl šálku mléka
  • olej na smažení
  • sůl, pepř

POSTUP:

  • Smíchejte maso se strouhankou, cibulkou, petrželkou, mátou, dvěma bílky, solí a pepřem. Udělejte kuličky zhruba o velikosti vlašského ořechu. Ty obalte v mouce a osmažte.
  • V hrnci mezitím rozpusťte máslo a osmahněte na něm mladou cibulku bez natě. Když zezlátne, přilijte dva čajové šálky horké vody, ocet, povařte asi deset minut.
  • Pak do tekutiny přidejte masové kuličky. Vařte na mírném ohni, dokud se voda téměř neodpaří.
  • Když je jídlo takto připravené, vlijte do něj tuto směs: vyšlehané dva žloutky promíchané s kukuřičnou moukou a trochou mléka. Pozor! Tekutina musí být hladká.
  • Počkejte chvíli, než se chutě v hrnci spojí. Protřepejte, aby se kuličky obalily, a podávejte. Jako příloha k nim se hodí jakákoli zelenina či bílý chléb.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Související témata:

Výběr článků

Načítám