Článek
„Najděte mi dva Řeky, kteří by se shodli v názorech na politiku a na vaření. Každý z nich má při vaření ten svůj nejlepší‘ postup,“ říká Martha Elefteriadu, zpěvačka a taky vynikající kuchařka.
Těm, kteří řeckou kuchyni zkoušejí poprvé, radí jediné: ochutnejte toho co nejvíce. Pro nadšené kuchaře má ještě jedno doporučení: nedivte se dávkování: „Tam u nás se suroviny měří na hrstky, sklenky vína, šálky. Dobrou chuť, kali orexi...“
Smažené papriky (piperies tiganites)
INGREDIENCE
- papriky (počítejte zhruba se 3 paprikami na osobu)
- olej na smažení
- ocet nebo citron
- sůl
POSTUP:
- Papriky omyjte a osušte v utěrce.
- Na pánvi rozpalte olej a osmažte je pomalu ze všech stran.
- Pokládejte je na mísu a nechte vychladnout. Poté je oloupejte, tedy sundejte z nich vrchní slupku.
- Vzápětí připravte marinádu z octa, olivového oleje a soli (ocet lze nahradit citronovou šťávou). Tekutinou papriky polijte.
- Ten, kdo má rád sýr feta, může jím jídlo ještě dochutit. V létě se pokrm podává s bílým chlebem jako lehké hlavní jídlo, a to jak za studena, tak za tepla.
Paní Martha radí všem, kteří chtějí paprik udělat víc najednou, vložit vybrané kusy do pekáčku vymazaného olejem, péct ve středně vyhřáté troubě a pravidelně obracet, aby se opekly rovnoměrně ze všech stran. Následný postup je stejný jako v případě paprik usmažených.
Smažené lilky (melitzanes tiganites)
INGREDIENCE
- 2 lilky
- sůl
- olej na smažení
- zakysaná smetana
- česnek
- kopr (může být i sušený)
POSTUP:
- Vezměte pár pěkných lilků, nejlépe hladkých, lesklých a střední velikosti.
- Nakrájejte je podélně asi na sedmimilimetrové plátky.
- Důkladně je osolte a nechte asi půl hodiny odstát. Třeba v sítku nad nějakou miskou. Lilky pustí hnědou šťávu.
- Následně kolečka omyjte, osušte. Trochu pomoučněte a v rozpáleném oleji pomalu smažte dozlatova. Jeden po druhém, když jsou hotové, je dávejte do mísy.
- Podávejte s omáčkou připravenou z těchto surovin: kolik zakysané smetany, tolik bílého jogurtu. Do směsi přidejte podle chuti česnek a sůl. Kdo má rád, přidá ještě kopr.
Na stole se pokrm servíruje jak studený, tak teplý. Každý strávník si lilky polévá podle chuti. Toto jídlo se často v horkých dnech podává jako jednoduchý oběd. Je výborné také jako předkrm či příloha k masu.
Karbanátky z cukety či dýně (kolokitho keftedes)
INGREDIENCE
- zhruba kilo dýně nebo cuketa
- asi 2 cibule
- mouka
- oregano
- máta
- sůl, pepř
- olej na smažení
POSTUP:
- Vezměte cuketu, případně dýni (jde-li o hokkaidó, slupku nechte, jinak ji musíte předem oloupat).
- Vše pokrájejte, a to takto: první polovinu na kostičky, druhou hodně najemno - klidně i nastrouhejte. Vložte do mísy a vše promíchejte.
- Nakrájejte nadrobno 1-2 cibule (podle chuti), přidejte k dýni/cuketě.
- Vše dochuťte oreganem, mátou, solí a pepřem.
- V dlaních tvarujte karbanátky a smažte je na pánvi v rozpáleném oleji. Hotové je odkládejte na talíř na papírovou utěrku, jež odsaje přebytečný tuk.
Salát z lilků (melitzanosalata)
INGREDIENCE
- 2 středně velké lilky
- 1 střední cibule
- trocha zeleného pepře
- šťáva z jednoho citronu
- 1 šálek olivového oleje
- 1 lžíce vinného octa
- 1 lžíce nadrobno nasekané petrželky
- sůl, pepř
POSTUP:
- Lilky omyjte, osušte, propíchejte vidličkou ze všech stran. Položte je na plech/na pekáč a upečte v troubě do měkka.
- Následně je nechte vychladnout, poté oloupejte.
- Mezitím nastrouhejte cibuli, k ní přidejte špetku zeleného pepře a lžíci vody. Vše dohladka umixujte.
- Poté do přístroje vložte lilky, z nichž - jsou-li velké - je dobré vyjmout alespoň část semínek. Přidejte ještě citronovou šťávu, zabraňuje zhnědnutí hmoty, a mixujte dohladka s přidáváním zbylých tekutin: olivového oleje, vinného octa.
- Nakonec vše osolte, opepřete podle chuti.
- Podávejte vychlazené jako předkrm i lehký oběd/večeři, ozdobené petrželkou a celým zeleným pepřem.
Masové kuličky (keftedes frikasse)
INGREDIENCE
- cca 1 kg mletého masa (dle vaší chuti)
- 1 čajový šálek strouhanky
- 3 lžíce nadrobno pokrájené cibule
- 1 lžíce nadrobno pokrájené petrželky
- 1 lžíce sušené máty
- 2 vejce: žloutky a bílky zvlášť
- třetina šálku másla
- 2-3 mladé cibulky s natí
- půl šálku octa
- 1 lžíce kukuřičné mouky
- půl šálku mléka
- olej na smažení
- sůl, pepř
POSTUP:
- Smíchejte maso se strouhankou, cibulkou, petrželkou, mátou, dvěma bílky, solí a pepřem. Udělejte kuličky zhruba o velikosti vlašského ořechu. Ty obalte v mouce a osmažte.
- V hrnci mezitím rozpusťte máslo a osmahněte na něm mladou cibulku bez natě. Když zezlátne, přilijte dva čajové šálky horké vody, ocet, povařte asi deset minut.
- Pak do tekutiny přidejte masové kuličky. Vařte na mírném ohni, dokud se voda téměř neodpaří.
- Když je jídlo takto připravené, vlijte do něj tuto směs: vyšlehané dva žloutky promíchané s kukuřičnou moukou a trochou mléka. Pozor! Tekutina musí být hladká.
- Počkejte chvíli, než se chutě v hrnci spojí. Protřepejte, aby se kuličky obalily, a podávejte. Jako příloha k nim se hodí jakákoli zelenina či bílý chléb.
Může se vám hodit na Zboží.cz: