Článek
Zdejší rybí polévka s krutony
INGREDIENCE
- 500 g kapřího mlíčí a jiker
- rybí ořez na vývar (hlava, páteř, ocas, ploutve)
- 1 mrkev
- 1/2 řapíkatého celeru
- 1 petržel
- 1 cibule
- 5 lžic oleje
- 150 g másla
- 300 ml bílého vína
- sůl, pepř
- muškátový oříšek
- kurkuma
- 8 plátků toastového chleba + máslo na krutony, zelená petrželka
POSTUP:
- Rybí ořez povařte v necelých dvou litrech mírně osolené vody, svařte na litr a půl.
- Zeleninu a cibuli nakrájené na kostičky opečte na oleji a části másla lehce dozlatova, přidejte vnitřnosti a zarestujte.
- Ochuťte solí, pepřem, troškou muškátového oříšku a pro barvu špetkou kurkumy.
- Základ zalijte vínem a nechte ho mírně vyvařit.
- Přilijte přecezený rybí vývar, polévku vařte zvolna za občasného míchání 30 minut, pak ji rozmixujte (zelenina a vnitřnosti ji zahustí).
- Nakonec zašlehejte do odstavené polévky máslo. Podávejte s krutony osmaženými na másle a s petrželkou.
Kapr s omáčkou z lišek s lískovými oříšky
INGREDIENCE
- 1 kg filetů z kapra
- 400 g lišek
- 2 šalotky
- 300 ml bílého vína
- 1/2 citronu
- 150 g másla
- 100 g lískových oříšků
- 300 ml smetany 33%
- olivový olej
- hl. mouka na obalení
- sůl, pepř
- šťouchané brambory k podávání
POSTUP:
- Najemno nakrájenou šalotku zpěňte na olivovém oleji, přidejte očištěné a spařené lišky a chvíli restujte.
- Zalijte polovinou vína a tekutinu zredukujte.
- Přilijte smetanu a nechte krátce zvolna povařit, ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou, odložte do tepla.
- Očištěné a usušené filety z kapra naporcujte, z obou stran osolte a opepřete a obalte v hladké mouce.
- Na pánvi rozehřejte malé množství oleje a filety z obou stran opečte, poté přidejte máslo, blanšírované ořechy a podlijte zbylou polovinou vína.
- Duste ve výpeku přibližně 3 minuty.
- Při podávání přelijte rybu omáčkou z lišek. Jako příloha se hodí šťouchané brambory.
Okoun na česneku s bylinkovou tarhoňou
INGREDIENCE
Ryba
- 1 kg filetů z okouna bez kůže
- 3 lžíce oleje
- 3 stroužky česneku
- 150 g másla
- 100 ml bílého vína
- sůl
Omáčka
- olivový olej
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 150 g zelených a 150 g černých oliv
- 350 g drcených rajčat z konzervy
- 150 g cherry rajčat
- sůl
Tarhoňa
- 500 g tarhoni (zasyrova)
- 1 citron
- olivový olej
- máta a hladkolistá petržel
- sůl, pepř
- cukr
POSTUP:
- Omáčka: Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, olivy na kolečka a vše zpěňte na oleji.
- Přidejte drcená rajčata a trošku vody. Nechte 10 minut povařit.
- Ochuťte solí, pepřem a cukrem.
- Na závěr vložte do omáčky nakrájená cherry rajčata na půlky, dál už nevařte.
- Tarhoňa: Uvařte ji ve větším množství osolené vody doměkka, slijte, propláchněte.
- Do tarhoni zamíchejte olej, šťávu z citronu, nasekanou petržel a mátu.
- Okoun: Filety naporcujte, osolte a opepřete. Porce opečte z obou stran v malém množství rozpáleného oleje.
- Přidejte plátky másla s nakrájeným česnekem, lehce opečte, pak rybu podlijte vínem a pod pokličkou zvolna duste 5 minut.
- Na talíři doplňte rybu tarhoňou a přelijte horkou omáčkou.
Buchtičky s vanilkovo-rumovým krémem
INGREDIENCE
- 500 g kynutých buchtiček (upečete nebo koupíte hotové)
Buchtičky
- 350 g hl. mouky
- 2 žloutky
- 50 g másla (rozpuštěné)
- 1 kostka droždí (42 g)
- 60 g moučkového cukru
- 150 ml mléka
- špetka soli
- 30 g másla + 50 ml rumu na potření
- olej na vymazání pekáče
Krém
- 300 ml mléka
- 150 ml smetany
- 100 ml rumu
- 100 g cukru krystal
- 1 vanilkový lusk
- 2 žloutky
- sůl
Jablka
- 150 g másla
- 2 zralá jablka
- 100 g rozinek
- moučkový cukr k podávání
POSTUP:
- Buchtičky: Do mouky udělejte důlek, do něj rozdrobte droždí.
- Přidejte trochu vlažného mléka a cukru a nechte vykynout kvásek. Okraje mouky osolte.
- Po vykynutí kvásku postupně přidávejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto.
- Nechte hodinu kynout. V průběhu kynutí 2x prohněťte.
- Pekáč vymažte olejem.
- Z těsta tvořte kuličky, které rozložíte do pekáčku vedle sebe.
- Boky buchtiček potřete olejem a nechte ještě 10 minut kynout.
- Naolejujte i vršky buchtiček a vložte je do předehřáté trouby.
- Pečte na 175 °C asi 20 minut.
- Ještě horké buchtičky potřete rozpuštěným máslem s rumem.
- Krém: Cukr ušlehejte se žloutky a trochou soli.
- Do kastrolu s nepřilnavým dnem nalijte smetanu a mléko, přidejte semínka z vanilkového lusku a vše přiveďte pomalu k varu.
- Stáhněte teplotu na minimum a do směsi zašlehejte žloutky s cukrem a rum, důkladně spojte.
- Jablka: Na plátky nakrájená jablka opečte na rozpuštěném másle.
- Přidejte na jednotlivě oddělené kousky buchtičky a rozinky, vše opečte dozlatova.
- Podávejte s krémem, posypané moučkovým cukrem.