Článek
Podzimní salát
INGREDIENCE
- 1/4 hlávky květáku
- 1/2 brokolice
- 2 mrkve
- hrst slunečnicových semínek
- 50 ml mrkvové šťávy
- 3 lžíce medu
- 1 citron
- 50 ml olivového oleje
- (podle chuti dýně)
POSTUP:
- Zeleninu nakrájejte na mandolíně na tenké plátky.
- Slunečnicová semínka opražte nasucho na pánvi nebo v troubě.
- Med s citronovou šťávou (1:1) rozmixujte tyčovým mixérem a pomalinku za stálého šlehání přilévejte olej, až se vytvoří emulze.
- Šlehejte dál a opět pomalu přilévejte mrkvovou šťávu (fresh).
- Zeleninu promíchejte se zálivkou a hotový salát posypejte slunečnicovými semínky.
Tip: Do salátu můžete nakrouhat kousek syrové dýně a do zálivky přimíchat lžíci dýňového pyré.
Houbové pyré, celerové hranolky (kachní steak nebo pečené kuře)
INGREDIENCE
- 2 šálky sušených hub
- 300 ml zeleninového vývaru nebo vody
- lžíce citronové šťávy
- 50 ml slunečnicového oleje
- hrst petrželové natě
- velká bulva celeru
- 4 lžíce omáčky demi glace
- houbový prach
- sůl, čerstvě mletý pepř
POSTUP:
- Houbové pyré: Z oleje a petržele připravte petrželový olej tak, že nať s olejem rozmixujete a přecedíte. Pokrmu dodá barvu a vůni.
- Sušené houby uvařte doměkka, vodu z hub svařte, osolte, odstavte z plotny a rozpusťte v ní máslo.
- Uvařené houby osolte, rozmixujte a pomalu do nich zašlehávejte petrželový olej. Poté je promíchejte s redukcí z houbové vody, dochuťte citronovou šťávou a pepřem.
- Celerové hranolky: Celer upečte v celku téměř doměkka, pak z něho vykrájejte hranolky, které opečete na másle dozlatova. Nakonec hranolky osolte.
- Podávání: Na talířích doplňte houbové pyré omáčkou demi glace, zakápněte petrželovým olejem a nepatrně poprašte houbovým prachem (na prášek rozmixované sušené houby). Přidejte celerové hranolky. Tato dvojitá podzimní příloha báječně doplní drůbež, například restované kachní prso nebo pečené kuře.
Kančí hřbet s borůvkovou omáčkou
INGREDIENCE
- kančí hřbet (2 kančí panenky)
- 250 g borůvek (můžou být i mražené nebo zavařené)
- 100 ml omáčky demi glace
- 100 g másla
- 10 kuliček jalovce
- 4 lžíce olivového oleje
- 1–2 lžíce cukru krupice
- sůl, čerstvě mletý pepř
POSTUP:
- Maso položte na síťku nad páru z vody s jalovcem, přiklopte a pošírujte ho 5 minut. Odložte stranou a nechte v teple odpočinout.
- Omáčka: Třetinu borůvek přepasírujte a šťávu smíchejte s omáčkou demi glace. Chvilku (zvolna) vařte, omáčku odstavte z plotny a zašlehejte do ní máslo.
- Svařenou omáčku smíchejte s borůvkami, nechte prohřát, ale už nevařte.
- Dochuťte solí a pepřem, eventuálně přislaďte.
- Kance nakrájeného na špalíky servírujte na borůvky. Jako příloha se výborně hodí bramborové knedlíky nebo nočky.
Kančí maso musí být veterinárně prověřené!
Úprava vepřové panenky podle Stylu pro ženy |
---|
Maso očistěte, osušte, promasírujte olejem, osolte a opepřete. Pak panenku zprudka opečte ze všech stran na rozpálené pánvi s trochou oleje a jalovcem. (Dohromady opékejte zhruba 5 minut.) Přendejte ho na plech vyložený pečicím papírem a dejte dopéct do trouby rozehřáté na 180 °C na osm až dvanáct minut (podle toho, jak chcete mít maso propečené). Maso vyndejte z trouby, potřete ho bylinkovým máslem a nechte dalších deset minut odpočinout, aby se vstřebala šťáva a při krájení nevytekla. |
Pstruh s květákovým pyré, celerový crumble
INGREDIENCE
- 4 pstruzi (2 filety na porci)
- 1 kg vepřového sádla
- 1/2 větší hlávky květáku
- 750 ml smetany na vaření
- špetka muškátového květu nebo nastrouhaného oříšku
- 1/4 bulvy celeru
- 100 g másla
- olej
- několik snítek tymiánu
- rozmarýn, sůl
POSTUP:
- Ze pstruhů připravte filety, pinzetou vytahejte kosti. Filety osolte.
- Sádlo rozehřejte na vyšší teplotu. Do rozehřátého, vroucího sádla v pekáči potopte rybí filety, přidejte bylinky a pstruhy pošírujte 3 minuty v troubě na 180 °C.
- Vyndejte je a opalte flambovací pistolí. (Sádlo uschovejte na další použití.)
- Pyré: Květák nakrájejte na malé kousky, orestujte na másle, přidejte muškát a zalijte smetanou.
- Osolte a uvařte doměkka, poté rozmixujte na hladké pyré.
- Crumble: Z celeru připravíte křupavý element. Bulvu nakrájejte na kousky, rozmixujte je nahrubo s vodou, sceďte, vysušte v utěrce a osmažte dozlatova na oleji.
- Na talíře naaranžujte květákové pyré, filety pstruha a vše posypejte křupavou celerovou drtí.
Tip: Stejně jako květákové pyré připravíte i dýňové. To si zaslouží přisladit.