Hlavní obsah

Recepty z cest po Evropě: gnocchi, fish & chips, keze kartoffel, marinovaný losos

Než vyrazíte na dovolenou, připravte si malou domácí ochutnávku typických jídel z několika evropských zemí. Vařečku v ruce dnes drží Lukáš Sedláček, culinary chef společnosti Aramark.

Foto: Milan Malíček, Právo

Gnocchi s rajčatovou omáčkou

Článek

Gnocchi s rajčatovou omáčkou

Vítejte v Itálii. A nezapomeňte: gnocchi se čte ňoki.

INGREDIENCE

Gnocchi

  • 1 kg brambor (typ C)
  • 3 vejce
  • 300 g hl. mouky
  • sůl

Omáčka

  • 1 kg rajčat
  • 1,5 lžičky chilli vloček
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • 100 ml olivového oleje
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce vinného octu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • sůl

K podávání

  • sýr burrata
  • čerstvá bazalka

POSTUP:

  • Gnocchi: Brambory uvařte ve slupce a nechte je vychladnout (i do druhého dne).
  • Oloupejte je a prolisujte (či najemno nastrouhejte). Přidejte vejce, mouku a vypracujte nelepivé těsto.
  • Rozdělte ho na menší díly, z každého vyválejte váleček o průměru cca 1 cm a nožem z něj nakrájejte nočky.
  • Vidličkou jim vtiskněte typickou proužkovanou texturu.
  • Vhoďte je do osolené vroucí vody a vařte, dokud nevyplavou na povrch (1–2 minuty). Vyjměte je, nechte okapat.
  • Omáčka: Rajčata rozložte na pekáč a hodinu pečte v troubě na 170 °C. Poté rozmixujte dohladka. Přidejte chilli, zázvor, vinný ocet, cukr, sůl, pepř a vařte do zhoustnutí, nakonec zjemněte máslem.
  • Dokončení: Gnocchi vložte do omáčky a doprostřed rozkrojte sýr burratu, která celé jídlo zjemní. Ozdobte bazalkou.

Fish & chips

Ryba (nejčastěji treska) smažená v těstíčku a bramborové hranolky nebo lupínky. Jídlo typické pro Velkou Británii se dnes podává v celém světě. Obvyklé je servírování na novinách.

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

Treska v těstíčku

  • 800 g filetů z tresky
  • 250 g brambor
  • 200 g hl. mouky
  • 500 ml perlivé vody
  • sůl
  • olej na smažení

Bramborové lupínky

  • 400 g brambor
  • 1 l oleje
  • pár kapek octa
  • sůl
  • omáčka aioli k podávání

POSTUP:

  • Treska: Brambory uvařte, oloupejte, nechte zchladnout.
  • Rozmixujte je s moukou a perlivou vodou (trochu perlivé vody si nechte na později) na hustší těstíčko, mělo by držet na rybě. (Je-li třeba, přidejte mouku.)
  • Trochu perlivé vody přimíchejte nakonec, aby se těsto provzdušnilo.
  • Rybu osolte, obalte v těstíčku a usmažte v rozpáleném oleji dozlatova.
  • Lupínky: Umyté brambory nakrájejte na tenké plátky a nechte odležet ve studené vodě.
  • Pak je lehce spařte ve vroucí vodě se solí a octem, sceďte, osušte a usmažte v rozpáleném oleji (na 160 °C) do světle zlaté barvy.
  • Podávejte s omáčkou aioli (majonéza ochucená česnekem, citronem, pepřem, hořčicí a vinným octem).

Keze kartoffel

V horských oblastech Rakouska narazíte na různé variace na téma brambory se sýrem a slaninou.

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

  • 800 g brambor
  • 80 g másla
  • 200 g tyrolského špeku
  • 200 g tvrdého sýru (berkese)
  • 1 červená cibule
  • pažitka
  • sůl
  • čerstvý mletý pepř

POSTUP 1:

  • Oloupané brambory nakrájejte na stejné kostky a uvařte skoro do měkka.
  • Sceďte, rozložte do pekáčku vymazaného částí másla, zbytek másla rozložte navrch.
  • Opepřete, mírně osolte (počítejte se slaností sýru). Přidejte nastrouhaný sýr a špek nakrájený na malé kostičky.
  • Zapečte v troubě, nakonec ozdobte nadrobno nasekanou červenou cibulkou a pažitkou.

POSTUP 2:

  • Příprava na pánvi: Předvařené brambory lehce restujte na pánvi s máslem.
  • Přidejte nastrouhaný sýr a trochu horké vody nebo vývaru a nechte sýr rozpustit.
  • Nakonec ozdobte kostičkami špeku, červenou cibulkou a pažitkou.

Marinovaný losos se zeleninou

Výlet do Skandinávie

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

Ryba

  • 500 g lososa
  • 150 g třtinového cukru
  • 150 g vločkové soli
  • bílý pepř (špetka)
  • 150 g crème fraîche

Zelenina

  • 1 fenykl
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 červená cibule
  • 2,5 lžíce octa
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 1 hrnek vody
  • 1 lžička olivového oleje
  • hrst čerstvé pažitky a kopru

POSTUP:

  • Losos: Lososa naložte na 24 hodin do soli, cukru a čerstvě namletého bílého pepře.
  • Trochu tekutiny, kterou ryba pustí, použijte na dochucení crème fraîche.
  • Namarinovaného lososa umyjte, osušte a nakrájejte na tenké plátky.
  • Plátky ryby rozložte na studený talíř.
  • Zelenina: Cibuli nakrájejte na tenké proužky, ředkvičky na plátky. Zalijte vodou s cukrem a octem a nechte pár hodin v lednici odležet.
  • Fenykl nakrájejte na co nejtenčí plátky a vychlaďte ho v ledové vodě, vyndejte a nechte okapat. Vše smíchejte a zakápněte olejem.
  • Servis: Směs zeleniny rozložte na lososa. Přidejte crème fraîche a ozdobte nasekaným koprem a pažitkou.
  • Podávejte s čerstvou rozpečenou bagetou.
Související témata:

Výběr článků

Načítám