Článek
Gnocchi s rajčatovou omáčkou
Vítejte v Itálii. A nezapomeňte: gnocchi se čte ňoki.
INGREDIENCE
Gnocchi
- 1 kg brambor (typ C)
- 3 vejce
- 300 g hl. mouky
- sůl
Omáčka
- 1 kg rajčat
- 1,5 lžičky chilli vloček
- 1 lžíce strouhaného zázvoru
- 100 ml olivového oleje
- 3 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce vinného octu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- sůl
K podávání
- sýr burrata
- čerstvá bazalka
POSTUP:
- Gnocchi: Brambory uvařte ve slupce a nechte je vychladnout (i do druhého dne).
- Oloupejte je a prolisujte (či najemno nastrouhejte). Přidejte vejce, mouku a vypracujte nelepivé těsto.
- Rozdělte ho na menší díly, z každého vyválejte váleček o průměru cca 1 cm a nožem z něj nakrájejte nočky.
- Vidličkou jim vtiskněte typickou proužkovanou texturu.
- Vhoďte je do osolené vroucí vody a vařte, dokud nevyplavou na povrch (1–2 minuty). Vyjměte je, nechte okapat.
- Omáčka: Rajčata rozložte na pekáč a hodinu pečte v troubě na 170 °C. Poté rozmixujte dohladka. Přidejte chilli, zázvor, vinný ocet, cukr, sůl, pepř a vařte do zhoustnutí, nakonec zjemněte máslem.
- Dokončení: Gnocchi vložte do omáčky a doprostřed rozkrojte sýr burratu, která celé jídlo zjemní. Ozdobte bazalkou.
Fish & chips
Ryba (nejčastěji treska) smažená v těstíčku a bramborové hranolky nebo lupínky. Jídlo typické pro Velkou Británii se dnes podává v celém světě. Obvyklé je servírování na novinách.
INGREDIENCE
Treska v těstíčku
- 800 g filetů z tresky
- 250 g brambor
- 200 g hl. mouky
- 500 ml perlivé vody
- sůl
- olej na smažení
Bramborové lupínky
- 400 g brambor
- 1 l oleje
- pár kapek octa
- sůl
- omáčka aioli k podávání
POSTUP:
- Treska: Brambory uvařte, oloupejte, nechte zchladnout.
- Rozmixujte je s moukou a perlivou vodou (trochu perlivé vody si nechte na později) na hustší těstíčko, mělo by držet na rybě. (Je-li třeba, přidejte mouku.)
- Trochu perlivé vody přimíchejte nakonec, aby se těsto provzdušnilo.
- Rybu osolte, obalte v těstíčku a usmažte v rozpáleném oleji dozlatova.
- Lupínky: Umyté brambory nakrájejte na tenké plátky a nechte odležet ve studené vodě.
- Pak je lehce spařte ve vroucí vodě se solí a octem, sceďte, osušte a usmažte v rozpáleném oleji (na 160 °C) do světle zlaté barvy.
- Podávejte s omáčkou aioli (majonéza ochucená česnekem, citronem, pepřem, hořčicí a vinným octem).
Keze kartoffel
V horských oblastech Rakouska narazíte na různé variace na téma brambory se sýrem a slaninou.
INGREDIENCE
- 800 g brambor
- 80 g másla
- 200 g tyrolského špeku
- 200 g tvrdého sýru (berkese)
- 1 červená cibule
- pažitka
- sůl
- čerstvý mletý pepř
POSTUP 1:
- Oloupané brambory nakrájejte na stejné kostky a uvařte skoro do měkka.
- Sceďte, rozložte do pekáčku vymazaného částí másla, zbytek másla rozložte navrch.
- Opepřete, mírně osolte (počítejte se slaností sýru). Přidejte nastrouhaný sýr a špek nakrájený na malé kostičky.
- Zapečte v troubě, nakonec ozdobte nadrobno nasekanou červenou cibulkou a pažitkou.
POSTUP 2:
- Příprava na pánvi: Předvařené brambory lehce restujte na pánvi s máslem.
- Přidejte nastrouhaný sýr a trochu horké vody nebo vývaru a nechte sýr rozpustit.
- Nakonec ozdobte kostičkami špeku, červenou cibulkou a pažitkou.
Marinovaný losos se zeleninou
Výlet do Skandinávie
INGREDIENCE
Ryba
- 500 g lososa
- 150 g třtinového cukru
- 150 g vločkové soli
- bílý pepř (špetka)
- 150 g crème fraîche
Zelenina
- 1 fenykl
- 1 svazek ředkviček
- 1 červená cibule
- 2,5 lžíce octa
- 2 lžíce cukru krystal
- 1 hrnek vody
- 1 lžička olivového oleje
- hrst čerstvé pažitky a kopru
POSTUP:
- Losos: Lososa naložte na 24 hodin do soli, cukru a čerstvě namletého bílého pepře.
- Trochu tekutiny, kterou ryba pustí, použijte na dochucení crème fraîche.
- Namarinovaného lososa umyjte, osušte a nakrájejte na tenké plátky.
- Plátky ryby rozložte na studený talíř.
- Zelenina: Cibuli nakrájejte na tenké proužky, ředkvičky na plátky. Zalijte vodou s cukrem a octem a nechte pár hodin v lednici odležet.
- Fenykl nakrájejte na co nejtenčí plátky a vychlaďte ho v ledové vodě, vyndejte a nechte okapat. Vše smíchejte a zakápněte olejem.
- Servis: Směs zeleniny rozložte na lososa. Přidejte crème fraîche a ozdobte nasekaným koprem a pažitkou.
- Podávejte s čerstvou rozpečenou bagetou.