Článek
Lasagne Emiliane
INGREDIENCE
- 10 plátů sušených vaječných lasagní
Boloňská omáčka
- 300 g hovězího mletého masa
- 150 g vepřového mletého masa
- 2 lžíce olivového oleje extra virgine
- 1 malá cibule
- 1 malá mrkev
- 1 konzerva krájených rajčat (400 g)
- 80 g nastrouhaného parmazánu nebo sýru Gran Moravia
- sůl a čerstvě mletý pepř
Bešamel
- 60 g másla
- 40 g hl. mouky
- 500 ml mléka
- 20 g nastrouhaného parmazánu nebo sýru Gran Moravia
POSTUP:
- Boloňská omáčka: Ve velké pánvi rozehřejte olej, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a mrkev a nechte pár minut změknout. Přidejte maso, míchejte a restujte ho dohněda.
- Osolte a přidejte rajčata, podlijte vodou, kterou vypláchnete plechovku. Snižte teplotu a pod pokličkou pomalu duste dvě hodiny, občas zamíchejte a podle potřeby podlijte.
- Bešamel: V malé pánvi rozpusťte při vysoké teplotě máslo a přimíchejte mouku. Přilijte malé množství mléka.
- Postupně přilévejte všechno mléko, dokud nemá omáčka konzistenci hustého krému.
- Stáhněte z hořáku, přidejte parmazán, osolte, opepřete. Pokud by se vytvořily hrudky, rozšlehejte je elektrickým šlehačem.
- Dokončení: Předehřejte troubu na 200 °C. Po dnu zapékací mísy rozprostřete malé množství boloňské omáčky. Na ni rozložte pláty lasagní, další vrstvu omáčky, trochu bešamelu a parmazán.
- Vrstvy střídejte, dokud nespotřebujete všechny přísady tak, aby navrch přišel bešamel a parmazán. V troubě pečte dozlatova asi 35 až 40 minut. Nechte pár minut odpočinout, pak podávejte.
Sýrový toast
INGREDIENCE
- 2 ks toastového chleba (větší formát)
- 50 g másla
- 50 g sýru tre corti nebo parmazánu
- 50 g gorgonzoly
- 50 g sýru grilami nebo čedaru
- 30 g caciotty nebo eidamu
- dipy k podávání
POSTUP:
- Oba toasty opečte z obou stran na másle.
- Mezi ně vložte variaci sýrů, naplněný toast položte na plech na pečicí papír a dejte do předehřáté trouby, ve které se bude péct 10 minut na 180 °C.
- Podávejte s dipy, které připravíte z jogurtu, tvarohu nebo krémového sýru, majonézy a bylinek.
Quiche
Quiche se vyslovuje kiš, jde o slaný koláč s různými náplněmi, oblíbený především ve Francii.
INGREDIENCE
Korpus
- 300 g hladké mouky
- 150 g másla
- 1 vejce
- 3 lžíce mléka
- sůl
Náplň
- 200 g slaniny
- 1 tymián
- 3 vejce
- 80 ml smetany
- 60 ml mléka
- česnek
- cibule
- olej
- sůl
- pepř
- 100 g sýru giuncata
POSTUP:
- Korpus: Ze všech přísad vypracujte těsto a nechte ho odpočinout 20 minut v lednici.
- Těstem vyložte koláčovou formu, dno propíchejte vidličkou.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut. Upečený korpus nechte vychladnout.
- Náplň: Na trošce oleje rozpusťte slaninu nakrájenou na kostičky, přidejte nakrájenou cibuli a česnek.
- Až cibule zesklovatí, odstavte pánev z plotny a nechte směs vychladnout.
- Smíchejte smetanu, mléko, sůl, pepř a vejce. Promíchejte s cibulovým základem a nalijte do korpusu.
- Posypejte nastrouhaným sýrem a pečte na 180 °C asi 25 minut.
Brioška
INGREDIENCE
Korpus
- 500 g hladké mouky
- 50 g másla
- 200 ml mléka
- 50 ml vody
- 2 vejce + 1 vejce na potření
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 7 g sušeného droždí
- sezamová semínka
Navrch na každou porci
- 100 g kozího sýru capriccio
- 20 g fíků
- pár vlašských ořechů
- lžička medu
POSTUP:
- Těsto: V polovině vlažného mléka rozmíchejte sušené droždí s cukrem a nechte asi 5 minut odstát.
- Ve zbývajícím mléce rozšlehejte vejce a ve vlažné vodě rozpusťte máslo.
- Mouku se solí prosejte do mísy a spolu s droždím, mlékem, vejci, vodou a máslem vypracujte hladké těsto, které bude asi 50 minut v teple pod utěrkou kynout.
- Z vykynutého těsta tvořte kuličky (bulky) asi ve velikosti tenisového míčku, které na plechu vyloženém pečicím papírem opět necháte asi 20 minut kynout.
- Pak briošky potřete rozšlehaným vejcem, posypte sezamovými semínky a pečte v dobře vyhřáté troubě na 200 °C asi 15 minut dozlatova.
- Dokončení: Opečte kozí sýr. Z briošek můžete vykrájet kolečka (lze nahradit toasty) a opéct je na másle, anebo je naplňte sýrem jako burgery.
- Nakonec sýr ozdobte fíky, ořechy a medem.