Hlavní obsah

Recepty na valentýnské menu plné afrodiziakálních surovin

Svátku sv. Valentýna nemusíte přikládat velkou váhu, ani za něj utrácet velké finanční sumy. Stačí si udělat v ten den čas a překvapit druhého nějakou dobrůtkou, která dodá snídani, obědu či večeři na významnosti.

Foto: Profimedia.cz

Láska prochází žaludkem

Článek

Návštěva restaurace zůstává kvůli opatřením letos i na svátek zamilovaných tabu, nicméně to neznamená, že se máte vzdát dobrého jídla z těch nejlepších surovin. Což takhle letos vyzkoušet společné vaření?

Jídlo tak bude okořeněné láskou, přičemž společná činnost prověří vaši schopnost spolupracovat. A navíc to může být i zábava a skvělá předehra pro večer plný intimností.

Při sestavování menu raději volte méně složitá jídla nenáročná na přípravu, abyste nakonec nestáli u plotny do deseti večer. Zkuste se zaměřit i na jednotlivé suroviny a upřednostněte ty s afrodiziakálními účinky, které povzbudí chuť na milování.

Patří mezi ně například chilli, chřest, zázvor, fíky, granátové jablko, šafrán, plody moře, špenát, čokoláda, med, ořechy a mnohé další.

Afrodiziaka - pomocníci, kteří do ložnice vrátí chtíč a touhu

Sex a vztahy

 Filety sardinek s pečivem, ricottou a sušenými rajčaty

Foto: archív firmy

Filety sardinek s pečivem, ricottou a sušenými rajčaty

INGREDIENCE

  • 2x 105 g Rio Mare filetů sardinek v olivovém oleji
  • bochník rustikálního chleba
  • 150 g ricotty
  • 50 g sušených rajčat konzervovaných v oleji
  • 1 větvička petrželky
  • pepř podle chuti

POSTUP: 

  • Nakrájejte chléb a opečte plátky na horké pánvi, dokud nezískají zlatavě hnědou barvu.
  • Nakrájejte sušená rajčata a petrželku, smíchejte s ricottou a rozetřete na plátky chleba.
  • Poklaďte každé crostini filetou sardinky.
  • Ochuťte černým pepřem a ozdobte několika větvičkami petrželky.

Špenátový krém s ricottou

Foto: laformaggeria.com

INGREDIENCE

  • 500 g čerstvého špenátu
  • 1 najemno nakrájená šalotka
  • 4 stroužky česneku
  • čerstvé máslo
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 150 g ricotty
  • sůl, pepř
  • nadrobno nasekané oregano
  • 4 plátky opečené pancetty

POSTUP: 

  • V hrnci rozehřejte máslo a zpěňte na něm cibuli s česnekem.
  • Přilijte vývar a nechte lehce provařit.
  • Poté vložte špenát. Pár lístků si nechte stranou na ozdobu.
  • Vařte dalších 10 minut.
  • Dochuťte smetanou, solí, pepřem a bylinkami.
  • Polévku rozmixujte na hustý krém.
  • Ricottu rozšlehejte se dvěma lžícemi smetany.
  • Na talíře tvořte dvěma lžičkami malé nočky.
  • Zalijte špenátovým krémem a ozdobte plátky pancetty a čerstvého špenátu.

Recepty na polévky, které v zimě přijdou vhod

Zdraví

Glazovaný losos s mangoldem

Foto: Vitana

Glazovaný losos s mangoldem

INGREDIENCE

  • 700 g filetu z lososa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka
  • 2 lžíce octa z červeného vína
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 400 g mangoldu nebo směsi listových salátů
  • 1 citron
  • 2 lžíce konopných semínek
  • špetka soli
  • špetka mletého černého pepře Vitana

POSTUP:

  • Nejprve jemně opečte konopná semínka na suché rozpálené pánvi a vysypte je do misky.
  • Poté na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje, do které vhoďte nakrájenou šalotku.
  • Opékejte asi 3 minuty. Do nadrobno nakrájené šalotky vmíchejte ocet z červeného vína a směs promíchejte.
  • Přidejte cukr s hořčicí. Dokud se vše dokonale nespojí, míchejte. Ochuťte solí a pepřem.
  • Glazé přelijte do nádoby, kterou můžete vzduchotěsně uzavřít, a vložte do lednice na 30–60 minut k odležení.
  • Filety osolte, opepřete a potřete je z obou stran polovinou připraveného glazé.
  • Na předehřáté pánvičce smažte lososa na středním plameni asi 5–10 minut.
  • Mangold nebo směs listových salátů jemně spařte a servírujte spolu s lososem.
  • Rub posypte konopnými semínky a pokapejte glazé.
  • Rybu můžete dochutit citronem.

Lanýžové risotto se salsicciou

Foto: Bohyně kuchyně, Olivum

Lanýžové rizoto

INGREDIENCE na 2 porce

  • 180 g rýže vhodné na risotto (carnaroli, arborio, vialone nano)
  • 2 šalotky
  • olivový olej Chiavalon Organic
  • 200 ml bílého vína, ideální Veltlínské zelené, Vinselekt Michlovský
  • masový nebo zeleninový vývar
  • Gran Moravia
  • máslo na dotvoření
  • 2 salsiccie
  • 1 lžička plátků černých lanýžů
  • sůl a pepř
  • špetka čerstvého tymiánu

POSTUP: 

  • Šalotku nakrájejte najemno. Kousky šalotky by měly být co nejvíce stejnoměrné, jinak se může stát, že část šalotky už bude lehce připálená a část ještě nebude správně zesklovatělá.
  • Nerezový hrnec, který by měl mít silnější dno, položte na plotnu, kterou jste zapnuli naplno. Nechejte ho zahřát, potom do hrnce nalijte 4 lžíce olivového oleje Chiavalon Organic. Hned nasypejte šalotku.
  • Teplotu můžete mírně ztlumit, ale ne příliš. Šalotku opékejte, až zesklovatí. K šalotce vsypejte připravenou suchou rýži.
  • Míchejte a nepřestávejte. Rýže během smažení změní barvu, trvá to asi dvě až tři minuty. Po celou dobu opravdu nesmíte přestat míchat, aby se rýže a šalotka nepřipálily. V této chvíli ochuťte solí a pepřem. 
  • Osmahnutou rýži zalijte vínem. Opět při plně zapnuté plotýnce. Míchejte a čekejte, až se všechno víno z rýže odpaří a v hrnci už nebude žádná tekutina. Teď přišel čas na horký vývar. Ten mějte v hrnci na vedlejší plotýnce a postupně ho přidávejte k rýži.
  • Přidejte vždy tolik, aby byla rýže těsně pod hladinou. Zrnka rýže nesmí čouhat ven, ale nesmí na nich být ani moc tekutiny. Protože když neodhadnete množství vývaru ke konci vaření risotta, tak se může stát, že budete čekat, až se tekutina vstřebá, aby risotto nebylo moc řídké, a mezitím se vám rýže rozvaří. Proto vždy přidávejte po jedné naběračce. Nezapomeňte míchat a nechejte vždy přidanou tekutinu vstřebat do rýže, a až následně přidejte další naběračku.
  • Nezapomínejte průběžně ochutnávat. Pokud pokrmu chybí sůl, dosolte co nejdříve, aby se vstřebala i do rýžových zrnek, a nejen do omáčky.
  • Míchání je také velice důležité. S tím, pokud možno, nepřestávejte. Po 10 minutách přidejte lanýžové plátky, pár kousků si nechejte na ozdobu. Můžete přidat i olej, ve kterém jsou lanýže naložené. 
  • Asi po 20 až 25 minutách by mělo být risotto hotové. Jestli už můžete přestat s vařením, zjistíte jedině ochutnáváním a zkoušením, je-li rýže už dost měkká. Neměla by určitě být příliš rozvařená.
  • Přichází finální dokončení mistrovského díla. Hotové risotto odstavte z plotny. Připravte si vychlazené máslo, několik kousků, a nastrouhaný parmazán. Tyto dvě suroviny přidejte do hrnce a intenzivně míchejte, dokud se máslo a sýr nerozpustí. Risotto se tímto ještě zahustí a dochutí. Ihned servírujte na nahřáté talíře. 
  • Zespodu talíře několikrát pořádně bouchněte dlaní, správně připravené risotto se vám po talíři krásně rozlije.
  • Ozdobte plátkem lanýže a dokřupava smaženými kousky salsiccie. Lehce posypejte čerstvým tymiánem a pokapejte olivovým olejem. Ihned podávejte.
Foto: archív firmy

Užijte si se svou drahou polovičkou pralinky s mléčnou čokoládou a lískovými oříšky Ferrero Rocher, třešeň s likérem v hořké čokoládě Mon Chéri či lískový oříšek v čokoládě Ferrero Küsschen, od 79 Kč

Recepty na lehké zahřívací menu

Zdraví

Čokoládový fondant, kávová zmrzlina, pečený banán, grepový přeliv od Pavla Berkyho

Foto: Pavel Berka

Čokoládový fondant, kávová zmrzlina, pečený banán, grepový přeliv od Pavla Berkyho

INGREDIENCE

Čokoládový fondant

  • 125 g hnědého cukru
  • 125 g tmavé čokolády 60%
  • 125 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 3 vejce

Kávová zmrzlina

  • 200 ml šlehačky
  • 200 g mascarpone
  • 50 g cukru
  • 150 ml uvařené kávy

Pečený banán s grepovým přelivem

  • 1 banán
  • 1 grep
  • sušená levandule
  • máslo

POSTUP:

  • Čokoládový fondant: Formičky na fondant vymažete máslem, vysypete cukrem a odložte zatím do lednice. Máslo spolu s nalámanou čokoládou rozpusťte ve vodní lázni.
  • V míse vyšlehejte vajíčka spolu s cukrem do pěny. Do vajíčkové směsi postupně přimíchejte mouku, poté i teplou, ne však horkou, čokoládovou směs.
  • Formičky vyndejte z lednice a naplňte čokoládovým těstem přibližně 1 cm pod okraj.
  • Pečte v troubě rozehřáté na 200 stupňů přesně 12 minut. Poté vyndejte a nechte zchladnout přibližně 10 minut při pokojové teplotě.
  • Kávová zmrzlina (doporučuji připravit den předem): Dvě lžičky kávy zalijte 1,5 dcl vroucí vody. V mixéru vyšlehejte vysokoprocentní smetanu spolu s cukrem do polotuha.
  • Šlehačka by měla mít krémovou konzistenci, ale neměla by být vyšlehaná do tuhé směsi.
  • V jiné misce smíchejte mascarpone spolu s vychladlou kávou. Poté do směsi postupně vmíchejte šlehačku. Směs nalijte do nízké skleněné nádoby a dejte do mrazáku přibližně na 3-4 hodiny.
  • Zmrzlinu vždy po dvaceti minutách vyberte a pomocí šlehací metly promíchejte. Tento postup zopakujte nejméně 3krát v první hodině mrazení.
  • Pečený banán, grepový přeliv: Šťávu z jednoho grepu vymačkejte do rendlíku. Přidejte květy levandule ze dvou stonků. Zasypte lžící hnědého cukru. Zamíchejte a na mírném ohni přiveďte k varu.
  • Za občasného míchání šťávu zredukujte do hustšího sirupu. Poté přeceďte a dejte stranou.
  • V pánvi rozehřejte lžíci másla. Banán nakrájejte na menší špalíky a na horkém másle opečte z každé strany dozlatova. Banán zbytečně neotáčejte, mohl by se rozpadnout.

Tip na servírování: Čokoládový fondant opatrně vyklopte na talíř. Dávejte přitom pozor, abyste nenarušili vrchní upečenou vrstvu těsta. Fondant je uvnitř stále tekutý. Navrch fondantu umístěte lžíci kávové zmrzliny. Vedle položte jeden kus opečeného banánu a přelijte grepovým sirupem.

Sněhová pusinka: Cukroví z bílků, které pro svou křehkost nikdy neomrzí

Vánoce

 Valentýnské cupcakes

Foto: Česká veganská společnost

INGREDIENCE

Na cupcakes

  • 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 a ¼ hrnku cukru krupice
  • ⅔ hrnku kakaa
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • ¾ hrnku rostlinného mléka
  • ¾ hrnku uvařené kávy
  • ⅓ hrnku oleje
  • 1 lžíce jablečného octa

Na krém

  • 1 plechovka kokosového krému nebo tuhé části kokosového mléka
  • 250 g kvalitní hořké čokolády

POSTUP:

  • V míse smíchejte všechny suché ingredience. V druhé míse promíchejte rostlinné mléko s octem a nechte 5 minut stát. Přimíchejte kávu s olejem a opatrně promíchejte se suchými surovinami.
  • Přendejte na muffinový plech s papírovými košíčky a pečte přibližně 20 minut na 180 °C. Nechte vystydnout.
  • V rendlíku ohřejte kokosové mléko, odstavte z plotny a přidejte nalámanou čokoládu. Vše důkladně promíchejte, dokud nezískáte hladký krém.
  • Krém dejte asi na hodinu do lednice, poté vyšlehejte.
  • Cupcakes zdobte krémem, lesním ovocem či srdíčkem z červené řepy.
Foto: archív firmy

Pokud budete chtít ušetřit čas, pak si zajděte pro Valentýnské duo caffé latte a cheesecake s jahodami do Costa Cofee, 99 Kč

Sedm jedinečných receptů na zdravé teplé saláty

Zdraví

Čokoládová pěna s malinami

Foto: Tesco

INGREDIENCE

  • 300 g čokolády
  • 160 g másla
  • 2 vejce
  • 120 g cukru
  • 40 g kakaa
  • pomerančový likér
  • máta
  • pomeranč
  • smetana
  • jahody
  • maliny

 POSTUP:

  • Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, přidejte máslo a šlehejte.
  • Pak přidejte žloutky, jemně nastrouhanou pomerančovou kůru a vymačkanou šťávu, přimíchejte kakao a pomerančový likér.
  • Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně vmíchejte do vychladlé směsi a zakápněte smetanou.
  • Servírujte ozdobené malinami nebo jiným ovocem a mátou.

Piškotové pusinky

Foto: Vitana

INGREDIENCE

  •  ⅓ hrnku hladké mouky
  •  ⅓ hrnku krystalového cukru
  • 1 sáček cukru s mandlovou příchutí
  • 3 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
  • malinový džem na potření
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • moučkový cukr na posypání

POSTUP:

  • Troubu předehřejte na 220 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem a pocukrujte.
  • Z bílků vyšlehejte sníh, po troškách přidejte krystalový cukr a cukr s mandlovou příchutí.
  • Vmíchejte žloutky a po lžících mouku. Po lžičkách rozdělte těsto na připravený plech a nechte dostatečné rozestupy, aby se piškoty nespekly.
  • Dejte na 7-8 minut do trouby a nechte vychladnout.
  • Ze smetany vyšlehejte šlehačku a dejte ji do zdobičky.
  • Z vychladlých piškotů vytvořte zhruba stejně velké dvojice.
  • Z každé dvojice pak spodní část potřete džemem, navrstvěte zdobičkou šlehačku, přiklopte horní částí a pocukrujte.
Foto: archív firmy

Edice pralinek z pravého alpského mléka s lískooříškovou krémovou náplní nejen pro zamilované. Na krabičku můžete napsat svůj milostný vzkaz. I love Milka box, 75 Kč

Recepty na nápadité pochoutky, které dodají energii

Móda a kosmetika

Panna Cotta

Foto: Labeta

Panna Cota

INGREDIENCE

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 10 g želatiny čiré Labeta (tj. půl balení)
  • 2 vanilinové cukry
  • čerstvé maliny nebo jiné (ideálně červené) ovoce

POSTUP:

  • Smetanu přiveďte k varu a rozpusťte v ní vanilinový cukr.
  • Promíchejte a odstavte z plotny.
  • Do horké smetany vmíchejte želatinu a šlehejte ručním šlehačem asi 1-2 minuty.
  • Hotovou směs rozlijte do studenou vodou vypláchnutých mističek a dejte ztuhnout do lednice alespoň na 4 hodiny.
  • Hotový dezert ozdobte rozmačkanými čerstvými malinami nebo jakýmkoliv jiným čerstvým ovocem.

Meruňková horká láska

Foto: Bartida

Obyčejná horká čokoláda už vás omrzela? Vyzkoušejte netradiční horkou čokoládu s meruňkami. Rozhodně nebudete litovat, až tuto dobrotu ochutnáte.

INGREDIENCE

  • 15 cl horké mléčné čokolády
  • 5 cl Bartida Meruňkovice
  • špetka pepře
  • 1cl vanilkového sirupu Giffard (může i nemusí být)

POSTUP:

  • Smíchejte horkou mléčnou čokoládu s meruňkovicí.
  • Poté přidejte špetku pepře a případně vanilkový sirup. 

Související články

Recepty na českou klasiku v módním převleku

Máte chuť pustit se do experimentu? Šéfkuchař zážitkové pražské restaurace Triton Tomáš Horák vás zve na kurz vaření. Ukáže vám, jak se dá připravit naše...

Recepty z tradiční thajské kuchyně

Jmenuje se Somrak Mika, ale všichni ji znají jako Thai babi. Tato úchvatná dáma a skvělá kuchařka, která v pražském Café Buddha představuje hostům autentickou...

Výběr článků

Načítám