Článek
Nenechte se odradit
Jsou suroviny jako tuňák a losos drahé? Ano, ale do sushi stačí velmi malé množství.
Ze 100 g tuňáka a 100 g lososa připravíte přibližně 36 kousků sushi a vejdete se do necelých dvou stovek. Další přísady pořídíte za velmi přijatelné ceny.
Základní příprava rýže
INGREDIENCE - 4 porce
- 400 g sushi rýže
- 440 g vody
Nálev
- 350 ml rýžového octa Mizkan
- 250 g cukru krystal
- 50 g soli
POSTUP:
- Rýži několikrát properte ve studené vodě.
- Nasypejte ji do hrnce a přilijte studenou vodu, tak aby sahala přibližně 1 cm nad povrch rýže. Nesolte! Nemíchejte!
- Hrnec přikryjte pokličkou a neodkrývejte ji po celou dobu přípravy.
- Prudce uveďte do varu, poté stáhněte teplotu a vařte 8 minut pozvolna bez nadzvedávání pokličky.
- Odstavte z plotny a nechte rýži 10 minut dojít. Objem se zvětší přibližně 2krát.
- Nálev Sushi Su: Ocet zahřejte na 50 °C, přidejte cukr a sůl, odstavte a míchejte, až se vše rozpustí.
- Nechte vychladit.
- Přebytek octa si můžete uskladnit v lednici na příště.
- Uvařenou ještě horkou rýži vyklopte do nekovové mísy a lehce do ní vmíchejte nálev (množství podle chuti). Nechte 5 minut odstát.
- Pak chlaďte občasným promícháním (Japonci používají vějíř). Rýže by měla být mírně lepkavá.
Základní příprava rolek
POSTUP:
- Obalte bambusovou rohožku dvěma vrstvami potravinové fólie. Obdélník řasy nori položte lesklou stranou dospod na bambusovou rohožku (Maki Su) a na řasu rozprostřete po celé ploše přibližně centimetrovou vrstvu rýže (asi 140 g), pak ji velmi tence potřete wasabi pastou.
- K okraji naskládejte náplň a zabalte váleček, pomocí podložky utahujte. Hotový váleček krájejte ostrým nožem namočeným ve vodě.
- Sushi vždy podávejte s wasabi, naloženým zázvorem a sójovou omáčkou.
Chef’s kabuki roll + Goma Wakame
INGREDIENCE
- 140 g sushi rýže
- 2 lžičky sýru Philadelphia (nebo japonské majonézy)
- 1 lžička sezamu
- špalíček salátové okurky (na nudličky)
- osminka avokáda (na plátky)
- plátek uzeného lososa (20 g) dovnitř
- plátek čerstvého syrového lososa (30 g) navrch
- 3 vařené krevety sushi ebi (podélně rozpůlené) nebo plátek syrového tuňáka
- 1 obdélník řasy nori
Salát wakame
- 200 g řas wakame
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce octa
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce sezamových semínek
POSTUP:
- Na rohožku s fólií rozprostřete rýži.
- Posypejte lžičkou sezamu a na rýži položte řasu.
- Potřete ji trochou sýra nebo majonézy. Na kraj obdélníku položte náplň.
- Zarolujte, tentokrát zůstane rýže vně.
- Krájejte na osm kusů, na každý položte plátek syrového lososa.
- Podávejte se salátem wakame.
Dolgan Barikov připravuje i verzi Pink Lady „Upgrade“, v níž povrch lososa ožehne plamenem.
Hoso Maki
INGREDIENCE
- 200 g rýže
- 2 obdélníčky řasy nori
- špalíček salátové okurky (35 g) na nudličky
- plátek čerstvého syrového lososa (35 g)
- nakládaná žlutá ředkev (35 g) na nudličky
Sushi připravíte podle základního receptu.
Maki jsou menší než jiné rolky, obsahují náplň z jednoho, max. tří komponentů. Můžete použít i tuňáka, krevety, mrkev, avokádo, surimi tyčinky, syrovou ředkev ap.
Sushi v tempuře
INGREDIENCE
- 8 ks Uro Maki rolls (= rolky s rýží vně, též uramaki)
Tempura
- 1 hrnek tempura mouky
- 1 hrnek ledové vody
- 1 vejce
- 1 l oleje na smažení
POSTUP:
- Připravte rolky, ty poté obalte v tempuře a zprudka osmažte v oleji.
- Tempura: Vejce ušlehejte v misce s hrnkem vody, zlehka zašlehejte mouku.
- Do těstíčka namáčejte rolky a osmažte je ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje.
Sushi bowl (rozbalené sushi)
INGREDIENCE
- uvařená ochucená sushi rýže
- 150 g syrového lososa
- 100 g syrového tuňáka
- 100 g nakládané žluté ředkve
- 100 g cherry rajčátek
- 1 mango
- 100 g fazolek edamame
- 1 avokádo
- 150 g salátové okurky
- 100 g wakame salátu
- 1 lžíce opražených černých a bílých sezamových semínek
- 150 g teriyaki omáčky
POSTUP:
- Do mísy rozprostřete rýži.
- Obložte ji uvedenými surovinami, doprostřed navrch přijde wakame salát.
- Vše posypejte sezamem a přelijte teriyaki omáčkou.
Může se vám hodit na Zboží.cz: