Článek
Máslové buchtičky s vanilkovým krémem
INGREDIENCE
Těsto
- 450 g hladké mouky
- 100 g másla + 50 g oleje a 50 g másla na vytření pekáče + 50 g másla na potření po pečení
- 42 g droždí (1 kostka)
- 80 g třtinového cukru
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- špetka soli
- kůra z jednoho citronu a pomeranče
Omáčka
- 650 ml mléka
- 1 vanilkový puding
- 3 lžíce cukru nebo medu
POSTUP:
- Droždí rozetřete s třtinovým cukrem, zalijte vlažným mlékem a nechte vzejít kvásek (asi 10-15 minut).
- Přidejte všechny ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto (nejlépe K-metlou v robotu – hnětači). Nechte přikryté v teple hodinu kynout.
- Z vykynutého těsta tvarujte na pomoučené ploše válečky o průměru 1,5-2 cm, nakrájejte je na stejné dílky, vytvarujte buchtičky a naskládejte je s malými mezerami do vymazaného pekáče.
- Každou buchtičku potřete svrchu i ze stran směsí oleje a másla. V pekáči je nechte dalších 15 minut kynout.
- Pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C přibližně 20 minut. Po upečení potřete rozpuštěným máslem. (Ve variantě pro dospělé doporučuje Dominika Tesařová přidat do másla rum.)
Na přelití uvařte řidší vanilkový pudink a každou porci buchtiček v hlubokém talíři přelijte.
Tipy na rychlý zdravý oběd do 30 minut
Zdraví
Red velvet – bezlepkový
INGREDIENCE
Těsto na korpus
- 330 g vaječných bílků
- 120 g cukru krystal
- 9 g červené gelové barvy
- 90 g jizerky (bezlepková směs, která nahradí mouku)
- 180 g mandlové mouky
- 180 g moučkového cukru
Krém
- 500 g Philadelphie (smetanový sýr)
- 500 g smetany
- 60 g moučkového cukru
POSTUP:
- Z bílků a cukru krystal ušlehejte sníh. Během šlehání postupně přidávejte gelovou barvu.
- Suché ingredience promíchejte vedle v míse a postupně je opatrně přidávejte do mísy s červeným sněhem. Vše je třeba míchat jemně, aby sníh nespadl.
- Těsto rozdělte do tří forem o průměru 20 cm a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut.
- Zatímco se peče korpus, ušlehejte všechny suroviny na náplň do hustého krému.
- Krém si rozdělte na tři části.
- Hotové vychladlé korpusy položte na sebe, ořízněte okraje tak, aby byly všechny placky stejné.
- Poté je položte vedle sebe a na každý díl nastříkejte nebo namažte krém.
- Sestavte dort a ozdobte ho čerstvými jahodami. Lze použít i jiné ovoce, nejlépe vypadá červené.
Recepty pro milovníky masa a české kuchyně
Zdraví
Lívance
INGREDIENCE
Těsto na lívance
- 250 g hladké mouky
- 25 g droždí
- 1 vejce
- 300 ml mléka
- 3 g soli
- 50 g změklého másla
- 30 g cukru
- 50 g sekaných mandlí
- olej na smažení
Krém
- 375 g zakysané smetany
- sáček vanilkového cukru
- citronová kůra
- ovoce
POSTUP:
- Z droždí, cukru a vlažného mléka nechte vzejít kvásek, poté ho smíchejte s ostatními surovinami na hladké řídké těsto a nechte ho 20 minut kynout.
- Lívance lijte naběračkou do pánve nebo lívanečníku s malým množstvím rozehřátého oleje.
- Zakysanou smetanu prošlehejte s vanilkovým cukrem a lívance tímto krémem ozdobte.
- Nakonec přidejte ovoce, báječné jsou čerstvé jahody nebo rozvar z borůvek.
Recepty na lahodné pokrmy z luštěnin
Zdraví
Vanilla mousse s jahodami
INGREDIENCE
Korpus
- 103 g bílků
- 53 g žloutků
- 180 g cukru krystal
- 180 g polohrubé mouky
- 83 g oleje
- 130 g vody
- 8 g kypřícího prášku
Krém
- 550 g smetany ke šlehání
- 100 g cukru
- 12 g želatiny
- vanilkový lusk (12 g)
Pusinky
- 90 g bílků
- 210 g cukru moučka
Na ozdobu
- 200 g bílé čokolády + červené potravinářské barvivo
- jahody
POSTUP:
- Korpus: Z bílků ušlehejte sníh.
- Do další mísy dejte šlehat žloutky, cukr a olej, do hmoty přilijte teplou vodu a dál šlehejte 10 minut. Na závěr přidejte mouku s kypřicím práškem.
- Těsto zlehka ručně promíchejte s vyšlehanými bílky. Hotové ho nalijte do vymazané a moukou vysypané formy o průměru 20 cm.
- Pečte v předem vyhřáté troubě na 175 °C přibližně 55 minut. Po upečení nechte korpus ve formě vychladnout.
- Krém: Část smetany (200 g) svařte s cukrem. Přidejte želatinu předem namočenou ve vodě a semínka vanilky, nechte vychladnout.
- Zbytek smetany (350 g) ušlehejte a šlehačku smíchejte s vychladlou směsí. Krémem potřete korpus (stále ve formě) a dort vložte na noc do mrazáku.
- Pusinky: Z bílků a cukru ušlehejte tuhý sníh. Sníh nastříkejte cukrářským sáčkem na plech vyložený pečicím papírem a pečte 45 minut na 100 °C. Když doba uplyne, vypněte troubu, ale neotvírejte ji, dokud pusinky nevychladnou.
- Dokončení: Druhý den vyndejte dort z formy a polijte ho čokoládou. Bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a obarvěte ji potravinářskou barvou. Povrch ozdobte jahodami a pusinkami.