Článek
Tortilly s trhaným kuřecím
INGREDIENCE
- 8 tortill
- maso z vařeného kuřete
- římský salát
- rajčatová salsa k podávání
Na dresink Ceasar
- 3 ančovičky (lze nahradit sardelovou pastou)
- 40 g strouhaného pecorina (nebo parmezánu ap.)
- 50 ml bílého vína
- po lžičce hrubozrnné a dijonské hořčice
- lžička majonézy
- šťáva z půlky citronu
- lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
POSTUP:
- Připravte si dresink: vše rozmixujte na hladkou směs.
- Římský salát vyperte a osušte, natrhejte.
- Maso z kuřete natrhejte nahrubo (po vláknech).
- Natrhané maso smíchejte se salátem a dresinkem.
- Směsí naplňte tortilly, zabalte je a zapečte v kontaktním grilu.
- Podávejte třeba s rajčatovou salsou.
Tip: Rajčatovou salsu můžete nahradit kvalitním kečupem.
Mrkev v hlavní roli: recept na polévku, hlavní chod či zákusek
Kuřecí vývar s kapáním
(V časové tísni můžete použít papiňák.)
INGREDIENCE
- 1 kuře
- 2 cibule
- 1 mrkev
- 1/4 bulvy celeru
- 1 petržel
- 6 kuliček pepře a nového koření
- 3–6 bobkových listů
- sůl
- libeček
- listová petržel (podle sezony, v zimě i sušené)
Kapání
- 2 vejce
- 50 g hladké mouky
- 50 ml mléka
- muškátový oříšek
- špetka soli
POSTUP:
- Očištěné a omyté kuře nebo slepici dejte do většího hrnce, zalijte vodou, přidejte v košíčku koření, osolte a zvolna vařte 2–3 hodiny.
- V polovině času přidejte kořenovou zeleninu. Uvařenou polévku sceďte.
- Maso oberte, zeleninu a část masa nakrájejte.
- (Větší část masa odložte stranou, naplníte jím třeba tortilly).
- Kapání: Vejce ušlehejte s moukou a muškátovým oříškem a přes cedník nakapejte do vývaru.
- Vařte přibližně dvě minuty.
- Nakonec do vývaru vraťte maso a zeleninu.
- Ozdobte petrželkou.
Koláč s drobenkou
(Můžete upéct už doma, vydrží vláčný dva tři dny.)
INGREDIENCE
- 3 vejce
- 250 ml mléka
- 250 ml oleje
- 250 g polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek
- 1 vanilkový cukr
- 450 g mražených meruněk
Na drobenku
- 180 g hrubé mouky
- 130 g krupicového cukru
- 75 g másla
POSTUP:
- Vejce ušlehejte s vanilkovým cukrem, přilijte vlažné mléko, pak postupně přisypávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Jako poslední přilijte olej.
- Vymažte si hlubší plech a vysypejte ho hrubou moukou (nebo použijte pečicí papír).
- Těsto nalijte na plech, navrch poskládejte meruňky a koláč posypejte drobenkou užmoulanou v ruce.
- Dejte do předehřáté trouby a pečte na 170 °C přibližně 35 minut. Chce to hlídat.
Buřtguláš
INGREDIENCE
- 1 kg špekáčků
- 500 g brambor
- 50 g špeku
- 4 lžíce sádla
- 2 velké cibule
- 4 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce drceného kmínu
- česnek
- majoránka
- pepř, sůl
- chleba k podávání
POSTUP:
- Na sádle si připravte nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte najemno nakrájený špek, po chvilce na kostky nakrájené špekáčky.
- Orestujte, zasypejte drceným kmínem, sladkou paprikou, rozmačkaným česnekem.
- Rychle zarestujte a zalijte hrnkem vody nebo vývaru.
- Rozmíchejte a po chvilce přidejte víc vody a syrové, na kostky nakrájené brambory.
- Zvolna vařte až do změknutí brambor.
- Nakonec dochuťte promnutou majoránkou, pepřem a solí.
- Nejlépe chutná s dobrým chlebem nebo topinkou.
Inspirace na odlehčený jídelníček pro lidi, kteří chtějí zredukovat váhu
Šoulet s kachním stehnem
INGREDIENCE
- 4 kachní stehna
- kmín
- 250 g krup
- 250 g hrachu
- 2 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- sádlo
- majoránka
- sůl
POSTUP:
- Hrách a kroupy každé zvlášť přes noc namočte.
- Oboje také zvlášť uvařte doměkka. Kroupy vařte zvolna, až se voda odvaří.
- Hrách po změknutí přeceďte.
- Na sádle orestujte cibulku dozlatova, pak přisypte uvařené kroupy. Dochuťte solí, majoránkou a česnekem.
- Nakonec přimíchejte hrách, společně prohřejte.
- Kachní stehna prosolte, okmínujte a vložte do pekáčku nebo do remosky.
- Mírně podlijte a pečte podle časových možností, buď na 200 °C přibližně 45 minut, nebo zvolna déle. (Konfitovaná nebo pomalu pečená stehna necháme na doma, až bude víc času.)
- Šoulet můžete podávat rovnou, na něj položte dozlatova upečená kachní stehna. Je možná taky varianta kachní maso obrat, smíchat se šouletem a dát zapéct.
Proč tento recept? Šoulet je jídlo, které se dá uvařit doma a na hory vzít zmražené. Pokud ho navaříte víc, z části snadno přichystáte velmi dobrou polévku, stačí chvilku povařit ve vodě a částečně rozmixovat. Dobře chutná i bez masa nebo s klobásou či párkem.
Kachní stehna nedají při přípravě moc práce, jsou dobrá i s chlebem a okurkou. Jde opravdu o velmi jednoduché jídlo. Můžete jich upéct víc a druhý den z masa připravit sendviče.