Článek
Kuře se šafránovým rizotem a chřestem
INGREDIENCE
Na maso
- 4 kusy kuřecích prsou
- sůl a pepř
Na rizoto
- 60 g másla
- olivový olej
- 1 větší cibule nebo 3 šalotky
- 300 g rýže
- 160 ml suchého bílého vína
- 1 l kuřecího vývaru
- špetka šafránu
- 1 svazek zeleného chřestu (asi 300 gramů)
- 60 g nastrouhaného parmazánu
- sůl a pepř
POSTUP:
- Kuřecí prsa osolte, opepřete a zprudka orestujte.
- Pak je vložte do pekáče a v předehřáté troubě při teplotě 180 °C pečte asi 30 minut.
- Mezi tím si připravte šafránové rizoto.
- Na másle a olivovém oleji zpěňte cibuli nakrájenou najemno. Přidejte rýži a orestujte.
- Zalijte ji vínem, nechejte vyvařit alkohol, poté postupně přilévejte vývar se šafránem.
- Nechte vše vařit asi 12 minut.
- Chřest očistěte, zdřevnatělé konce odstraňte a nakrájejte na kousky. Ty blanšírujte v horké vodě a přidejte společně s parmazánem k rýži. Vše osolte a opepřete.
- Na talíře naneste rizoto a na ně položte kuřecí prsa.
Letní smetanové recepty
Topinamburová polévka
INGREDIENCE
- 1 kg topinamburů
- 1 bulva fenyklu
- 2 řapíkaté celery
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 2 snítky rozmarýnu
- 1 lžíce mletého koriandru
- 1 l vody (zeleninového nebo kuřecího vývaru)
- sůl
- mletý pepř
- 100 ml sladké smetany
POSTUP:
- Topinambury oloupejte a nakrájejte na kostičky, fenykl nařežte na proužky a celer oloupejte a nasekejte na kostičky.
- Na olivovém oleji zpěňte cibuli i jarní cibulku nakrájenou nadrobno a česnek nakrájený na plátky a vše nechte zesklovatět.
- Pak přidejte topinambur, fenykl a celer.
- Vše ochuťte lístky rozmarýnu a koriandrem a restujte asi 5 minut.
- Poté jídlo zalijte horkou vodou nebo vývarem.
- Vařte zhruba 20 minut, až zelenina změkne.
- Potom vše rozmixujte do hladkého krému, osolte a opepřete podle chuti a zjemněte smetanou.
- Na talířích posypejte čerstvým koriandrem.
TIP: Pokud chcete mít polévku hustější, můžete přidat i brambory.
Recepty, které zabodují na každé grilovací party
Tartaletky s citronovým krémem
INGREDIENCE
Na křehké těsto
- 140 g másla
- 70 g moučkového cukru
- citronová kůra (citronový olej)
- 2–3 žloutky (60 g)
- 210 g hladké mouky
- špetka soli
Na citronový krém
- 4 žloutky
- 70 g třtinového cukru
- 70 ml citronové šťávy
- 50 g másla
- nastrouhaná kůra ze 2 citronů
- 250 g mascarpone
- moučkový cukr
POSTUP:
- Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, až se suroviny spojí.
- Pak přisypejte mouku se solí a krátce šlehejte, až vznikne „drobenka“.
- Hmotu dejte na lehce pomoučněnou plochu a zpracujte do kompaktního těsta, aniž byste přidávali mouku.
- Hotové těsto zabalte do folie a dejte na 15 až 20 minut vychladit do lednice.
- Pak těsto rozválejte a lehce vmáčkněte do 9 vymazaných malých forem na tartaletky nebo do jedné koláčové o průměru 25 cm a upravte okraje.
- Těsto přikryjte kouskem pečicího papíru a ten vyložte suchými luštěninami.
- Pečte v předehřáté troubě při teplotě 180 °C asi 10 až 15 minut dozlatova. Délka pečení je závislá na velikosti formiček, velká koláčová forma bude chtít o pár minut déle.
- Tartaletky nechte chvilku vychladnout, sejměte papír s luštěninami a opatrně je vyklopte (pozor, jsou velmi křehké).
- Po úplném vychladnutí je můžete cukrářským sáčkem naplnit krémem.
- Pak je nechejte vychladit a ozdobte malinami či jiným ovocem.
- Připravte si krém. Žloutky, třtinový cukr, citronovou šťávu a kůru a máslo smíchejte a ve vodní lázni za občasného míchání zahřívejte tak dlouho, dokud se nevytvoří hustá kaše.
- Pak vmíchejte mascarpone s trochou moučkového cukru a vyšlehejte do krému.
TIP! Citrony dobře omyjte a kůru nastrouhejte na nejjemnějším struhadle, aby se nastrouhala pouze žlutá část kůry, protože bílá vrstva je hořká a krém by se mohl znehodnotit.
Lehké recepty ze středomořské kuchyně
Domácí chléb se sádlem a škvarky
INGREDIENCE
Na chléb
- 300 g pšeničné hladké mouky
- 300 g chlebového kvásku
- 170 ml vlažné vody
- kmín
- sůl
Na sádlo a škvarky
- 2 kg hřbetního sádla bez kůže nakrájeného na kostičky 2 x 2 cm
- 250 ml vody
- sůl
POSTUP:
- Do mísy přesejte asi polovinu mouky, přilijte vlažnou vodu a přidejte kvásek, hrstičku kmínu a dvě špetky soli.
- Míchejte těsto asi 5 minut.
- Přikryjte ho a nechte v teple asi hodinu odpočinout.
- Poté ho vyjměte na pomoučněný vál, zapracovávejte zbývající mouku, dlaní hněťte těsto, překlápějte ho, až se těsto nelepí.
- Pak ho přikryjte a nechte kynout na ošatce asi 2 až 5 hodin.
- Každou půl hodinu ho párkrát překlopte.
- Nakonec těsto přendejte na vymazaný a pomoučený plech a postříkejte rozprašovačem slanou vodou.
- Do předehřáté trouby při teplotě 260 °C nalejte na dno trouby asi 150 ml vody a pečte, dokud kůrka nezačne hnědnout.
- Pak snižte teplotu na 180 °C a pečte asi 35 až 40 minut.
- Po vyjmutí z trouby chléb opět postříkejte rozprašovačem se slanou vodou a několik hodin počkejte, než vychladne.
- Postup na sádlo a škvarky. Ve vyšším hrnci zalijte kostky sádla vodou a na vysokém ohni vařte 30 minut, až pustí tuk.
- Občas odškrabujte ode dna.
- Pak zmírněte plamen a zahřívejte dalších 60 minut.
- Až sádlo přestane pěnit, odpařila se veškerá voda.
- Sejměte ho z ohně a nechte 30 minut dojít – škvarky by měly během této doby zezlátnout.
- Přeceďte a škvarky na cedníku trochu zmáčkněte, aby vyteklo přebytečné sádlo.
- Pak uchovejte buď zvlášť sádlo a škvarky – v tom případě ho nesolte, nebo osolte část sádla a promíchejte ho se škvarky a rozdělte do sklenic.
- Až začne směs tuhnout, znovu ji zamíchejte, aby škvarky nezůstaly u dna.
- Sádlo namažte na chléb, opepřete a posypejte jarní cibulkou.
TIP! Rozprašovačem můžete stříkat kůrku chleba i v průběhu pečení. Poměr mouky si každý zvolí podle svého. Lze přidat i libovolná semínka, ta je ovšem třeba předem namočit, jinak se těsto vysuší.