Článek
Krémová polévka s lanýžovou sedlinou, žampiony a brambory
INGREDIENCE
- 250 g cibule
- 200 ml smetany 33%
- 500 ml perlivé Mattoni
- 2 bobkové listy
- 50 g másla
- 30 g cukru
- 20 ml jablečného octa
- 80 g žampionů
- 100 g brambor
- sůl
Sedlina
- 3 vejce
- 50 ml smetany
- 25 g lanýžové pasty
- máslo na vymazání formiček
- sůl
Koprový olej
- 30 ml rostlinného oleje
- 20 g kopru
POSTUP:
- Tenké plátky cibule nechte zesklovatět na másle.
- Přidejte bobkový list a zalijte octem.
- Poté přilijte mattonku a základ provařte.
- Zjemněte smetanou, osolte, ocukrujte, vyjměte bobkový list a důkladně rozmixujte.
- Je-li krém řídký, přidejte pár kostek uvařených brambor.
- Nakonec ho přeceďte přes cedník, aby měl hladkou konzistenci. Oloupané brambory nakrájené na kostky uvařte zvlášť v osolené vodě.
- Žampiony nakrájejte na plátky, můžete je orestovat na másle.
- Sedlina: Z vajec, lanýžové pasty, smetany a špetky soli ušlehejte směs, kterou nalijete do formiček vymazaných máslem a uvaříte v páře.
- Koprový olej: Kopr rozmixujte s olejem a pečlivě přeceďte přes plátýnko.
- Servis: Do talíře položte vaječnou sedlinu, brambory, žampiony (syrové nebo orestované) a vše zalijte krémovou polévkou. Bohatě zakápněte koprovým olejem a ozdobte snítkou kopru.
Tip: Lanýžová pasta je mimořádná ingredience, koupíte ji v e-shopech (pohlídejte procento lanýžů ve směsi), skleničku za dvě stě až tři sta korun. Je to moc? Vaječnou sedlinu dobře ochutí i muškátový oříšek.
Inspirace na letní sladká jídla, která neomrzí
Konfitované kachní stehno s karlovarským knedlíkem, červeným zelím a marinovaným fenyklem
INGREDIENCE
- 4 kachní stehna
- 400 g kachního sádla (lze použít několikrát, je třeba dávat pozor, aby nebylo přesolené)
- 5 g česneku
- snítka tymiánu
- pepř, sůl
Zelí
- 300 g syrového červeného zelí
- 40 g cukru
- 1 g skořice (vcelku)
- 50 ml červeného vína
- 10 ml jablečného octa
- sůl
Fenykl
- 40 g fenyklu
- 10 ml jablečného octa
- 10 ml vody
- 10 g cukru
- pomerančová šťáva
Karlovarský knedlík
- 150 g toastového chleba (mírně suchý)
- 2 vejce
- muškátový oříšek
- 10 g nati hladkolisté petržele
- sůl, pepř
POSTUP:
- Ondřej Koráb konfituje kachní stehna vykostěná, sešitá jehlou s potravinářskou nití do tvaru koule.
- Kachní stehna osolte a opepřete a ponořte do kachního sádla s tymiánem, česnekem a solí. Konfitujte 12 hodin na 90 °C.
- Zelí: Z cukru připravte světle hnědý karamel a do něj vložte na tenké plátky nakrájené zelí, nechte rozpustit karamel a zalijte ho jablečným octem a červeným vínem. Přidejte skořici a vařte, dokud se nevypaří tekutina. Poté vyndejte skořici a osolte.
- Marinovaný fenykl: Fenykl nakrájejte na tenké plátky, zalijte nálevem připraveným z uvedených přísad, nechte odležet. Z fenyklu můžete umixovat pyré.
- Karlovarské knedlíky: Toustový chleba nakrájejte na menší proužky. Smíchejte se žloutky, solí, pepřem, nasekanou petrželkou, muškátovým oříškem a vyšlehanými bílky. Směs utáhněte do válečku v potravinářské fólii. Vařte zvolna 9 minut v osolené vodě.
Recepty s vůní moře
Lososový pstruh s pečeným květákem, brandadou a s omáčkou z jablek
INGREDIENCE
- 600 g lososového pstruha
- 20 ml rostlinného oleje
- 50 g másla
- sůl
Omáčka
- 50 g cibule
- 150 ml jablečného džusu
- 40 g másla
- 1 bobkový list
Květák
- 150 g květáku
- 20 ml jablečného octa
- 10 g cukru
- 300 ml vody
- 20 ml oleje
Brandada
- 300 g brambor (varný typ C)
- 50 ml smetany
- 20 g másla
- 70 g ořezu z ryby
- sůl
- 60 g slanorožce k podávání (místo slanorožce lze použít jarní cibuli, mangold nebo špenát)
POSTUP:
- Ryba: Lososového pstruha očistěte a nafiletujte. Ořez odložte stranou. Filety osolte a opečte na rozpáleném oleji s máslem, kůží dospod dozlatova.
- Brandada: Oloupané brambory uvařte v osolené vodě, sceďte, propasírujte, přidejte máslo a smetanu, osolte a ušlehejte kaši. Orestujte ořez z ryby (bez kůže a bez kostí), rozmixujte dohladka a vmíchejte do bramborové kaše.
- Omáčka: Na másle zpěňte cibuli, zalijte ji jablečným džusem a s bobkovým listem redukujte na 1/3. Vyndejte bobkový list, přeceďte a před podáváním do horké redukce pomalu vmíchejte máslo.
- Květák nakrájený na plátky uvařte ve vodě ochucené octem, cukrem a solí. Před podáváním plátky opečte na oleji. Slanorožec uvařte v osolené vodě.
- Servis: Na talíř dejte bramborovou kaši (brandadu), na ni položte rybu, zalijte omáčkou a ozdobte květákem a slanorožcem. Brandada (brandade) je pyré či emulze z ryby, tuku (másla či oliv. oleje) a brambor.
- Slanorožec: Bylinka připomínající mořské řasy; roste na mořském pobřeží ve Středomoří a u Atlantického oceánu.
Oblíbené recepty z české kuchyně s pivem od Fleků
Dort Pupp
INGREDIENCE
- 130 g másla, změklého
- 65 g moučkového cukru
- 8 vajec
- 100 g rozmixované čerstvé pomerančové kůry nastrouhané
- 170 g krupicového cukru
- 135 g hladké mouky
- 170 g strouhaného kokosu
- 4 g kypřicího prášku do pečiva
- 100 ml Becherovky
- 120 g meruňkového džemu + hrst kandované pomerančové kůry
- čokoládová poleva
- tuk a mouka na vymazání formy
- šlehačka k podávání
POSTUP:
- Máslo vyšlehejte do pěny, zašlehejte moučkový cukr, žloutky a pomerančovou kůru.
- V jiné míse ušlehejte sníh z bílků s krupicovým cukrem.
- Bílky opatrně zapracujte do žloutkové směsi, nakonec vmíchejte mouku promíchanou s kypřicím práškem a jemně opražený strouhaný kokos.
- Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 25 cm.
- Těsto urovnejte a mírně vetřete směrem k okrajům. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C.
- Pečte 40 minut nebo dokud špejle nevyjde suchá. Korpus nechte vychladnout, rozkrojte ho na tři placky, pokropte Becherovkou a slepte džemem, který rozmixujete s pomerančovou kůrou.
- Dort potřete i svrchu, pod čokoládu.
- Po zatuhnutí polijte dort čokoládovou polevou.
- Podávejte se šlehačkou. Můžete péct také na plechu vyloženém pečicím papírem a po vychladnutí vykrájet malé dortíčky.