Hlavní obsah

Recepty na báječné Vilémovo pečivo

Poděbradské Vilémovo pekařství je vyhlášené po celé republice. Pusťte se do práce s vynikajícím pekařem Petrem Šťastným a dopřejte si tu nádhernou vůni i chuť tradičního pečiva u vás doma.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dalamánky

Článek

Dalamánky

INGREDIENCE

  • 700 g hl. pšeničné mouky
  • 300 g žitné mouky
  • 25 ml octa
  • 750 ml vody cca 30 °C teplé
  • 26 g droždí
  • 5 g celého kmínu
  • 8 g mletého fenyklu
  • 20 g soli
  • hrubozrnná sůl
  • žitná mouka
  • celý fenykl na posypání

POSTUP:

  • Smíchejte vlažnou vodu s droždím (nejlepší je použít hnětač), přidejte ocet a mouku a vypracujte těsto.
  • Míchejte ho tři minuty, pak přidejte sůl, kmín a mletý fenykl.
  • Nechte zakryté asi 20 minut v teple kynout, dokud se objem těsta nezdvojnásobí.
  • Vytvarujte bochánky a nechte je kynout dalších 15 minut.
  • Vytvarujte dalamánky, uprostřed je rozřízněte a rozložte je na plech.
  • Posypejte kmínem, hrubozrnnou solí a zaprašte lehce žitnou moukou.
  • Plech vložte do rozpálené horkovzdušné trouby. (Kdo nemá horký vzduch, přidá do trouby misku s vodou na 5 min. před pečením, aby se udělala pára. Před samotným pečením misku vyndejte.)
  • Dalamánky pečte na 230 °C po dobu 15-20 minut.
Název dalamánek zanechala v Čechách francouzská vojenská posádka usazená v polovině 18. století v Praze. Malé bochánky nazývali vojáci pain d'Allemagne - německý chléb.

Mrkev v hlavní roli: recept na polévku, hlavní chod či zákusek

Móda a kosmetika

Housky a rohlíky

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

Na housky

  • 1 kg hl. mouky
  • 125 g másla
  • 42 g droždí
  • 600 ml vlažného mléka
  • 12,5 g soli
  • hrubozrnná sůl a kmín na posypání

Na rohlíky

  • 400 g hl. mouky
  • 40 g vepřového sádla
  • 20 g droždí
  • 200 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 10 g soli
  • hrubozrnná sůl a mák na posypání
  • vejce na potření

POSTUP:

  • Postup je stejný pro housky i rohlíky: Smíchejte mouku, mléko a droždí.
  • Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto, poté přidejte tuk a sůl (do těsta na rohlíky vejce) a propracujte těsto.
  • Nechte kynout zhruba 20 minut.
  • Rozdělte vždy na deset bochánků a ty nechte znovu kynout cca 15 minut.
  • Vytvarujte pečivo, potřete ho rozšlehaným vejcem se špetkou soli a posypejte hrubozrnnou solí a kmínem nebo mákem.
  • Pečte bez páry na 230 °C po dobu 17-20 minut dozlatova.

Recepty na oblíbené sendviče a chuťovky

Zdraví

Loupáky

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

  • 450 g hl. mouky
  • 60 g cukru
  • 50 g vepřového sádla
  • 26 g droždí
  • 300 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 6 g soli
  • vejce a mléko na potření
  • mák na posypání

POSTUP: 

  • Smíchejte mouku, mléko a droždí.
  • Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto, poté přidejte vejce s cukrem, a nakonec sádlo a sůl.
  • Vypracujte těsto a nechte ho kynout zhruba 20 minut.
  • Těsto rozdělte na deset bochánků a ty nechte znovu kynout cca 15 minut.
  • Vytvarujte loupáky tak, že každý bochánek rozválíte přibližně do trojúhelníkového tvaru a trojúhelníky stočíte.
  • Plech s loupáky potřete žloutkem s mlékem a špetkou soli.
  • Posypané mákem vložte do rozpálené trouby.
  • Pečte bez páry na 230 °C po dobu 5 minut, poté snižte teplotu na 200 °C a upečte dozlatova.
Špetka soli ve vejci s mlékem při potření před pečením dodá loupákům lesk.

Chleba

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

  • 350 g hl. pšeničné mouky
  • 250 g žitné chlebové mouky
  • 35 ml octa
  • 350 ml vody cca 30 °C teplé
  • 26 g droždí
  • 2 g celého kmínu
  • 3 g drceného kmínu
  • 16 g soli

POSTUP:

  • Smíchejte vlažnou vodu s droždím, přidejte ocet a mouky a vypracujte těsto (nejlepší je použít hnětač).
  • Míchejte ho tři minuty, pak přidejte sůl a kmín a pak alespoň 10 minut ještě míchejte.
  • Těsto nechte zakryté asi 20 minut v teple kynout, dokud se jeho objem nezdvojnásobí.
  • Vytvarujte bochánek a nechte ho kynout dalších 15 minut.
  • Plech s chlebem vložte do rozpálené trouby (kdo nemá horký vzduch, přidá do trouby misku s vodou) a pečte 40 minut na 250 °C.
Pokud byste si doma chtěli upéct kváskový chléb, ve Vilémově pekařství vám dají kvásek.

Výběr článků

Načítám