Článek
Dalamánky
INGREDIENCE
- 700 g hl. pšeničné mouky
- 300 g žitné mouky
- 25 ml octa
- 750 ml vody cca 30 °C teplé
- 26 g droždí
- 5 g celého kmínu
- 8 g mletého fenyklu
- 20 g soli
- hrubozrnná sůl
- žitná mouka
- celý fenykl na posypání
POSTUP:
- Smíchejte vlažnou vodu s droždím (nejlepší je použít hnětač), přidejte ocet a mouku a vypracujte těsto.
- Míchejte ho tři minuty, pak přidejte sůl, kmín a mletý fenykl.
- Nechte zakryté asi 20 minut v teple kynout, dokud se objem těsta nezdvojnásobí.
- Vytvarujte bochánky a nechte je kynout dalších 15 minut.
- Vytvarujte dalamánky, uprostřed je rozřízněte a rozložte je na plech.
- Posypejte kmínem, hrubozrnnou solí a zaprašte lehce žitnou moukou.
- Plech vložte do rozpálené horkovzdušné trouby. (Kdo nemá horký vzduch, přidá do trouby misku s vodou na 5 min. před pečením, aby se udělala pára. Před samotným pečením misku vyndejte.)
- Dalamánky pečte na 230 °C po dobu 15-20 minut.
Název dalamánek zanechala v Čechách francouzská vojenská posádka usazená v polovině 18. století v Praze. Malé bochánky nazývali vojáci pain d'Allemagne - německý chléb. |
Mrkev v hlavní roli: recept na polévku, hlavní chod či zákusek
Móda a kosmetika
Housky a rohlíky
INGREDIENCE
Na housky
- 1 kg hl. mouky
- 125 g másla
- 42 g droždí
- 600 ml vlažného mléka
- 12,5 g soli
- hrubozrnná sůl a kmín na posypání
Na rohlíky
- 400 g hl. mouky
- 40 g vepřového sádla
- 20 g droždí
- 200 ml vlažného mléka
- 1 vejce
- 10 g soli
- hrubozrnná sůl a mák na posypání
- vejce na potření
POSTUP:
- Postup je stejný pro housky i rohlíky: Smíchejte mouku, mléko a droždí.
- Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto, poté přidejte tuk a sůl (do těsta na rohlíky vejce) a propracujte těsto.
- Nechte kynout zhruba 20 minut.
- Rozdělte vždy na deset bochánků a ty nechte znovu kynout cca 15 minut.
- Vytvarujte pečivo, potřete ho rozšlehaným vejcem se špetkou soli a posypejte hrubozrnnou solí a kmínem nebo mákem.
- Pečte bez páry na 230 °C po dobu 17-20 minut dozlatova.
Recepty na oblíbené sendviče a chuťovky
Zdraví
Loupáky
INGREDIENCE
- 450 g hl. mouky
- 60 g cukru
- 50 g vepřového sádla
- 26 g droždí
- 300 ml vlažného mléka
- 1 vejce
- 6 g soli
- vejce a mléko na potření
- mák na posypání
POSTUP:
- Smíchejte mouku, mléko a droždí.
- Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto, poté přidejte vejce s cukrem, a nakonec sádlo a sůl.
- Vypracujte těsto a nechte ho kynout zhruba 20 minut.
- Těsto rozdělte na deset bochánků a ty nechte znovu kynout cca 15 minut.
- Vytvarujte loupáky tak, že každý bochánek rozválíte přibližně do trojúhelníkového tvaru a trojúhelníky stočíte.
- Plech s loupáky potřete žloutkem s mlékem a špetkou soli.
- Posypané mákem vložte do rozpálené trouby.
- Pečte bez páry na 230 °C po dobu 5 minut, poté snižte teplotu na 200 °C a upečte dozlatova.
Špetka soli ve vejci s mlékem při potření před pečením dodá loupákům lesk. |
Chleba
INGREDIENCE
- 350 g hl. pšeničné mouky
- 250 g žitné chlebové mouky
- 35 ml octa
- 350 ml vody cca 30 °C teplé
- 26 g droždí
- 2 g celého kmínu
- 3 g drceného kmínu
- 16 g soli
POSTUP:
- Smíchejte vlažnou vodu s droždím, přidejte ocet a mouky a vypracujte těsto (nejlepší je použít hnětač).
- Míchejte ho tři minuty, pak přidejte sůl a kmín a pak alespoň 10 minut ještě míchejte.
- Těsto nechte zakryté asi 20 minut v teple kynout, dokud se jeho objem nezdvojnásobí.
- Vytvarujte bochánek a nechte ho kynout dalších 15 minut.
- Plech s chlebem vložte do rozpálené trouby (kdo nemá horký vzduch, přidá do trouby misku s vodou) a pečte 40 minut na 250 °C.
Pokud byste si doma chtěli upéct kváskový chléb, ve Vilémově pekařství vám dají kvásek. |