Článek
Soba nudle s hovězím (Soba Beef)
INGREDIENCE
- 250 g hovězího krku
- olej (slunečnicový, řepný)
- 30 ml sójové omáčky (cca 2 polévkové lžíce)
- 30 ml mirinu (sladké rýžové víno na vaření)
- 30 ml saké
- 30 g cukru
- 30 ml vody
- 1 větší žlutá cibule nakrájená na tenké plátky
- 100 g zelených fazolek
- 60 g kukuřice
- 60 g sójových klíčků (mungo klíčky)
- 250 g soba nudlí, sezam, jarní cibulka
POSTUP:
- Než začnete krájet maso, vložte ho na chvíli do mrazáku, to vám umožní nakrájet velmi jemné plátky.
- Fazolky vařte 5 minut, na poslední chvilku přidejte sójové klíčky, aby lehce změkly. Hned sceďte a propláchněte studenou vodou.
- Do stejného hrnce dejte vařit vodu na nudle.
- Na oleji orestujte nakrájenou cibuli, přidejte na tenko nakrájené plátky hovězího a nechte ho zatáhnout. Přilijte sójovou omáčku, mirin, cukr, saké a chvilku povařte. Nakonec zalijte trochou vody a sundejte z plotny.
- Soba nudle vložte do vroucí vody a uvařte je podle návodu na obalu, na skus. Poté je sceďte a opláchněte pod proudem studené vody. Pro nás je to nezvyklé, ale soba se jedí studené.
- Nakonec na talíři smíchejte uvařené soba nudle s kukuřicí a sójovými výhonky, přidejte maso, fazolky, na závěr vše lehce posypte sezamem a nakrájenou jarní cibulkou.
Letní závitky (Summer Rolls)
INGREDIENCE
Na závitky
- 6 ks rýžového papíru
- 20 g nati koriandru
- 10 g máty
- 50 g modrého hrozna
- 3 ks zelených chilli papriček (nejlépe „bird”)
- 150 g salátu (římský, ledový)
- 250 g krevet nebo hovězího steaku
- 1 mango
- dle chuti paprika
- papája
- mrkev, sója, výhonky atd.
Na omáčku „Nam Pla”
- 30 g cukrového sirupu
- 60 g rybí omáčky
- 120 g limetové šťávy
- 3 chilli papričky
- 10 g nati koriandru
- stroužek česneku
POSTUP:
- Nejprve připravte Nam Pla: Smíchejte tekuté přísady a přidejte do nich nadrobno nasekaný česnek, koriandr a chilli.
- Na rolky nakrájejte všechny ingredience, ručně natrhejte mátu a koriandr a ogrilujte maso či mořské plody.
- Do velkého hlubokého talíře nalijte trochu vody, v té roztočte rýžový papír - každý plát zvlášť. Papír rozložte na vlhkou utěrku. Položte na něj salát a všechny další přísady.
- Poté rýžový papír zabalte do závitků, pevně stáhněte zpětným pohybem.
- Do náplně můžete přidat červenou řepu či tuňáka (syrového nebo z konzervy), do dresinku pro změnu najemno nakrájenou čerstvou mátu, zázvor či okurku.
Poké s lososem a tuňákem (Salmon & Tuna Poké)
V současné době je poké trendy pokrmem. Nejedná se však pouze o módu. Toto havajské jídlo má tradici, připravovali je již původní obyvatelé Polynésie. Nyní ožívá ve všech koutech světa. Poké bowl jsou misky naplněné rýží, syrovými rybami, zeleninou, bylinkami a ovocem.
„Jejich příprava je rychlá, dá se různě kombinovat, navíc se jedná o velmi zdravý pokrm,“ dodává executive chef Štěpán Návrat z Café Buddha.
INGREDIENCE
Na poké
- 200 g uvařené japonské „sushi“ rýže
- 200 ml rýžového octa
- 80 g cukru
- 15 g soli
- 40 g tuňáka sashimi
- 40 g lososa
- 30 g salátu frissé/dubový/ledový
- 1/8 avokáda, kousek manga
- kousek červené řepy na julliene plátky
- 20 g edamame (nezralé sójové boby)
- 20 g okurky
- ředkvičky
- zelenina dle sezony
- teriyaki omáčka
- sezam
- řasa nori
Na ponzu omáčku
- 100 ml sójové omáčky kikkoman
- 100 ml yuzu šťávy (možno nahradit šťávou z limety a pomeranče)
- 50 ml mirinu (sladké rýžové víno saké)
- Pokročilí mohou přidat 20 g bonita (katsuobushi – sušený tuňák)
- 20 ml rýžového octa Mizkan
- špetku kajenského pepře
- růžový pepř
- špetku kůry z limetek
POSTUP:
- Předem uvařte japonskou rýži, poměr s vodou 1:1.
- Po uvaření ji ochuťte octovým nálevem „sushi su“. Namíchejte ponzu dresink a marinujte v něm syrové ryby nakrájené na kostičky.
- Dále nakrájejte všechny ingredience (kostičky, julliene proužky, plátky apod.).
- Připravte si větší misku, do které dáte teplou rýži, na ni rozložíte dokola veškeré přísady a marinované ryby.
- Vše na závěr posypejte praženým sezamem, bonitem (katsuobushi) a nastříhanou řasou nori.
Žluté thajské kari (Thai Yellow Curry Beef od thajské babičky Lucky)
INGREDIENCE
- 40 g galangy, krájené najemno
- 7 ks kafírového listu (limetkového)
- 10 g thajského koriandru, kořenů nebo lístků a stonků
- 1 lžičky krevetové pasty (kdo chce)
- 1 šálku vody, olej
- 1 lžička koriandrových semínek
- 1 lžička bílého pepře
- 1 lžička římského kmínu
- 10 žlutých velkých chilli „birds eye“
- 2 malé chilli papričky
- 4 stroužky česneku
- 10 g thajské bazalky
- 250 g šalotky
- 4 celé stonky citronové trávy
POSTUP:
- Rozehřejte velkou nepřilnavou pánev, poté ztlumte výkon na minimum a pomalu přidávejte: koriandrová semínka, kmín, bílý pepř.
- Zvolna restujte 2 minuty, dokud se neuvolní vůně, směs se ale nesmí připálit.
- Poté směs rozmixujte na prach v mixéru a postupně přidávejte zbytek ingrediencí až do pastové konzistence (tu zajistí olej).
- Kari pastu poté dobře utěsněte, ve sklenici v ledničce vydrží minimálně týden.