Článek
Lidské zuby mají přirozenou barvu, která je dána dědičně. Existuje však mnoho faktorů, jenž mění zubní zabarvení např. pití kávy, vína či kouření. Je tedy velmi důležité se o své zuby správně starat a hledět současně i na správnou životosprávu, tak aby šlo přirozené zabarvení zachovat. Vhodným pomocníkem jsou bělicí pasty, které zuby chrání a jejich aktivní složky je zároveň šetrně bělí.
Profesionální bělení musí probíhat pod dohledem stomatologa nebo dentální hygienistky. Provádí se pomocí peroxidového gelu (nebo jeho derivátu karbamidu) různě vysoké koncentrace, který je většinou aktivován pomocí plazmové nebo laserové lampy.
Toto bělení lze provádět i doma. Je však třeba nechat si od stomatologa vyrobit formičku, do níž se gel nanáší. Tímto způsobem však nelze docílit stejně rychlých výsledků, jako při ordinačním bělení, protože koncentrace peroxidu je nižší.
Ať již si zuby bělíme doma, nebo v ordinaci, je třeba se připravit na to, že bělení je finančně nákladným zákrokem. Může stát od 3 000 až do 50 000.
Neprofesionální bělení může být pro chrup nebezpečné
Bělení peroxidem i jeho derivátem karbamidem je sice velmi účinné, ale může být pro chrup nebezpečné. Peroxid v průběhu bělení mění strukturu skloviny, váže na sebe vodu, která je v ní obsažená, a vlastně ji tak dehydratuje. Po bělení pomocí peroxidu je tedy naprosto nezbytné dodržovat tzv. „bílou dietu“ – nekouřit, nepít kávu, čaj ani víno a nejíst silně pigmentující potraviny (červenou řepu a podobně).
„Zuby po bělení peroxidem mají sklon se rehydratovat, v podstatě „nasávají“ jakoukoliv tekutinu, které jsou vystaveny. Při nedodržení bílé diety hrozí, že výsledek bude horší, než před zákrokem. Sama doporučuji dietu dodržovat alespoň čtrnáct dní po zákroku,“ upozorňuje prezidentka Asociace dentálních hygienistek Lucie Ovčinikov.
Nevýhodou peroxidového bělení je i to, že je nutné jej po určitém časovém období opakovat – jednou bělené zuby po určitém čase svou bělost ztrácejí a je ji třeba obnovit.
Vyvarujte se potravin působící na pigmentaci chrupu
Vnější zabarvení zubů je nejčastěji způsobeno konzumací potravin a nápojů s vysokým obsahem pigmentů, které způsobují zabarvení zubů. Patří mezi ně káva, čaj, víno a z potravin třeba červená řepa. Vzhledem k tomu, že jde o běžné potraviny, které jsou často zdraví prospěšné, není žádoucí je zcela vyřazovat z jídelníčku.
Významnou příčinou nežádoucího vnějšího zabarvení zubů je také kouření.
Dalším z důvodů může být špatná hygiena ústní dutiny, která je příčinou tvorby plaku, jenž kromě dalších závažných důsledků usnadňuje usazování pigmentů z potravin a nápojů. Dobře vyčištěný zub má hladký povrch a usazování pigmentů zabraňuje.