Článek
Krémová pivní polévka
INGREDIENCE
- 50 ml oleje
- 2 velké cibule
- 200 ml černého piva Jemný speciál Svijanská Kněžna
- 2 lžíce másla
- 500 ml vývaru z kuřecích skeletů (v nouzi lze nahradit bujónem z kostky)
- 150 ml smetany ke šlehání (33%)
- lžíce hladké mouky
- petrželová nať
- pažitka
- (medvědí česnek)
POSTUP:
- Nejdříve si připravte vývar z kuřecích skeletů.
- Cibuli nakrájejte na kostky a polovinu osmahněte na oleji tak, aby měla sytě zlatou barvu.
- Přidejte lžíci másla a mouku, orestujte, poté přisypte zbytek cibule.
- Kdo má rád sladká jídla, může v tuto chvíli rozpustit v cibulce spolu s máslem lžičku cukru.
- Zalijte pivem a nechte přejít varem a přilijte osolený vroucí vývar.
- Přibližně deset minut vařte.
- Polévku odstavte z plotny, přidejte zbylé máslo a smetanu a vyšlehejte ponorným mixérem do krému.
- Přeceďte přes jemné síto.
- Hotovou polévku dolaďte petrželkou a pažitkou, eventuálně medvědím česnekem.
Řízek čtyřikrát jinak aneb Ani na talíři nemusí být nuda
Pivní sýrová pomazánka
INGREDIENCE
- 100 g nivy
- 100 g másla
- 2 romadury
- 1 lučina
- 100 ml světlého ležáku Svijanský Máz 11°
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 1/2 lžičky mleté sladké papriky
- podle chuti pepř
- mletý kmín
- chilli
- sůl
- 1 cibule (jarní cibulka)
- pažitka
POSTUP:
- Nivu a česnek nastrouhejte na jemném struhadle a spolu s lučinou a máslem začněte mixovat.
- Postupně přilévejte pivo, přidejte koření a rozmixujte dohladka.
- Do tohoto základu zamíchejte na kostičky nakrájené romadury.
- Nakonec podle potřeby přisolte.
- Podávejte s chlebem nebo topinkami posypané nakrájenou cibulí nebo jarní cibulkou, eventuálně pažitkou. S touto pomazánkou připravíte i jednohubky, které půjdou na dračku.
Tipy na rychlý zdravý oběd do 30 minut
Králík na černém pivu s medem
INGREDIENCE
- 1 králík
- 500 ml černého piva
- 50 ml oleje
- 2 velké cibule
- 1 pórek
- 1 velká palička česneku
- 2 lžíce medu
- 6 lžic omáčky Kikkoman Teriyaki s praženým sezamem (lze nahradit běžnou sójovou omáčkou)
- 4 lžíce worcesterské omáčky
- sůl
- 100 g másla
- 1 červená kapie
- 200 g žampionů
- (medvědí česnek)
POSTUP:
- Pórek dobře vyperte. Pekáč vymažte olejem a vyložte pórkem nakrájeným na špalíčky a cibulí na hrubé měsíčky.
- Med rozmixujte s česnekem, omáčkami, dvěma lžícemi oleje a troškou piva.
- Králíka osolte, položte do pekáče na pórek a potřete touto směsí.
- Podlijte pivem, zakryjte a dejte péct do vyhřáté trouby na 160 °C.
- Pečte přibližně tři a půl hodiny, průběžně přelévejte výpekem a vždy po hodině otočte.
- Je-li třeba, podlijte horkou vodou.
- Nakonec omáčku slijte a nechte ji zredukovat do husté konzistence.
- Na maso položte část másla a nechte je pod grilem zezlátnout.
- Na pánvi na zpěněném másle velmi krátce zprudka orestujte nakrájené žampiony s kapií, v sezoně i s medvědím česnekem, lehce osolte.
- Směs podávejte k masu jako garnish (= zeleninový doplněk). Jako příloha se hodí bramborová kaše, rýže nebo pečivo.
- Králíka lze upéct také v remosce nebo v pomalém hrnci.
Pivní palačinky
Pochutnají si na nich i lidé, kteří nemohou konzumovat mléko.
INGREDIENCE
- 3 vejce
- 300 ml světlého piva – Svijanský Máz
- 200 ml vody
- 50 ml oleje
- 250 g hl. mouky (může být celozrnná)
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- špetka soli
- olej na smažení
- 200 g sýra gouda
- (ovoce, džem nebo slaný karamel na sladkou variantu)
POSTUP:
- Metličkovým šlehačem ušlehejte vejce s pivem, vodou, olejem, moukou, práškem do pečiva a špetkou soli na řídké palačinkové těsto.
- Goudu nastrouhejte.
- Pánev rozehřejte a vymažte olejem.
- Sběračkou nalévejte na pánev těsto a krouživým pohybem ho rozlijte po celé ploše ve velmi tenké vrstvě.
- Každá mouka se chová trochu jinak, proto množství přizpůsobte.
- Je-li těsto moc husté, přidejte trochu vody, do moc řídkého naopak mouku.
- Vždy když palačinku po jedné straně opečete a otočíte ji, posypte ji sýrem a po chvilce překlopte na polovinu tak, aby se uvnitř uzavřel sýr.
- Hotové palačinky ještě na vrchu posypte sýrem.
- Část palačinek můžete usmažit bez sýra a podávat je s džemem, ovocem nebo se slaným karamelem.
Tip: Palačinky můžete naplnit i naší sýrovou pomazánkou.