Článek
Spojení vína s předním českým kardiologem není náhodné, neboť už celá řada studií uznala kladné působení vína právě na lidské srdce. Tedy nejen na srdce.
„Víno, kromě té trochy alkoholu, obsahuje i látky, které jsou tělu vysloveně prospěšné, a je rozhodně pro život mnohem přínosnější než tvrdý alkohol,“ upozorňuje kardiolog Jan Pirk a současně připomíná také psychologický aspekt, neboť právě ten v současné době vystupuje do popředí:
„Myslím si, že sklenka vína v rodině může vést ke zlepšení psychických traumat, která jsme všichni v posledním roce a půl utrpěli.“
Červené víno má celou řadu benefitů
Červené víno má pozitivní vliv na krevní oběh zejména díky vysokému obsahu flavonoidů – rostlinných antioxidantů. Ty působí jako prevence před srdečními onemocněními, protože napomáhají snižovat cholesterol.
„Flavonoidy navíc ochraňují buňky před volnými radikály, působí pozitivně na imunitu a zabraňují růstu nádorových buněk. Kolik flavonoidů ve víně je? To záleží na konkrétní odrůdě hroznů, podnebí i technologii jejich zpracování,” vysvětlují odborníci z webu Víno z archívu.
Sklenička vína denně chrání srdce a snižuje riziko předčasné smrti
Třísloviny v červeném víně napomáhají trávení a v zažívacím traktu mají antibakteriální účinky. Rovněž látky katechin a quercetin, které jsou obsažené ve víně, snižují riziko vzniku rakoviny zažívacího traktu.
Bílá vína jsou zase bohatá na katalázu, enzym, který chrání buňky v lidském těle před stárnutím. Jeho nedostatek má na svědomí dokonce šedivění vlasů. Kataláza totiž rozkládá peroxid vodíku, který je v lidských vlasech přirozeně přítomný. Jeho nadbytkem však vlasy ztrácejí barvu.
Archivní víno té nejlepší kvality
Archivní vína jsou chloubou všech dobrých vinařství. V každé lahvi se skrývá unikátní charakter vinic a péče lidí od rostlinky révy, přes šetrnou sklizeň až po víno, které s každým rokem zraje.
Není tedy pravdou, že výborné kvality víno dosáhne až zráním. Základní kouzlo archivace spočívá právě ve výběru vína, které má již v mladém věku správnou kombinaci vynikajících vlastnosti. Takových, které společně tvoří jedinečný charakter. Ten se dál tříbí, když necháme víno v klidu ležet.
Kouzlení s vínem v kuchyni
„Proces zrání a zakulacování vína totiž není ničím jiným než celou řadou chemických reakcí jednotlivých jeho složek. Pomalu a postupně spolu reagují, dochází k přeměně jejich vzájemného poměru a senzorických vlastností. Vyvíjí se tak aroma, buket, chuť a barva. Například uhlazením tříslovin - látek trpké chuti, pocházejících nejen ze slupek, ale také z dubových sudů,” vysvětluje sommelier Jan Pánek, který se právě na archivaci vína specializuje.
Foto: Habánské sklepy Zweigeltrebe 2016 Barrique pozdní sběr – suché červené víno, osobnivinoteka.cz 250 Kč; 2001 Médoc Château Saint-Hilaire – suché červené víno z proslulé francouzské oblasti Bordeaux, vinozarchivu.cz 990 Kč; 1980 Barolo Cordero di Montezemolo – Suché červené víno z proslulé italské oblasti Piemonte. Pro jeho výrobu se používají hrozny odrůdy Nebbiolo, zraje nejméně rok a půl v dubových sudech a může být prodáváno nejdříve tři roky po sklizni. Víno z archivu 3790 Kč; BB Cuvée BARRIQUE Laďa, pozdní sběr 2007, suché – jedinečné a první cuveé, které bylo vyrobeno ve Vinařství Vladimír Tetur, 424 Kč; Vinařství u Kapličky Modrý Portugal, pozdní sběr 2010, suché, 399 Kč; Mikrosvín Mikulov Rulandské modré, pozdní sběr 2006, suché, 376 Kč; Bohemia Sekt Prestige 36 brut – získává díky 36 měsícům ležení na kvasinkách a cuvée z odrůd Chardonnay a Rulandské modré své výjimečné chuťové charakteristiky – ušlechtilé terciální tóny, patrnou mineralitu a nádech pečeného toastu, osobnivinoteka.cz 319 Kč |
Jak na archivaci vína doma?
Pokud si chcete k nějaké příležitosti archivovat víno, například při narození potomka, které si budete moc otevřít při jeho 18. narozeninách, pak se snažte dodržet těchto 7 jednoduchých pravidel.
Pravidla pro archivaci |
---|
Správný výběr. O vhodnosti vína k archivaci rozhoduje mnoho faktorů, namátkou třeba množství bezcukerného extraktu a zbytkové kyseliny. Čím více jich víno obsahuje, tím lepší bude k archivaci. Samozřejmostí by pak měla být i zátka – zapečetěná vysoce kvalitním a čistě přírodním korkem.„Které láhve jsou pro archivaci vhodné, ví vždy nejlépe vinař, proto je nejjistější dát na jeho doporučení. Většinou se jedná o vlajkové lodě vinařství,” upozorňuje sommelier Pánek z vinozarchivu.cz. |
Správná teplota. Ideálně by v místnosti, kde archivní víno uchováváte, měla být teplota mezi 10-15 °C. Jestliže bude vašemu vínu zima, může ztratit aroma. Pokud mu bude moc teplo, může se stát, že bude aroma naopak až agresivní. V místnosti by navíc nemělo docházet k výkyvům teplot. |
Vždy naležato. Spodní část korku by měla být neustále ponořená, čehož dosáhneme tím, že budeme víno skladovat naležato. Korek si díky tomu udržuje svou elasticitu a do lahve nepronikne obávaný kyslík. Ten by mohl způsobit, že naše víno potká předčasné stárnutí. Pokud tedy chcete víno archivovat, postarejte se, aby leželo. |
Pozor na výběr místa kvůli pachům. Korek má ještě jednu zapeklitou vlastnost – nasává pachy. Dávejte si proto pozor, s čím víno skladujete. S výrazně aromatickými potravinami se vaše víno kamarádit nebude. Snažte se předejít i uskladnění spolu s dezinfekcemi a dalšími chemikáliemi – opar čisticích prostředků, který se na vás vyvalí ihned po otevření lahve, vám radost nejspíš neudělá. Ideální není skladování vína v takovém sklepě, kde by bylo v blízkosti ovoce či zeleniny, které také celkem silně voní. |
Optimální vlhkost a tma. Vlhkost, která vínu vyhovuje nejvíc, se pohybuje mezi 60 a 70 %. To je zhruba o 20 % víc, než jaká je doporučená vlhkost v ostatních místnostech. V obýváku se tedy vašemu vínu líbit nebude, čistý sklep je v tomto ohledu lepší varianta. Další věcí, kterou víno nemá rádo, je světlo – ani to od sluníčka, ani to od žárovek. UV záření obsažené ve světle totiž nepřiměřeně urychluje proces zrání a oxidace. |
Víno potřebuje klid. Pro optimální zrání víno potřebuje být v klidu, nemělo by se s ním hýbat. Když tedy budete láhev neustále natřásat, často ho přesouvat nebo někam vozit, proces archivace zbytečně narušíte. |
Vypít hned. U archivních vín se špatně odhaduje, jak se bude po otevření vyvíjet jeho charakter. „Pokud je to například dvacetileté víno, pusťte se do ochutnávání do půl hodiny od otevření,” doporučuje Pánek. |
Národní den vína a zdraví
Oslava tohoto dne by nám měla připomenout, že každý by si měl najít čas na sebe, odpočinout si, užít si hezké chvíle s rodinou či přáteli, a to všechno bez stresu a třeba i se sklenkou dobrého moravského nebo českého vína.
Symbolem Národního dne vína a zdraví bude „vinná růže“, která se bude prodávat za 100 korun u vinařů, na vinařských akcích nebo na e-shopech. Výtěžek této unikátní akce půjde na Dětské kardiocentrum v Motole, které založil jako jedno z prvních na světě profesor Šamánek.
Může se vám hodit na Zboží.cz: