Článek
Ocet nemuselo lidstvo vynalézat, ale stačilo si jej všimnout, objevit jej. Používání octa se datuje do období před 10 000 lety. Ve starém Egyptě se ocet vyráběl z medu naprosto přirozenou cestou. Takto vyrobený ocet nebyl pasterizovaný ani chemicky čištěný, nezničily se tak zdravé enzymy. Byl méně kyselý a velmi šetrný k žaludku.
Ve 14. století se ocet dostává do středu zájmů nejen jako ochucovadlo, konzervační prostředek a nápoj, ale byly mu připisovány i léčivé účinky. První vědecký popis procesu vzniku octa učinil kolem roku 1843 lékárník F.T.Kützing. Jeho teorii, podle které za vznik octa mohou mikroorganismy, definitivně potvrdil v roce 1962 Luis Pasteur.
Přírodní nedestilovaný jablečný ocet již ve 4. století před naším letopočtem Hippokrates podával svým pacientům pro jeho léčivé a čistící účinky. Přírodně vznikající antibiotikum a antiseptikum ničilo zárodky a bakterie a pomáhalo tak dosažení zdraví a dlouhověkosti.
Jablečný ocet obsahuje velké množství vitamínů
Ještě na konci minulého století využívaly kadeřnice octové zálivky na mastné vlasy, aby tak zpomalily jejich zamaštění. Mládež s problémovou smíšenou pletí používala octovou vodu k jejímu mytí," uvádí příklady využití octa mimo kuchyni YvonaProkešová, vedoucí kontroly společnosti Kand, která octy vyrábí.
Jablečný ocet se užívá s vodou ve formě nápoje, ke kloktání či inhalacím, k výplachům , jako zábal či obklad, nebo zředěný k mytí a jako přísada do koupele. Využíváme jej také jako levný a přitom účinný čistící prostředek, který je biologicky lehce odbouratelný.
"Těžko budeme hledat prostředek s větším množstvím použití. U nás se prodávají octy, které obsahují 5 - 10 % kyseliny octové. Ocet s více jak 10 % se musí užívat zředěný, neboť by způsobil poleptání sliznic hrtanu a hltanu," dodává Prokešová.
Jablečný ocet se připravuje zkvašením čerstvé jablečné šťávy. Obsahuje jablečný pektin, hodnotné enzymy, vitamíny C, B1, B2 a B6, draslík, fosfor, přírodní fluor a další stopové prvky. Kyseliny v něm obsažené pomáhají v těle ničit toxiny a nezdravé bakterie.