Článek
Vejce Benedikt s uzeným lososem
INGREDIENCE
- 1 snídaňový anglický muffin, případně brioška
- 4 plátky uzeného lososa (cca 100 g) nebo parmské šunky
- 2 vejce
Holandská omáčka
- 200 g másla
- 3 žloutky
- 4 lžíce suchého bílého vína
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 2–3 lžíce vody
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- plocholistá petržel a kopr na ozdobu
POSTUP:
- Holandská omáčka: V rendlíku pozvolna rozehřejte máslo tak, aby bylo horké, a dejte ho stranou.
- Žloutky prošlehejte v nerezové míse s vodou a špetkou soli. Do druhého rendlíku nalijte ocet, víno, přidejte pepř a svařte na objem dvou lžic. Po vychladnutí přelijte do misky ke žloutkům.
- Do dalšího rendlíku nalijte 3 cm vody, přiveďte k varu a ztlumte teplotu na minimum. Na rendlík nad páru položte misku se žloutky tak, aby se nedotýkala vody (jinak by se směs srazila) a stále směs šlehejte metličkou, dokud žloutky nezačnou houstnout (je důležité směs nepřevařit, vznikla by míchaná vejce). Stáhněte z ohně.
- Do vzniklé vaječné směsi pramínkem přilévejte teplé máslo a za stálého míchání ho zašlehávejte. (Z počátku je lepší máslo přilévat po kapkách a rychle šlehat, předejdete tím oddělení emulze).
- Když je směs hotová, krémová, přimíchejte citronovou šťávu a sůl.
- Vejce Benedikt: Nejdříve si připravte pečivo: Rozpulte muffin, lehce potřete máslem a opečte obě poloviny pod grilem v troubě.
- Mezitím připravte samotné vejce: Vystelte malou mističku potravinářskou fólií tak, aby vznikl důlek.
- Přidejte pár kapek olivového oleje (vejce se pak nebude k fólii lepit) a do vzniklého důlku vyklepněte vejce.
- Poté uchopte kraje fólie a točením balíček zabalte do uzlíčku jako bonbon (dbejte na to, aby z balíčku unikl veškerý vzduch). Když je balíček s vejcem utažený, zavažte ho.
- Vejce ve fólii vložte do vroucí vody tak, aby bylo celé potopené. Vařte tři a půl minuty.
- Dokončení: Na opečený muffin rozložte plátky lososa, přidejte vybalené, osušené vejce, přelijte ho holandskou omáčkou a ozdobte posekanou petrželkou a koprem.
Druhá varianta je s parmskou šunkou, připravuje se stejně jako s lososem.
Tip šéfkuchaře: Kombinujte takto připravené vejce s avokádovým krémem na toastu z následujícího receptu, přidejte hoblinky parmazánu.
Avokádové toasty s cherry rajčaty
INGREDIENCE
- 1 avokádo
- 1/2 citronu
- 16 cherry rajčat
- 4 plátky farmářského chleba
- olivový olej
- sůl
- pepř
- výhonky bylinek
POSTUP:
- Plátky chleba na sucho opečte v toasteru, případně pod grilem v troubě.
- Avokádo rozpulte, vyndejte pecku a dužinu vložte do misky.
- Přidejte šťávu z půlky citronu, pár kapek olivového oleje, ochuťte solí, pepřem a rozmělněte vidličkou.
- Hotovou směs navrstvěte na toast, ozdobte půlky rajčátek a výhonky bylinek.
- Před podáváním můžete rajčata ještě přisolit a ochutit čerstvým pepřem a pár kapkami panenského olivového oleje.
Co dělat, aby rozmačkané avokádo nehnědlo? Položte do něj pecku a pokapejte ho citronem.
Španělské Toastas de anchoas (tousty s pečenými paprikami, ančovičkami a petrželovým olejem)
INGREDIENCE
- 4 krajíčky venkovského chleba
- 16 ančoviček v oleji
- 3 červené papriky
- 2 stroužky česneku
- panenský olivový olej
- petrželová nať
- rukola
- sůl, pepř
POSTUP:
- Pečené papriky: Papriky potřete olejem a dejte je péct do trouby na 230 °C na cca 12 min.
- Když slupka ztmavne a začne se oddělovat od dužiny, udělají se puchýřky, papriky obraťte a pečte z druhé strany.
- Upečené papriky přiklopte a nechte je zapařit a vychladnout (půjdou snadněji loupat).
- Zchladlé papriky oloupejte, zbavte středu a očistěte od semínek. Poté je nakrájejte na proužky (asi půl centimetru široké).
- Zatímco se papriky pečou a chladnou, ohřejte v rendlíku 6 lžic olivového oleje a nechte v něm rozvonět 2 rozmáčknuté stroužky česneku.
- Vlažným česnekovým olejem zalijte nakrájené papriky, promíchejte a nechte do druhého dne odležet.
- Petrželový olej: Omytou petržel rozmixujte dohladka spolu s pár lžícemi olivového oleje, solí a čerstvě mletým pepřem. Přeceďte.
- Dokončení: Krajíčky chleba opečte z obou stran v troubě pod grilem. Na opečený chléb rozložte okapané naložené papriky, filety ančoviček, ozdobte lístky rukoly a pokapejte petrželovým olejem.
- Před podáváním toast překrájejte na tři šikmé kusy, lépe se konzumuje.
Tip šéfkuchaře: Toastas de anchoas chutnají jak k snídani, tak jako tapas k vínu.
Bull & Bonito Bircher muesli (bez laktózy a vegetariánské)
INGREDIENCE
- 3 lžíce ovesných vloček
- 4 lžíce granoly
- 2 lžíce medu
- 250 ml kokosového mléka
- 1/2 jablka
- 1/2 banánu
- 1 sójový jogurt
- 70 g lesního ovoce
- 1 lžíce plátků mandlí
- čerstvé maliny
- borůvky a máta na ozdobu
POSTUP:
- Ovesné vločky, granolu a med zalijte kokosovým mlékem, přidejte sójový jogurt a promíchejte.
- Přidejte lesní ovoce, jablko na kostičky, znovu promíchejte a nechte 20 minut v chladu odpočinout.
- Směs dejte do misek a ozdobte borůvkami, malinami, plátky banánu, mandlemi a čerstvou mátou.
Granola je snídaňová směs různých přísad, například mletého ovsa, ořechů, semínek, dušeného ovoce, medu ap.
Chia pudink s ovocem (veganský)
INGREDIENCE
- 40 g chia semínek
- 250 ml kokosového mléka
- 2 lžíce javorového sirupu
- ovoce
POSTUP:
- Chia semínka smíchejte s kokosovým mlékem, javorovým sirupem a nechte v chladu minimálně 2 hodiny odpočinout, než nabobtnají.
- Vzniklou směs vložte do misky, ozdobte ovocem, pokapejte javorovým sirupem.