Hlavní obsah

Několik receptů na super snídaně

Vendula Presserová, Právo, Vendula Presserová

O tom, že snídaně nemusí být jenom rychle zhltnutý namazaný krajíc, vás dnes přesvědčí Jan Schánil, skvělý šéfkuchař pražské restaurace Bull & Bonito.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vejce Benedikt s uzeným lososem

Článek

Vejce Benedikt s uzeným lososem

INGREDIENCE

  • 1 snídaňový anglický muffin, případně brioška
  • 4 plátky uzeného lososa (cca 100 g) nebo parmské šunky
  • 2 vejce

Holandská omáčka

  • 200 g másla
  • 3 žloutky
  • 4 lžíce suchého bílého vína
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 2–3 lžíce vody
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • plocholistá petržel a kopr na ozdobu

POSTUP:

  • Holandská omáčka: V rendlíku pozvolna rozehřejte máslo tak, aby bylo horké, a dejte ho stranou.
  • Žloutky prošlehejte v nerezové míse s vodou a špetkou soli. Do druhého rendlíku nalijte ocet, víno, přidejte pepř a svařte na objem dvou lžic. Po vychladnutí přelijte do misky ke žloutkům.
  • Do dalšího rendlíku nalijte 3 cm vody, přiveďte k varu a ztlumte teplotu na minimum. Na rendlík nad páru položte misku se žloutky tak, aby se nedotýkala vody (jinak by se směs srazila) a stále směs šlehejte metličkou, dokud žloutky nezačnou houstnout (je důležité směs nepřevařit, vznikla by míchaná vejce). Stáhněte z ohně.
  • Do vzniklé vaječné směsi pramínkem přilévejte teplé máslo a za stálého míchání ho zašlehávejte. (Z počátku je lepší máslo přilévat po kapkách a rychle šlehat, předejdete tím oddělení emulze).
  • Když je směs hotová, krémová, přimíchejte citronovou šťávu a sůl.
  • Vejce Benedikt: Nejdříve si připravte pečivo: Rozpulte muffin, lehce potřete máslem a opečte obě poloviny pod grilem v troubě.
  • Mezitím připravte samotné vejce: Vystelte malou mističku potravinářskou fólií tak, aby vznikl důlek.
  • Přidejte pár kapek olivového oleje (vejce se pak nebude k fólii lepit) a do vzniklého důlku vyklepněte vejce.
  • Poté uchopte kraje fólie a točením balíček zabalte do uzlíčku jako bonbon (dbejte na to, aby z balíčku unikl veškerý vzduch). Když je balíček s vejcem utažený, zavažte ho.
  • Vejce ve fólii vložte do vroucí vody tak, aby bylo celé potopené. Vařte tři a půl minuty.
  • Dokončení: Na opečený muffin rozložte plátky lososa, přidejte vybalené, osušené vejce, přelijte ho holandskou omáčkou a ozdobte posekanou petrželkou a koprem.

Druhá varianta je s parmskou šunkou, připravuje se stejně jako s lososem.

Tip šéfkuchaře: Kombinujte takto připravené vejce s avokádovým krémem na toastu z následujícího receptu, přidejte hoblinky parmazánu.

Avokádové toasty s cherry rajčaty

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

  • 1 avokádo
  • 1/2 citronu
  • 16 cherry rajčat
  • 4 plátky farmářského chleba
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • výhonky bylinek

POSTUP:

  • Plátky chleba na sucho opečte v toasteru, případně pod grilem v troubě.
  • Avokádo rozpulte, vyndejte pecku a dužinu vložte do misky.
  • Přidejte šťávu z půlky citronu, pár kapek olivového oleje, ochuťte solí, pepřem a rozmělněte vidličkou.
  • Hotovou směs navrstvěte na toast, ozdobte půlky rajčátek a výhonky bylinek.
  • Před podáváním můžete rajčata ještě přisolit a ochutit čerstvým pepřem a pár kapkami panenského olivového oleje.

Co dělat, aby rozmačkané avokádo nehnědlo? Položte do něj pecku a pokapejte ho citronem.

Španělské Toastas de anchoas (tousty s pečenými paprikami, ančovičkami a petrželovým olejem) 

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

  • 4 krajíčky venkovského chleba
  • 16 ančoviček v oleji
  • 3 červené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • panenský olivový olej
  • petrželová nať
  • rukola
  • sůl, pepř

POSTUP:

  • Pečené papriky: Papriky potřete olejem a dejte je péct do trouby na 230 °C na cca 12 min.
  • Když slupka ztmavne a začne se oddělovat od dužiny, udělají se puchýřky, papriky obraťte a pečte z druhé strany.
  • Upečené papriky přiklopte a nechte je zapařit a vychladnout (půjdou snadněji loupat).
  • Zchladlé papriky oloupejte, zbavte středu a očistěte od semínek. Poté je nakrájejte na proužky (asi půl centimetru široké).
  • Zatímco se papriky pečou a chladnou, ohřejte v rendlíku 6 lžic olivového oleje a nechte v něm rozvonět 2 rozmáčknuté stroužky česneku.
  • Vlažným česnekovým olejem zalijte nakrájené papriky, promíchejte a nechte do druhého dne odležet.
  • Petrželový olej: Omytou petržel rozmixujte dohladka spolu s pár lžícemi olivového oleje, solí a čerstvě mletým pepřem. Přeceďte.
  • Dokončení: Krajíčky chleba opečte z obou stran v troubě pod grilem. Na opečený chléb rozložte okapané naložené papriky, filety ančoviček, ozdobte lístky rukoly a pokapejte petrželovým olejem.
  • Před podáváním toast překrájejte na tři šikmé kusy, lépe se konzumuje.

Tip šéfkuchaře: Toastas de anchoas chutnají jak k snídani, tak jako tapas k vínu.

Bull & Bonito Bircher muesli (bez laktózy a vegetariánské)

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

  • 3 lžíce ovesných vloček
  • 4 lžíce granoly
  • 2 lžíce medu
  • 250 ml kokosového mléka
  • 1/2 jablka
  • 1/2 banánu
  • 1 sójový jogurt
  • 70 g lesního ovoce
  • 1 lžíce plátků mandlí
  • čerstvé maliny
  • borůvky a máta na ozdobu

POSTUP:

  • Ovesné vločky, granolu a med zalijte kokosovým mlékem, přidejte sójový jogurt a promíchejte.
  • Přidejte lesní ovoce, jablko na kostičky, znovu promíchejte a nechte 20 minut v chladu odpočinout.
  • Směs dejte do misek a ozdobte borůvkami, malinami, plátky banánu, mandlemi a čerstvou mátou.

Granola je snídaňová směs různých přísad, například mletého ovsa, ořechů, semínek, dušeného ovoce, medu ap.

Chia pudink s ovocem (veganský)

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

  • 40 g chia semínek
  • 250 ml kokosového mléka
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • ovoce

POSTUP:

  • Chia semínka smíchejte s kokosovým mlékem, javorovým sirupem a nechte v chladu minimálně 2 hodiny odpočinout, než nabobtnají.
  • Vzniklou směs vložte do misky, ozdobte ovocem, pokapejte javorovým sirupem.
Související témata:

Výběr článků

Načítám