Článek
Velikonoční pečivo je většinou z kynutého těsta, ale k některým krajovým specialitám patřilo i těsto trvanlivé, jenom pro ozdobu, např. vizovické těsto. Základem tohoto pečiva je hladká mouka a voda, můžeme přidat i ocet. Vypracujeme dosti tuhé, vláčné těsto, z kterého tvarujeme různé figurky. Figurky pak dotvarujeme nožem nebo nůžkami a po několikahodinovém odpočinutí je potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme v mírně vyhřáté troubě.
K Velikonocům patří také svěží zeleň. Nezapomeneme včas zasít do květináčku alespoň trochu řeřichy, která vyklíčí již za dva až tři dny a do čtyř až pěti dnů se zazelená.
Při pečení vajíčka vyfukujeme a výdutky zdobíme třeba batikou. Na vejce přitiskneme drobný lístek jahůdky či petrželové natě, řebříčku, vejce ovážeme kouskem punčochy a obarvíme je v horkém cibulovém odvaru. Můžeme použít různé přírodní barvy, např. hnědou získáme z odvaru spadaného ořechového listí nebo dubové kůry, olšové kůry, žlutou až zelenou z mladého osení, lipového květu, jetele, petržele, kopřivy a břízy. Vajíčka barvíme i umělými pestrými barvami, které koupíme v obchodech, nemají však decentní hloubku barviv přírodních. Zdobenými kraslicemi se můžeme inspirovat i při výrobě přání.
Náš tip |
Vizovické těsto necháme po zpracování a po vymodelování figurek vždy nejméně jednu hodinu odpočinout. Figurky pečeme velmi pomalu, asi na 100-120 °C do světlehněda. |
Mezi přírodní barviva pro barvení kraslic patří šafrán - žlutá, kmín, zázvor, lipový květ - bledožlutá až zelenožlutá, jemné lístky sena, vojtěšky, osení, listy jasanu, břízy, petržele, myrta, jmelí - bledozelená, cibulové slupky - červenohnědá až hnědožlutá, různé čaje atd. |
Kousky slámy snadno přilepíme do přáníčka tužkovým lepidlem. |
Foto: Miroslava Kubišová
1. Na kousek zeleně pamatujeme včas. Do květináčku nasypeme substrát pro pěstování rostlin a alespoň 10 dní před Velikonocemi zasejeme obilí - pšenici nebo žito. Velmi rychle, asi za dva až tři dny začne klíčit řeřicha a za čtyři až pět dní se začne zelenat.
Foto: Miroslava Kubišová
2. Základem vizovického těsta je mouka a voda. Na 300 g hladké mouky přidáme 6 lžic vody a 3 lžíce octa. Přísady zpracujeme ve vláčné a tuhé těsto, které necháme alespoň hodinu odležet. Recepty jsou různé. Tradičně se těsto dělalo také z 1 kg hladké mouky a 4 dl vody.
Foto: Miroslava Kubišová
3. Z nelepivého, vláčného těsta vymodelujeme různá zvířátka. Základem každé figurky je váleček, ke kterému přidáváme jednotlivé části. Tělo ptáčka je složeno ze zašpičatělého válečku, k němuž přidáme křidélka a nožky. Nůžkami uděláme v křidélkách nástřihy - brčka.
Foto: Miroslava Kubišová
4. U ovečky vymodelujeme váleček těla, ovál hlavy a čtyři krátké, silné válečky nohou. Těsto v místech spojů vždy navlhčíme prstem, aby se díly k sobě přilepily. Vlnu protlačíme lisem na česnek, odřízneme a přilepíme k tělu nebo uděláme kudrlinky z dlouhých tenkých válečků.
Foto: Miroslava Kubišová
5. Přidáme oči z navlhčených kuliček pepře, které přitiskneme do hlavičky. U slepičky smáčkneme váleček těla do ocasu, který nastříháme. Vrchol hlavy stiskneme a nastříháme do hřebínku. Špičkou nůžek vytvoříme nástřihy představující pírka.
Foto: Miroslava Kubišová
6. Pomlázku a různé věnečky upleteme z dlouhých válečků. Můžeme splétat dvou-, tří- až čtyřproudé copánky, ze kterých vytvarujeme pomlázku nebo věneček. Dovnitř věnečku vložíme kytičku, jejíž okvětní plátky tvoříme ze zploštělých kuliček. Špičkou nože vytlačíme do listů žilkování.
Foto: Miroslava Kubišová
7. Hotové figurky naskládáme na suchý plech nebo pečicí papír a necháme je několik hodin nebo do druhého dne zasychat. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do mírně vyhřáté trouby a pomalu pečeme. Prudkým pečením by pečivo mohlo popraskat.
Foto: Miroslava Kubišová
8. Jednoduše a vkusně můžeme ozdobit vajíčka. Bílé vajíčko ovážeme listy stromů, jetelovými lupeny, petrželovou natí či jahodovými a řebříčkovými listy. Vejce zabalíme do odstřižku staré punčochy, utáhneme a povaříme v odvaru cibulových slupek či suchého ořechového listí. Obarvené vajíčko navlékneme na špejli zapíchnutou do stojánku z brambory a necháme uschnout.
Foto: Miroslava Kubišová
Přáníčko ozdobíme protlačeným papírem a slámou. Nejdřív zhotovíme šablonu pro vlys. Na kartón obkreslíme obrys vajíčka, který vykrojíme řezáčkem. Vystřižené vejce zmenšíme asi o 3 mm a vložíme ho na původní místo v kartónu. Obě části podlepíme a na šablonu zakreslíme rysku pro umístění přáníčka.
Foto: Miroslava Kubišová
10. Na šablonu položíme rubovou stranou přání a obrácenou částí nůžek či nehtem lehce vytlačíme obrys vejce. Rozpůlíme stéblo slámy, navlhčíme je a po rubové straně přetáhneme přes hranu nůžek. Takto upravenou slámu nastříháme na čtverečky, kosočtverce či trojúhelníčky, které lepíme do vytlačeného vajíčka a tvoříme různé vzory.