Článek
Marian Jurečka, ministr zemědělství
Myšlenka je to zajímavá a pozitivní. Já osobně však nakupuji přímo u prvovýrobců, tedy zemědělců, kteří potraviny přímo vyrábějí. Líbí se mi, že tyto lidi znám osobně a vím, koho tím podporuji.
David Matásek, herec
Nápad je to dobrý, ale trochu umělý, a bojím se, že to dobrou službu neudělá. Mělo by to vzniknout přirozeně a lidé by se k tomu měli dobrat sami. Podle mě by mělo být samozřejmé, že lidé budou podporovat nejen české výrobky, ale dokonce si myslím, že by mělo být samozřejmé podporovat i lokální pěstitele a výrobce, protože tím se ulevuje té strašlivé logistické šarádě, tomu úplně zbytečnému převážení. Proč má houska jet třeba z Litvy, když si ji můžu koupit u pekaře, který je ve vedlejší ulici?
Sám tuhle myšlenku praktikuju v reálu třeba tím, že kupuju české ovoce a zeleninu – samozřejmě ne banány nebo pomeranče, ale opravdu se dívám, odkud jsou brambory, jablka, cibule.
Margit Slimáková, odbornice na výživu
Já vždycky doporučuju nakupovat potraviny, které jsou co nejblíže tomu, kdo je vypěstuje nebo připraví. To znamená ideálně od farmáře, pekaře a podobně. Samozřejmě národní řetězec s českými potravinami je pořád lepší než supermarket, kam je většina věcí dovezena přes půl zeměkoule.
Tomáš Hudera, řezník, kulinářský lektor
Jsem samozřejmě pro, aby čeští výrobci měli nějaký svůj obchod, už proto, že jsem patriot. Ale na druhou stranu je spousta českých výrobců, kteří suroviny na výrobu dovážejí ze zahraničí, takže nejde o ryze český výrobek. Při výrobě uzenin někteří výrobci používají maso z dovozu. Například z vepřového nebo hovězího se k nám dovážejí úplně všechny jeho části.
Záleží na tom, jestli v tom řetězci půjde o to, aby potraviny vyráběl český výrobce, nebo aby to byl český výrobce vyrábějící z ryze českých surovin. Je důležité, aby se přesně nastavily mantinely toho, co si zákazník pod označením český výrobek koupí. Myslím si, že ohlídat, zda jde o českou surovinu, bude trošku problém.
Obávám se taky toho, že v takovém řetězci nakonec budou zastoupeni hlavně velcí výrobci, kteří uvolňují spoustu peněz na marketing. Tím nechci říci, že svoje výrobky dělají všichni špatně, ale ti menší se spíše zaměřují na to, že vyrobí pro sebe, a prodají to ve svém obchodě. Mluvím teď hlavně o mase, nechci se pouštět do jiné potravinářské komodity. Vidím to ale kolem sebe, lidé si o vás řeknou, přijedou za vámi a vědí, že to kupují čerstvé.
Martina Preissová, herečka
Je to dobrý úmysl, pokud to tak opravdu bude a pokud u dobrého úmyslu zůstane. Určitě bych mu dala přednost před jinými řetězci. Osobně se už dlouho snažím podporovat české zemědělce a producenty tím, že nakupuju české výrobky. Když jsem na dovolené třeba v jižních Čechách nebo na Moravě, kde jsem blíž obchodům, které nabízejí české produkty, tak jdu radši nakupovat tam.
Jaroslav Zeman, senátor, majitel firmy Detoa
Určitě a rád. „Tahání“ ovoce a zeleniny a dalších potravin přes celý svět sem a tam je „proti přírodě“ a devastuje životní prostředí. Navíc si přece jen lépe ohlídáme české výrobce, nejsou tolik anonymní. To samé platí i pro nás, například v hračkářském průmyslu, kde výrobci zejména z Číny nedodržují základní bezpečnostní principy hraček.
Věra Doušová, předsedkyně Potravinové banky Praha
Určitě, protože zvlášť tou dopravou ztrácejí potraviny, jako jsou ovoce nebo zelenina, kvalitu. Takže nejen z toho důvodu, že bych tím někoho podporovala, ale taky proto, že to je chutnější, lepší a zdravější. Je rozdíl, jestli se tady u nás utrhnou jablka a za tři dny jsou na trhu, nebo když je vezou zelená odněkud zdaleka a dozrávají pod nějakou chemií ve skladech.