Hlavní obsah

Naďa Konvalinková: Baví mě kuchyně, která je gurmánská a zároveň zdravá

Právo, Věra Keilová

Herečka Naďa Konvalinková je známá svými dietami, které vyzkoušela snad už úplně všechny. Je nekonečnou studnicí nejrůznějších výživových doporučení a dá se říct, že to je její hobby.

Foto: archiv TV Prima (4)

Naďa Konvalinková

Článek

Téma diet se prolíná celým jejím životem. „Dělala jsem léta chyby, protože jsem jedla nárazově a hodně, ale teď dodržuju snídani, oběd, večeři a mezitím i svačinky,” přiznává.

„Před představením jíst nemůžu, takže si s sebou vozím nakrájené jablko nebo hrušku a dám si je po hraní. Hruška je lepší, protože je zásaditá. Jinak jím ovoce hlavně dopoledne a na odpoledne si nakrájím okurku nebo papriku a chystám si malé porce šestkrát denně.“ Jídelníček jí ušili na míru výživoví poradci MUDr. Kateřina Cajthamlová a Petr Havlíček a jejich rady se herečka snaží dodržovat.

K tomu se však dopracovala až v posledních letech. „Stravovací systém, který mi dělá dobře, jsem už našla a vím, že je důležité se více poslouchat a zjistit, co tělu opravdu prospívá. Moje někdejší pokusy s dietami všeho druhu dnes už v podstatě vyprávím jako anekdoty.”

„Například rýžová dieta, kdy si člověk dal ráno zrníčko syrové rýže, druhý den dvě a tak to šlo až do 99 a pak zase zpátky a k tomu se jedla běžná strava. Ze syrové rýže se v žaludku měla vytvořit nestravitelná koule, takže člověk by pak neměl mít hlad a neměl by přibrat. Mně se to ale povedlo. Dobrá byla i historka s hubnoucími čaji, protože pak u mě byla kriminálka, že jsem obětí podvodu. Byly to obyčejné senesové listy.“

Foto: archiv TV Prima

Špenátový krém je nejen chutný, ale také nás může rozesmát.

Pochoutkám neodolá

Na Českém rozhlasu Region uvádí s Patrikem Rozehnalem už jedenáctým rokem pořad Pochoutky na talíři. „Pozveme si nějakého vzácného hosta, pro kterého uvaří kuchař z vybrané vyhlášené restaurace. A tak se přitom dozvím lecjaké fígle a také získám nové zajímavé recepty. Baví mě kuchyně, která je gurmánská a zároveň zdravá. Ověřila jsem si, že i špičkoví kuchaři tvrdí, že nejzdravější je máslo a sádlo a že ztužené tuky jsou nezdravé. Vítězí tedy máslo, ale samozřejmě záleží na tom, v jaké míře je použijete.“

Kromě toho herečku před časem také oslovila Kuchařka podle pěti elementů, která vychází z tradiční čínské medicíny. „Pochopila jsem, že musí být v rovnováze to, co do našeho těla přináší chlad a teplo, sucho a vláhu atd. Také jsem si díky ní připomněla, jak jsou zdravé masové a zeleninový vývary, což věděly i naše babičky. Sama vím, že když si dám dobrý vývar, mám pak v žaludku jako v pokojíčku a nejzdravější je dát si ho k snídani.“

Naďa je přesvědčená, že chuťové i zdravotní požadavky jídelníčku lze skloubit.

Jak na cholesterol

Přestože diety Naďa Konvalinková už nedrží, novinky sleduje se zájmem. „Teď přišel se zajímavou dietou Vašek Postránecký. Jmenuje se 5+2, protože pět dní v týdnu se jí jako by normálně a dva zbylé dny může žena sníst jen 500 kJ a muž 600 kJ. Tak se dá zhubnout docela bezbolestně, protože si to v týdnu můžete rozvrhnout třeba tak, že v úterý a v sobotu budete jíst málo a v ostatní dny tak, jak jste zvyklí.“

Také ví, co spolehlivě snižuje vysokou hladinu cholesterolu, s níž se potýkala před lety. „Hodnota se mi z 8,6 upravila na 6,2 a to díky každodennímu užívání lžíce lněného oleje přidaného do nějaké bílkoviny, což u mě je nejčastěji sójový jogurt. Kromě oleje do něj přidávám i trošku marmelády a různá semínka.“

Při natáčení pořadu VIP Prostřeno se herečka pustila do přípravy zdravých a dietních zelňáků.

Další radu, kterou dostala, se však ověřit teprve chystá. Dozvěděla se totiž, že na rozproudění lymfatického systému pomáhá, když se ve vodě povaří kousek kůry z melounu a pak se vývar vypije. „Chci to vyzkoušet, ale předtím kůru samozřejmě omyju houbičkou na nádobí a šťávou z citrónu, abych ji zbavila chemikálií.“

Herečka má také stále v malíku, jak počítat kalorie. „Měla jsem váhu a na ní jsem si nejdřív všechno vážila, ale teď už to mám v oku a zhruba vím, kolik kalorií obsahují různé porce jídla. Na většině výrobků je navíc energetická hodnota dnes už i napsaná. Důležité je jíst tak, aby nám jídlo prospívalo a zároveň přinášelo potěšení, a jsem přesvědčená o tom, že se to skloubit dá.“

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Související témata:

Související články

Vendula Křížová: Stát u plotny mi nevadí

„Jsem rodinný typ, a když mám čas, vařím s radostí. Beru to jako relaxaci,“ říká herečka pražského Divadla na Vinohradech Vendula Křížová. A protože ráda...

Královen českých kuchyní je jako šafránu

Svoji profesi milují, ale je jich jako šafránu. Jejich pracovní doba je dvanáct, někdy ale taky i dvacet hodin. Musejí umět zvládat stres, vést svůj tým...

Výběr článků

Načítám