Článek
Mrkvová polévka s jablky a sezamem
INGREDIENCE
- 5 větších mrkví
- 1 cibule
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 jablka
- 300 ml smetany
- 300 ml zeleninového vývaru
- 50 g másla
- hrst sezamových semínek (bílá + černá)
- špetka chilli
- sůl
- mléčná pěna na ozdobu (lze nahradit smetanou)
- zelené výhonky
POSTUP:
- Půlku jedné mrkve odložte stranou, na ozdobu.
- Cibuli a mrkev nakrájejte a společně orestujte na oleji.
- Přidejte oloupaná jablka bez jádřinců nastrouhaná nahrubo a lehce poduste ve vlastní šťávě.
- Zalijte vývarem a svařte o polovinu, poté přidejte smetanu a opět svařte.
- Dochuťte a rozmixujte na hladký krém, který nakonec zjemníte máslem.
- Sezam nasucho opražte a použije na ozdobu spolu s výhonky a mléčnou pěnou připravenou v pěniči kávovaru – jako na cappuccino. Pěnu lze nahradit smetanou.
Pečená mrkev, pyré, pohanka
INGREDIENCE
- 10 mrkví (karotky)
- 1 fialová karotka
- 200 g pohanky
- 500 ml zeleninového vývaru
- 100 g másla
- 100 ml sladké smetany 33%
- 100 g růžového nakládaného zázvoru
- citron
- sůl + mořská sůl
- olivový olej
- microgreens (zelené výhonky, hrachové, řeřichové ap.)
POSTUP:
- Mrkev očistěte.
- Fialovou odložte na ozdobu: krájí se na tenká kolečka (nejlépe na japonské mandolíně) a dochucuje před servisem citronovou šťávou, olivovým olejem a mořskou solí.
- Pohanku uvařte v osolené vodě.
- Sceďte ji, rozložte a nechte vysušit.
- Poté ji usmažte v rozpáleném oleji. (Zbylou pohanku můžete nechat na později a zobat jako chipsy.)
- Pečená mrkev: 4 karotky podélně rozkrojte na poloviny, rozložte je na plech s pečicím papírem, pokapejte olejem, osolte a pečte v troubě 25 minut na 175 °C. (Michal Húsek peče mrkev ve spáleném seně, také 25 minut na 175 °C.)
- Mrkvové pyré: Zbylé karotky uvařte v zeleninovém vývaru, před koncem přidejte smetanu a máslo. Vše rozmixujte do hladkého pyré, ochuťte šťávou z nakládaného zázvoru a solí.
- Na talíři pokrm zkompletujte podle vlastní fantazie, doplňte růžičkami smotanými z nakládaného zázvoru a ozdobte zelenými výhonky.
Tipy na rychlý zdravý oběd do 30 minut
Hrnkový mrkvový dort se spálenou pěnou a nakládanou mrkví
INGREDIENCE
Na korpus
- 1/4 hrnku oleje
- 3 hrnky nahrubo strouhané mrkve
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 prášky do pečiva
- 2 hrnky vlašských ořechů (nasekaných nebo hrubě mletých)
- 4 vejce
- 2 hrnky cukru (hnědého)
- 2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky skořice
- 1 lusk vanilky (vyškrábnutá semínka)
- tuk a mouka na vymazání formy
- nakládaná mrkev na ozdobu
- 1 pomeranč
- 1 grep
- 1 mrkev
Na pěnu
- 90 g bílků
- 180 g cukru
- 80 g vody
POSTUP:
- Nakládaná mrkev: Tu připravte jako první, aby měla čas nasát aroma. Očištěnou mrkev nakrájejte podélně na tenké plátky a naložte ji do šťávy vymačkané z citrusů (nejlépe do vakuovacího sáčku).
- Korpus: Ušlehejte vejce s cukrem do pěny. Přidejte mouku promíchanou se sypkými přísadami, olej, mrkev a ořechy. Dobře promíchejte a pečte ve vymazané formě v předehřáté troubě na 175 °C 70 minut.
- Pěna: Vodu s cukrem svařte na rozvar o teplotě 118 °C a pomalu přilévejte do napůl vyšlehaných bílků. Šlehejte do hustého sněhu. Sníh přendejte do cukrářského sáčku a nastříkejte na vychladlý korpus.
- Dokončení: Povrch pěny opalte cukrářskou pistolí nebo na sníh přiložte rozžhavený uhlík. (Nebude ale vadit, když to neuděláte, dort chutná i tak.) Porce doplňte ruličkami smotanými z plátků naložené mrkve.
Recepty na lahodné pokrmy z luštěnin
Lososovitý pstruh s mrkví
INGREDIENCE
- 4 pstruzi
- 12 mrkví (barevné: červená, fialová a žlutá)
- svazek tymiánu
- 2 paličky česneku
- 8 lžic másla
- kelímek zakysané smetany
- 4 lžíce oleje
- citron
- špetka skořice
POSTUP:
- Pstruha očistěte a připravte z něj vykostěné filety, osolte je.
- Očištěnou mrkev předvařte na skus. Část nakrájejte na tenká kolečka a naskládejte na rybu, aby to vypadalo jako šupiny.
- Zbylou mrkev rozkrojte podélně na poloviny, rozložte je na plech s pečicím papírem, pokapejte olejem, osolte a zprudka upečte v troubě.
- Část mrkve ponechte vcelku na ozdobu, zbylou rozmixujte na pyré, které dochutíte máslem, skořicí a citronovou šťávou.
- Na plech vyložený pečicím papírem rozložte tymián, na něj položte rybí filety. Vedle položte neoloupané paličky česneku příčně překrojené na poloviny.
- Pečte na 200 °C přibližně 6 až 8 minut. (Máte-li přístroj sous vide, můžete rybu ozdobenou kolečky mrkve vložit do vakuovacího pytlíku společně s máslem a bylinkami a v sous vide stroji připravovat cca 10 minut na 50 °C.)
- Na talíři vše zkompletujte a doplňte nočkem zakysané smetany.
Tip: Michal Húsek doporučuje jako variantu pyré z uzené mrkve: připravuje ji stejně jako tradiční brambory v popelu – jen s tím rozdílem, že mrkev poté rozšťouchá. K rybě podává omáčku beurre blanc z rybího vývaru.
Může se vám hodit na Zboží.cz: