Hlavní obsah

Mrkev v hlavní roli: recept na polévku, hlavní chod či zákusek

Vendula Presserová, Právo, Vendula Presserová

Začátek nového roku bývá provázený předsevzetími jíst lépe a zdravěji, ale i touhou po něčem novém. Nemusíme přitom brousit v exotických kuchařkách – příležitost k chutným experimentům nám poskytne i taková „stará dobrá“ mrkev. Netradiční recepty z vděčné a oblíbené zeleniny můžete uvařit s šéfkuchařem restaurace hotelu Savoy ve Špindlerově Mlýně Michalem Húskem.

Foto: Petr Horník, Právo

Mrkvová polévka s jablky a sezamem.

Článek

Mrkvová polévka s jablky a sezamem

INGREDIENCE

  • 5 větších mrkví
  • 1 cibule
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 jablka
  • 300 ml smetany
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 50 g másla
  • hrst sezamových semínek (bílá + černá)
  • špetka chilli
  • sůl
  • mléčná pěna na ozdobu (lze nahradit smetanou)
  • zelené výhonky

POSTUP:

  • Půlku jedné mrkve odložte stranou, na ozdobu.
  • Cibuli a mrkev nakrájejte a společně orestujte na oleji.
  • Přidejte oloupaná jablka bez jádřinců nastrouhaná nahrubo a lehce poduste ve vlastní šťávě.
  • Zalijte vývarem a svařte o polovinu, poté přidejte smetanu a opět svařte.
  • Dochuťte a rozmixujte na hladký krém, který nakonec zjemníte máslem.
  • Sezam nasucho opražte a použije na ozdobu spolu s výhonky a mléčnou pěnou připravenou v pěniči kávovaru – jako na cappuccino. Pěnu lze nahradit smetanou.

Pečená mrkev, pyré, pohanka

Foto: Petr Horník, Právo

INGREDIENCE

  • 10 mrkví (karotky)
  • 1 fialová karotka
  • 200 g pohanky
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 g másla
  • 100 ml sladké smetany 33%
  • 100 g růžového nakládaného zázvoru
  • citron
  • sůl + mořská sůl
  • olivový olej
  • microgreens (zelené výhonky, hrachové, řeřichové ap.)

POSTUP:

  • Mrkev očistěte.
  • Fialovou odložte na ozdobu: krájí se na tenká kolečka (nejlépe na japonské mandolíně) a dochucuje před servisem citronovou šťávou, olivovým olejem a mořskou solí.
  • Pohanku uvařte v osolené vodě.
  • Sceďte ji, rozložte a nechte vysušit.
  • Poté ji usmažte v rozpáleném oleji. (Zbylou pohanku můžete nechat na později a zobat jako chipsy.)
  • Pečená mrkev: 4 karotky podélně rozkrojte na poloviny, rozložte je na plech s pečicím papírem, pokapejte olejem, osolte a pečte v troubě 25 minut na 175 °C. (Michal Húsek peče mrkev ve spáleném seně, také 25 minut na 175 °C.)
  • Mrkvové pyré: Zbylé karotky uvařte v zeleninovém vývaru, před koncem přidejte smetanu a máslo. Vše rozmixujte do hladkého pyré, ochuťte šťávou z nakládaného zázvoru a solí.
  • Na talíři pokrm zkompletujte podle vlastní fantazie, doplňte růžičkami smotanými z nakládaného zázvoru a ozdobte zelenými výhonky.

Tipy na rychlý zdravý oběd do 30 minut

Zdraví

Hrnkový mrkvový dort se spálenou pěnou a nakládanou mrkví

Foto: Petr Horník, Právo

INGREDIENCE

Na korpus

  • 1/4 hrnku oleje
  • 3 hrnky nahrubo strouhané mrkve
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 prášky do pečiva
  • 2 hrnky vlašských ořechů (nasekaných nebo hrubě mletých)
  • 4 vejce
  • 2 hrnky cukru (hnědého)
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lusk vanilky (vyškrábnutá semínka)
  • tuk a mouka na vymazání formy
  • nakládaná mrkev na ozdobu
  • 1 pomeranč
  • 1 grep
  • 1 mrkev

Na pěnu

  • 90 g bílků
  • 180 g cukru
  • 80 g vody

POSTUP:

  • Nakládaná mrkev: Tu připravte jako první, aby měla čas nasát aroma. Očištěnou mrkev nakrájejte podélně na tenké plátky a naložte ji do šťávy vymačkané z citrusů (nejlépe do vakuovacího sáčku).
  • Korpus: Ušlehejte vejce s cukrem do pěny. Přidejte mouku promíchanou se sypkými přísadami, olej, mrkev a ořechy. Dobře promíchejte a pečte ve vymazané formě v předehřáté troubě na 175 °C 70 minut.
  • Pěna: Vodu s cukrem svařte na rozvar o teplotě 118 °C a pomalu přilévejte do napůl vyšlehaných bílků. Šlehejte do hustého sněhu. Sníh přendejte do cukrářského sáčku a nastříkejte na vychladlý korpus.
  • Dokončení: Povrch pěny opalte cukrářskou pistolí nebo na sníh přiložte rozžhavený uhlík. (Nebude ale vadit, když to neuděláte, dort chutná i tak.) Porce doplňte ruličkami smotanými z plátků naložené mrkve.

Recepty na lahodné pokrmy z luštěnin

Zdraví

Lososovitý pstruh s mrkví

Foto: Petr Horník, Právo

INGREDIENCE

  • 4 pstruzi
  • 12 mrkví (barevné: červená, fialová a žlutá)
  • svazek tymiánu
  • 2 paličky česneku
  • 8 lžic másla
  • kelímek zakysané smetany
  • 4 lžíce oleje
  • citron
  • špetka skořice

POSTUP:

  • Pstruha očistěte a připravte z něj vykostěné filety, osolte je.
  • Očištěnou mrkev předvařte na skus. Část nakrájejte na tenká kolečka a naskládejte na rybu, aby to vypadalo jako šupiny.
  • Zbylou mrkev rozkrojte podélně na poloviny, rozložte je na plech s pečicím papírem, pokapejte olejem, osolte a zprudka upečte v troubě.
  • Část mrkve ponechte vcelku na ozdobu, zbylou rozmixujte na pyré, které dochutíte máslem, skořicí a citronovou šťávou.
  • Na plech vyložený pečicím papírem rozložte tymián, na něj položte rybí filety. Vedle položte neoloupané paličky česneku příčně překrojené na poloviny.
  • Pečte na 200 °C přibližně 6 až 8 minut. (Máte-li přístroj sous vide, můžete rybu ozdobenou kolečky mrkve vložit do vakuovacího pytlíku společně s máslem a bylinkami a v sous vide stroji připravovat cca 10 minut na 50 °C.)
  • Na talíři vše zkompletujte a doplňte nočkem zakysané smetany.

Tip: Michal Húsek doporučuje jako variantu pyré z uzené mrkve: připravuje ji stejně jako tradiční brambory v popelu – jen s tím rozdílem, že mrkev poté rozšťouchá. K rybě podává omáčku beurre blanc z rybího vývaru.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Související témata:

Související články

Tipy na recepty: Co dům dal, snadno a levně

Mnoho žen v současné době pracuje z domova a pobíhá mezi počítačem, dětmi a často i plotnou, proto jsme se rozhodli ženám tento čas usnadnit jednoduchými...

Šest tipů na rychlé obědy a večeře

Zavřené školy, home office, karanténa to všechno nás donutilo změnit stravovací návyky a mnohem více se otáčet i v kuchyni. Některé ženy tak začaly trávit...

Výběr článků

Načítám